V mrazivých dnech se může stát, že brambory namrznou. Víme, jak je zachránit
Namrzlé brambory mají protivně nasládlou chuť. Můžeme toho u malého množství brambor využít tak, že z nich připravíme sladké jídlo nebo moučník, ale u většího množství to nejde. Dříve se namrzlé brambory uvařily praseti nebo drůbeži, ale tuto možnost dnes má málokdo. Přesto je nemusíme vyhodit.
Jak zachránit namrzlé brambory
- Namrzlé brambory je potřeba co nedříve zpracovat, protože dlouho nevydrží.
- Postupně je aklimatizujeme. To znamená, že je přeneseme a rozložíme v jedné vrstvě nejdříve na chodbu nebo do chladnější místnosti a po týdnu teprve do tepla. Zde je necháme opět asi týden "vydýchat".
- Před vařením je namočíme do studené vody a necháme v ní 2-3 hodiny odmočit. Lépe to funguje u brambor, které jsou už bez slupky.
- Při vaření v polovině času první vodu vylijeme, vložíme do nové vroucí vody, přidáme lžičku octa a teprve dovaříme. Tím se zbavíme většiny cukru.
Jak zpracovat nasládlé brambory
Mírnou nasládlost můžeme částečně maskovat osmaženou cibulkou, bylinkami a kořením, nebo z brambor připravit těsto na moučník či sladké jídlo. Příkladem mohou být lokše. Jeden z receptů názorně předvádí naše video.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 12 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 14 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 15 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 16 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 17 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Václavky jsou houby podzimu. Potřebují důkladně povařit a jsou skvělé do gulášů i k zavařování
Jak na závin kynutý pod vodou: Staročeský moučník má vláčné a nadýchané těsto, které můžeme libovolně naplnit
Komentáře