Znojemský nálev na okurky: Základem je správný poměr vody, octa a cukru, lehce pikantní chuť dodá křen
18. 7. 2023 Vaření
Nakládané okurky musí být trochu křupavé a tak akorát sladkokyselé. Slavné „znojemské okurky“ jsou pojmem a právě jejich chuti se chceme při domácí konzervaci okurek co nejvíce přiblížit.
Jak na zavařování okurek
Kyselé okurky najdeme prakticky v každé kuchyni. Hodí se jako příloha, do salátů, na chlebíčky a jednohubky, do omáček a k masu. Kyselé okurky v našich krajích zkrátka milujeme. Můžeme je kupovat, ale vyplatí se naložit si je doma. A po které okurce sáhnout? Na zavařování používáme okurky nakládačky (bradavičnaté). Pokud se rozhodneme pro řezy, můžeme zvolit polní okurky, případně hadovky.
Znojemské okurky jsou pojmem a symbolem kvality, ke které se snažíme přiblížit. Při přípravě vlastních zavařovaných sklenic můžeme využít hotový znojemský nálev (1 litr lze pořídit zhruba za 20 Kč), ale také si připravit vlastní.
Mohlo by vás zajímat
Co patří do znojemského nálevu
Do nálevu známého jako „znojemský“ je potřeba kromě vody i ocet a koření. Někdo nedá dopustit na směs nakládacího koření na okurky zvanou DEKO, přidává se také sladidlo sacharin a cukr. Variantou směsi koření na jednu sklenici je bobkový list, 3 zrníčka černého pepře, 3 zrníčka nového koření, několik kuliček hořčičného semínka. Kromě koření se do sklenice ještě přidává zelenina, a to mrkev, cibule a křen. Skvělou aromatickou tečku vytváří kopr.
Co si pohlídat při zavařování okurek
Okurky ve sklenici by měly být podobně velké, malé jen na utěsnění. Okurky by neměly být poškozené. Podle množství okurek odhadneme počet sklenic. Do velké se vejde něco přes 400 g okurek. Okurky dobře omyjeme. Můžete je také na pár hodin namočit do studené vody. Pak každou okurku vezmeme do ruky a očistíme kartáčkem. Znovu je opláchneme a necháme oschnout na čisté utěrce.
Sklenice je také třeba důkladně omýt, stejně jako víčka. Pak i je necháme přirozeně vyschnout.
Skládání okurek je drobná „věda“. Nejdříve je naskládáme po obvodu sklenice, pak vyplníme mezery menšími okurkami nebo překrojenými.
Okurky obsahují hodně vody a hodně vitamínů a minerálů. Proto je využijete nejen při vaření, ale třeba i v rámci péče o pleť. Dát si čerstvě ostrouhané slupky od okurky na kruhy pod očima je totiž…
Jak připravit znojemský nálev na okurky
Na 10 sklenic o objemu 750 ml budete na nálev potřebovat: 2 l vody, 0,5 l octa, 1 balíček DEKA, 150 g cukru krystal a 25 ks tablet sacharinu. Dále je potřeba: cca 3 kg okurek, mrkev, cibule, křen a kopr.
Jak na to? Do hrnce dejte všechny suroviny na nálev a nechte ho přejít varem, budou stačit zhruba 2-3 minuty. Pak sporák vypněte a dejte nálev vychladit.
Připravte si dokonale čisté sklenice a víčka. Mrkev očistěte a pokrájejte ji na kolečka, stejně jako křen. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenčí plátky. Na dno do sklenice dejte 1-2 kolečka mrkve, 1-2 kolečka křenu a 1-2 plátky cibule. Navrch dejte odkrojený kousek snítky kopru.
Okurky důkladně omyjte a naskládejte je do sklenice. Vše zalijte vychladlým nálevem. Při nabírání rovnoměrně odeberte do každé sklenice kuličky koření. Okraje sklenic otřete, sklenice uzavřete víčkem a dejte je do zavařovacího hrnce s vodou. Voda má sahat zhruba 3 cm pod okraj sklenic.
Znojemské okurky zavařujete 20 minut při teplotě 80 °C. Ihned sklenice vyndejte na podložku a otočte je víčkem dolů. Pokud by tekly, je potřeba sklenice spotřebovat dříve. Ostatní sklenice po vychladnutí dejte do chladu a tmy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma zavařování okurek: Křupavé a kořeněné okurky s námi snadno zvládnete
Kdy sklízet okurky a jak podpořit narůstání nových plodů
Jak připravit nálev na okurky? Se správně dochuceným lákem budou vaše nakládačky nepřekonatelné
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Avokádová pomazánka s česnekem a cibulí
Přidáno před 8 hodinami
Pórková pomazánka s ovesnými vločkami
Přidáno před 9 hodinami
Květákové muffiny se salátem
Přidáno před 9 hodinami
Rychlá pizza z tortill
Přidáno před 18 hodinami
Domácí ovocné přírodní bubble tea
Přidáno 26. 4. 2024 20:16
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno 26. 4. 2024 11:33
Přečtěte si Zobrazit více
Kyselé okurky milovala už egyptská královna Kleopatra. Jak připravit ty legendární Milotické?
Papriky s hlávkovým zelím naložené ve sladkokyselém nálevu: Připravte sklenice plné skvělé chuti
Babské rady pro lepší sklizeň: Před plísněmi chrání rajčata a okurky postřik z mléka a výluh z česneku, postřik z kapradin odpudí slimáky