Kozlíček polníček na zahradě: Již nyní se chystáme na časnou jarní sklizeň
Listová zelenina patří mezi nejoblíbenější skupiny zeleniny pro kuchyňské využití. Stačí jen opláchnout listy a můžeme je servírovat - buď jen tak či na ozdobu pokrmů, nebo je přidávat do míchaných salátů. Obsahují tolik vody a vařením výrazně zmenší svůj objem, že využití zasyrova je nejvýhodnější.
Kromě různých odrůd salátů a populárního špenátu má velký úspěch v našich domácnostech také kozlíček polníček. Jeho svěží křehké lístky výborně chutnají a směle konkurují dalším druhům listové zeleniny. Můžeme si je běžně koupit, ale také sami vypěstovat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak sklízet polníček brzy na jaře
Kozlíček polníček pro časnou jarní sklizeň vyséváme od září do října. Pěstování kozlíčku polníčku není vůbec náročné, mohou se do něj pustit i začátečníci. Semínka nedáváme příliš nahusto - ideálně cca 2 semínka na 1 cm, mezi řádky od sebe stačí ponechat 10–15 cm.
- Výsevy provádíme přímo do venkovních záhonů, v tom případě je skvělým pomocníkem a ochráncem netkaná textilie. Polníček dobře snáší mrazivé počasí, co ale nemá rád, jsou holomrazy, při nich hrozí nedostatek vláhy.
- Pokud máte možnost polníček vyset do skleníku, určitě neváhejte. Nezapomeňte mu poskytnou občas zálivku, během chladných dnů bude zemina vysychat jen pomalu. A můžete se těšit na velmi časnou jarní sklizeň.
Z rostlin sklízíme listové růžice a konzumujeme je obdobně jako salát. Díky vysokému obsahu živin jsou mimořádně ceněné.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Květákový steak
Přidáno před 8 hodinami
Pudinková buchta II
Přidáno před 10 hodinami
Vaječný řízek s brambory
Přidáno před 16 hodinami
Kuřecí stehýnka pečená s brambory a mrkví
Přidáno před 16 hodinami
Houbová smaženice podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 17 hodinami
Cizrnovo-rajčatový humus
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře