Jak připravit stir-fry? Připravuje se prudkým smažením kousků masa a zeleniny v horkém oleji ve woku
Stir-fry je doslova "míchej a smaž". Jedná se o prudké smažení ingrediencí v rozpáleném oleji ve woku. Stir-fry je původně čínský pokrm, který se rychle rozšířil po celé Asii a poté i do celého světa. Kousky masa, zeleniny nebo ryb se postupně vkládají do horkého oleje a rychle se smaží za stálého míchání.
Kdo vlastní pánev wok, určitě si vyzkoušel připravit sti-fry. Jde o zdravou přípravu jídla na malém množství tuku, která je velice rychlá - pokud si vše nachystáme předem, je pokrm hotový do pár minut. Osmažené kousky si tak zachovají svou šťavnatost, křupavost i vitamíny.
Mohlo by vás zajímat
Jak si připravit ingredience na stir-fry
Pokud si zeleninu i maso připravíme předem, bude smažení trvat jen chvíli:
- Všechny dostupné druhy zeleniny pokrájíme na kousky nebo plátky - mrkev, brokolici, papriku, pórek, zelí, cibuli, cuketu, česnek, houby.
- Maso omyjeme, osušíme a nakrájíme na kousky. Naložíme ho do marinády ze sójové omáčky, cukru, rýžového octa a Solamylu. Necháme asi půl hodiny v chladu.
- Sezamový olej rozpálíme ve wok pánvi. Přihodíme zeleninu (začínáme tou nejtvrdší jako mrkev) a prudce smažíme, dokud nemá nahnědlou barvu. Pak z pánve vyjmeme.
- Maso vytáhneme z marinády a prudce osmažíme za stálého míchání. Pak přidáme zeleninu a zbylou marinádu a opékáme ještě pár minut.
- Nakonec přidáme vařenou rýži nebo čínské nudle, smícháme dohromady, rychle osmažíme a můžeme podávat. Na talíři sypeme sezamovými semínky, kešu oříšky.
Jaké suroviny k přípravě stir-fry používáme
Nemůžeme mít doma všechny, ale pro smažení stačí některé z nich:
- miso pasta, třtinový cukr, sezamový olej, různé druhy sójových omáček, ústřicová omáčka, rýžový ocet, rýžové víno, chilli papričky
- zázvor, kari, česnek, oříšky, koriandr, sezamová semínka, čínské koření
- rýže jasmínová nebo basmati, čínské nudle
- maso kuřecí, krůtí nebo jemné vepřové, ryby (losos, tuňák), mořské plody
Mohlo by vás zajímat
Čínské jídlo si už každý z nás vyzkoušel připravit - pokud ne, inspirujte se naším video-receptem. Použít můžete opravdu vše, co se dá rychle osmažit:
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 10 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 22 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Pečené kuře na způsob kung pao je skvěle šťavnaté a chutná jako známá asijská specialita
Usmažit čínské nudle je skutečně snadné. Nevěříte? Pojďte si připravit jednu porci s námi
Asijská kuchyně: Jak správně smažit ve woku? Tyhle rady z vás udělají profíka!
Komentáře