Papriky s hlávkovým zelím naložené ve sladkokyselém nálevu: Připravte sklenice plné skvělé chuti
Plněné papriky známe nejčastěji v kombinaci s mletým masem a rajčatovou omáčkou. V našem případě se nejedná o hlavní jídlo, ale o nakládané papriky, které se v zimním období mohou stát opravdovou zásobárnou vitamínu C.
Zelené, žluté, oranžové nebo červené špičaté papriky se sklízejí během léta, stejně tak jako hlávkové zelí. Velká úroda paprik a zelí nebo jejich výhodná koupě znamená, že musíme přemýšlet, jak je zpracujeme a zavaříme na zimu.
Příprava a sterilování plněných paprik
Postup je jednoduchý, pokud si nálev uvaříte předem. Pokud nálev zbyde, nevadí - použijeme ho na zavaření jiné zeleniny - třeba okurek.
- Zelí nakrouhejte na tenké nudličky. Posypte ho cukrem a solí, promněte a nechte ho asi 1,5–2 hodiny odležet, aby změklo.
- Mezitím očistěte papriky - odřízněte vršek se stopkou a ostrým nožem nebo lžičkou odstraňte semeník.
- Uvařte si nálev ze 2 l vody, 200 g cukru, 100 g soli, 0,70 l octa a koření (bobkový list, celý pepř, nové koření a hřebíček).
- Naplňte papriky zelím a snažte se ho opatrně natlačit až do špičky - můžete si pomoci obráceným koncem vařečky.
- Naplněné papriky, naskládejte do sklenic (0,75 ml) a zalijte nálevem. Zavíčkujte a sterilujte asi půl hodiny při 85–90°C.
- Sklenice můžete po 10 minutách otočit víčkem dolů.
- Papriky při konzumaci krájíme na kolečka - na talíři vypadají efektně.
Tip: Zavařte papriky nebo kapie nakrájené na proužky a do nálevu přidejte 100 ml oleje - budete překvapeni výbornou chutí. Hodí se do salátů, na ozdobu chlebíčků nebo jako zeleninová příloha.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 14 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 14 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře