Na Zelený čtvrtek si určitě uvaříme něco zeleného. Využijeme zeleninu nebo čerstvé bylinky
Původní název Zelený čtvrtek pochází z němčiny a vznikl omylem (ze slova grienen=plakat se stalo slovo grün=zelený). Zelený čtvrtek je součástí Pašijového týdne a následuje po Modrém pondělí, Žlutém úterý a Škaredé středě.
Označení každého dne má svou vlastní symboliku. Zelený čtvrtek přichází po Modrém pondělí (symbolika: modré farářovo roucho, modrá znamená věrnost, stálost, osvěžení a touhu, začíná hlavní jarní úklid), Žlutém úterý (žlutá barva symbolizuje světlo, vznešenost, věčnost a ctnost, vymetají se pavučiny) a Škaredé středě (té se také říká Smetná nebo Sazometná, protože velký úklid vrcholí, a navíc se traduje, že se Jidáš v tento den na Ježíše škaredil, protože už připravoval zradu).
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké zvyky se vážou k Zelenému čtvrtku
Můžeme se zamyslet a zavzpomínat, mnohé zvyky se ještě dodržují, zvláště na venkově.
- V tento den se říkalo, že „odlétají zvony do Říma“ (utichají až do sobotního Vzkříšení) a místo ranního, poledního a večerního zvonění obíhali chlapci vesnici s řehtačkami a klapačkami.
- Na Zelený čtvrtek se uctívala pramenitá voda jako dárkyně života, je to den očisty (papež omývá nohy starcům jako výraz pokory a úcty ke starým lidem).
- Večer se celý dům vykropil svěcenou vodou a vyzdobil narašeným osením a rašícími větvičkami.
- Pekly se jidáše a točenice jako symbol provazu, na kterém se Jidáš pod tíhou svědomí oběsil. Jidáše se mažou medem proti hadímu uštknutí.
- Zelený čtvrtek je považován za den příhodný k setí. Z dávných dob nám zůstalo rčení „Na Zelený čtvrtek hrachem osívej, na Velký pátek půdou nehýbej.“
Co se jedlo na Zelený čtvrtek
Jaké bylinky najdeme venku
Bylinky na jaře můžeme využít i na přípravu výborné pečené mrkve s bylinkami, jak ukazuje následující video-recept.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Banánové rolky
Přidáno před 7 hodinami

Chilli fazole s kukuřicí, cizrnou a klobásou
Přidáno před 19 hodinami

Vepřové labské kostky na červeném víně
Přidáno 3. 10. 2023 18:19

Bezmasé kapustové karbanátky pečené v troubě
Přidáno 3. 10. 2023 09:21

Kuřecí maso s těstovinami v sýrové omáčce
Přidáno 2. 10. 2023 20:16

Těstoviny s kuřecím masem v delikatesní omáčce
Přidáno 2. 10. 2023 17:32
Komentáře