Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Znojemský nálev na okurky: Základem je správný poměr vody, octa a cukru, lehce pikantní chuť dodá křen
Zdroj: Toprecepty.cz

Nakládané okurky musí být trochu křupavé a tak akorát sladkokyselé. Slavné „znojemské okurky“ jsou pojmem a právě jejich chuti se chceme při domácí konzervaci okurek co nejvíce přiblížit.

Jak na zavařování okurek

Kyselé okurky najdeme prakticky v každé kuchyni. Hodí se jako příloha, do salátů, na chlebíčky a jednohubky, do omáček a k masu. Kyselé okurky v našich krajích zkrátka milujeme. Můžeme je kupovat, ale vyplatí se naložit si je doma. A po které okurce sáhnout? Na zavařování používáme okurky nakládačky (bradavičnaté). Pokud se rozhodneme pro řezy, můžeme zvolit polní okurky, případně hadovky.

Znojemské okurky jsou pojmem a symbolem kvality, ke které se snažíme přiblížit. Při přípravě vlastních zavařovaných sklenic můžeme využít hotový znojemský nálev (1 litr lze pořídit zhruba za 20 Kč), ale také si připravit vlastní. 

Co patří do znojemského nálevu

Do nálevu známého jako „znojemský“ je potřeba kromě vody i ocet a koření. Někdo nedá dopustit na směs nakládacího koření na okurky zvanou DEKO, přidává se také sladidlo sacharin a cukr. Variantou směsi koření na jednu sklenici je bobkový list, 3 zrníčka černého pepře, 3 zrníčka nového koření, několik kuliček hořčičného semínka. Kromě koření se do sklenice ještě přidává zelenina, a to mrkev, cibule a křen. Skvělou aromatickou tečku vytváří kopr. 

Co si pohlídat při zavařování okurek

Okurky ve sklenici by měly být podobně velké, malé jen na utěsnění. Okurky by neměly být poškozené. Podle množství okurek odhadneme počet sklenic. Do velké se vejde něco přes 400 g okurek. Okurky dobře omyjeme. Můžete je také na pár hodin namočit do studené vody. Pak každou okurku vezmeme do ruky a očistíme kartáčkem. Znovu je opláchneme a necháme oschnout na čisté utěrce.

Sklenice je také třeba důkladně omýt, stejně jako víčka. Pak i je necháme přirozeně vyschnout.

Skládání okurek je drobná „věda“. Nejdříve je naskládáme po obvodu sklenice, pak vyplníme mezery menšími okurkami nebo překrojenými.

Okurky

Okurky obsahují hodně vody a hodně vitamínů a minerálů. Proto je využijete nejen při vaření, ale třeba i v rámci péče o pleť. Dát si čerstvě ostrouhané slupky od okurky na kruhy pod očima je totiž…

Jak připravit znojemský nálev na okurky

Na 10 sklenic o objemu 750 ml budete na nálev potřebovat: 2 l vody, 0,5 l octa, 1 balíček DEKA, 150 g cukru krystal a 25 ks tablet sacharinu. Dále je potřeba: cca 3 kg okurek, mrkev, cibule, křen a kopr.

Jak na to? Do hrnce dejte všechny suroviny na nálev a nechte ho přejít varem, budou stačit zhruba 2-3 minuty. Pak sporák vypněte a dejte nálev vychladit.

Připravte si dokonale čisté sklenice a víčka. Mrkev očistěte a pokrájejte ji na kolečka,  stejně jako křen. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenčí plátky. Na dno do sklenice dejte 1-2 kolečka mrkve, 1-2 kolečka křenu a 1-2 plátky cibule. Navrch dejte odkrojený kousek snítky kopru.

Okurky důkladně omyjte a naskládejte je do sklenice. Vše zalijte vychladlým nálevem. Při nabírání rovnoměrně odeberte do každé sklenice kuličky koření. Okraje sklenic otřete, sklenice uzavřete víčkem a dejte je do zavařovacího hrnce s vodou. Voda má sahat zhruba 3 cm pod okraj sklenic.

Znojemské okurky zavařujete 20 minut při teplotě 80 °C. Ihned sklenice vyndejte na podložku a otočte je víčkem dolů. Pokud by tekly, je potřeba sklenice spotřebovat dříve. Ostatní sklenice po vychladnutí dejte do chladu a tmy.

Náš tip: Připravte si znojemské okurky podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více