Jak uvařit čočku na kyselo? Pět základních rad, jak správně postupovat
Pokud se budeme držet tradic, měli bychom na Nový rok vařit čočku, která symbolizuje hojnost a dostatek finančních prostředků. Vařit bychom naopak neměli drůbež, o které se tradovalo, že by nám s ní uletělo štěstí.
Čočka se vařila na Nový rok především proto, že svým tvarem připomínala peníze, byla snadno dostupná a její příprava jednoduchá. Nejčastěji se podává s vařeným vajíčkem, opečenou uzeninou a pečivem. Podívejte se níže na základní rady jak uvařit báječnou čočku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
5 základních rad, jak vařit čočku
- První zásadou je čočku zalévat vždy studenou vodou. Než přijde voda k bodu varu, má čočka dostatek času na to, aby její slupka změkla a uvařila se skvěle do měkka. Není tudíž ani třeba namáčet předem několik hodin jako fazole.
- Nesnažte se čočku přivést co nejdříve k bodu varu. Naopak je třeba jí dopřát více času, proto na začátku zapněte plotýnku na střední plamen nikoli nejvyšší. Slupky pak mají podstatně více času na to, aby změkly.
- Blanšírujte a vyměňte vodu během vaření. Jakmile se čočka začne vařit, voda se rychle zabarví tmavým barvivem ze slupek, proto v této situaci vodu slijeme a vyměníme za novou a opět studenou. Čočka si tak zachová svěží barvu.
- Hlídejte si hladinu vody při vaření čočky. Jakmile čočka natáhne vodu a zvětší svůj objem na finální velikost, už je třeba hlídat hladinu vody, aby byla zároveň s hladinou čočky. Při velkém množství vody se čočka svléká ze slupek a rozpadá se.
- Zahustěte čočku cibulovou jíškou. Připravte si výtečnou cibulovou jíšku, připravenou na sádle, nikoli na másle a vymíchejte ji dozlatova, aby měla tmavou barvu.
Uvařte si novoroční čočku na kyselo také podle tohoto videoreceptu. Pokud nemáte v oblibě čočku, napište nám do komentáře jaké jiné novoroční jídlo připravujete pro svoji rodinu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 12 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 14 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 15 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 16 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 17 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jaká jídla vaříme na Nový rok? Čočka nám podle tradice zajistí dostatek financí
Jak dlouho namáčet luštěniny? Nejvíce času potřebují fazole a cizrna, bez namáčení se obejdou červená čočka a loupaný hrách
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře