Jak připravit cibulovou jíšku? Bez ní některá jídla nemají tu správnou chuť
Pokud umíte připravit obyčejnou jíšku, zvládnete snadno i cibulovou. Není na tom nic složitého a do některých jídel je tato jíška prostě nejlepší. Teprve správně připravená jíška dá mnoha omáčkám nebo polévkám typickou chuť.
Cibulová jíška má výraznou chuť a je skvělá do zelí, špenátu, hustých polévek a luštěninových pokrmů. K přípravě cibulové jíšky potřebujeme tuk, mouku a cibuli. Vhodná je cibule bílá i červená, případně můžeme zkombinovat obě.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit cibulovou jíšku
Postup je zcela jednoduchý:
- Na tuku zpěníme jemně nakrájenou cibuli do růžova, pak přidáme mouku.
- Stále mícháme, dokud jíška nezíská zlatožlutou barvu.
- Cibulovou jíškou zahušťujeme obdobně jako obyčejnou jíškou. Máme dvě možnosti - buď do ní přidáme tekutinu nebo naopak ji přidáme do tekutiny.
- Povaříme ji v pokrmu minimálně 15–20 minut.
Cibulová jíška s paprikou
Do některých jídel cibulovou jíšku ještě vylepšíme přidáním papriky (koření).
- Nejprve připravíme cibulovou jíšku podle předchozího postupu.
- Přidáme k ní lžičku mleté sladké (nebo pálivé) papriky a rychle zamícháme, opravdu jen chvilku, aby paprika nezhořkla.
- Co nejrychleji podlijeme jíšku tekutinou a dál už pokračujeme podle receptu.
Taková jíška se skvěle hodí např. do segedínského guláše i jiných pokrmů podobného typu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 1 hodinou
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno před 14 hodinami
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 23 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 23 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno 26. 4. 2024 10:25
Sýrový chléb
Přidáno 26. 4. 2024 09:32
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit krém do vosích hnízd? Základem je žloutek s máslem, ovoněný rumem
Křupavý bramborák pro líné kuchaře patří do trouby: Odpadá loupání a strouhání brambor, oleje úplně stačí lžička
Jak na dokonalé houskové knedlíky: Podle receptu knedlíkového mistra Petra Kosinera je zvládnou i začátečníci
Komentáře