Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak postupovat při skladování brambor: Důležitý je už výběr správné odrůdy

Skladujte správné odrůdy brambor

Příprava na dlouhodobé uchování začíná ještě dříve, než brambory uložíte do skladovacích prostor. Ke skladování vybírejte jen odrůdy, které jsou k tomu určené - tedy ty s delší vegetační dobou. Velmi rané odrůdy jsou určeny k okamžité spotřebě nebo krátkodobému skladování maximálně několik měsíců.

  • Odrůdy polorané a polopozdní lze skladovat déle, dobře se z nich dělají např. saláty nebo hranolky smažené, pečené v troubě i různě ochucené.

Jak skladovat brambory?

  • Neskladujte hlízy, které jste sklízeli v deštivém období. Je potřeba mít brambory suché, aby nezačaly brzo hnít.

  • Brambory k uložení nesmí být poničené, naseknuté ani mokré.

  • Nechte brambory 14 dní odpočinout ve větrané místnosti o teplotě asi 15-17 °C. Brambory ztratí trochu vlhkosti, jejich slupka se zpevní a lépe pak hlízy ochrání před různými skladovými chorobami.

Aby brambory vydržely delší uložení (uskladnění), potřebují prostory:

  • čisté - před uložením brambor je třeba prostor (sklep) uklidit a v případě potřeby vydezinfikovat (např. vybílením vápnem s přídavkem modré skalice)

  • tmavé - na světle hlízy brambor zelenají, zvyšuje se v nich množství solaninu, který je ve větším množství pro člověka škodlivý.

  • chladné - v teple začnou hlízy brzo klíčit a měknout, scvrkávat se

  • bez mrazu - namrzlé hlízy brambor jsou nepříjemně nasládlé. Pokud už se stane a brambory namrznou, pomůže přenést je do teplejší místnosti a nechat pár dnů (5-7) stát. Brambory se "vydýchají" a velká část jejich nasládlosti se ztratí.

  • větrané - vlhkost, která se z brambor vypařuje, by se v nevětraném prostoru usazuvala na zdech, které by mohly plesnivět

Když nemáte doma sklep, raději zvolte variantu průběžného nakupování brambor. Většímu množství téhle hlízy byste totiž těžko zajistili ideální skladovací podmínky a brambory by se více kazily.


V čem brambory uskladnit?

Vhodné:

  • jutové pytle, uložit do tmavého a větraného sklepa

  • dřevěné nebo plastové bedýnky, přepravky - brambory v nich uložené mají přístup vzduchu, nezapařují se, nevlhnou.

Nevhodné:

  • plastové pytle - brání přístupu vzduchu k bramborám

  • lednice - malý, vlhký prostor. Nemáte-li sklep, nejlepší je brambory uložit v izolované bedně (jako izolant použijte polystyren), ve které dokážete udržet teplotu kolem 4-6 °C. Takovou bedýnku s bramborami umístěte na balkon.


Jak brambory v zimě vařit?

Brambory jsou jedním ze zdrojů vitamínu C, což se dá hlavně v zimě dobře využít proti věčným útokům bacilů. Abyste ale cenné vitamíny neztratili, vařte hlízy ve slupce.

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům