Jak využít popenec v kuchyni i domácí lékárně. Naše babičky to věděly
Popenec břečťanolistý (obecný) je jedna z nejběžnějších bylin v přírodě. Je ale tak nenápadný, že jej snadno přehlédneme. Hodí se jako koření do polévek, omáček i vaječných pokrmů.
U popence sbíráme olistěnou nebo světle fialově kvetoucí nať, nejvíce účinků má v období duben–květen, ale sbírat jej můžeme až do července. Má slabší vůni a mírně nahořklou kořennou chuť. Častěji jej využíváme v čerstvém stavu, ale můžeme ho i usušit na pozdější využití. Neměli bychom si ho plést s jiným druhem popence, vyšším a chlupatým, který kvete modře a má nepříjemný pach.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čím je popenec prospěšný
Podle bylinkářky Dagmar Lánské obsahuje popenec vitamín C, hořčinu glechlomin, dále silice, třísloviny, cholin a další látky. Pomáhá zlepšovat látkovou výměnu, podporuje činnost žlučníku, trávení a činnost močového ústrojí, působí hojivě. Jako podpůrná léčba se uplatní i při nemocech dýchacích cest.
Jak využít popenec v kuchyni
Popenec používaly už naše babičky především jako „zelené koření“ do bramborových nebo zeleninových polévek, ochutí také typicky jarní pokrmy jako jsou vaječné omelety i míchaná vejce, nádivky , bylinková másla, tvaroh apod.
Jak usušit a uchovat popenec
Popencová silice je prchavá, proto jej sušíme opatrně a uskladníme v dobře uzavřených skleničkách v temnu. Přidáváme ho do karbanátků, dušených masových nebo zeleninových pokrmů, omáček i polévek.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 4 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 6 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 7 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 8 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 9 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Na Zelený čtvrtek si určitě uvaříme něco zeleného. Využijeme zeleninu nebo čerstvé bylinky
Čím nahradit kopřivy ve velikonoční hlavičce? Poradíme tipy na další možnosti
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Komentáře