Velikonoční syrek je tradiční slovenský pokrm, který nesmí chybět na svátečním stole
Velikononoční hrudka, syrec nebo syrek je tradiční slovenský pokrm, podobný naší vaječné tlačence. Podává se jako součást velikonočního menu k předkrmům, k večeři, případně je součástí pohoštění pro návštěvy.
Vejce jsou symbolem plodnosti a nového života - proto jsou typicky jarním a velikonočním pokrmem. Jeden z tradičních receptů našich sousedů je vaječný syrek, k jehož přípravě potřebujeme jen mléko, vejce a sůl. Poradíme vám, jak ho připravit.
Jak se připravuje syrek?
Můžeme ho ochutnat naslano nebo nasladko:
- V 1 litru mléka rozšleháme 5 celých vajec. Směs osolíme a okořeníme 1–2 celými hřebíčky. Část mléka můžeme nahradit smetanou ke šlehání.
- Směs za stálého míchání pomalu zahříváme, dokud se vejce nesrazí a neoddělí se syrovátka. Hned sundáme z plotny.
- Na cedník položíme čistou utěrku a směs do ní nalijeme. Po vykapání většiny tekutiny utěrku pevně zavážeme a upevníme na vařečku.
- Další den vyjmeme sýr z utěrky a můžeme ho krájet na plátky. Podáváme ho k velikonočnímu obědu nebo k večeři spolu s pečivem a uzeninou.
Velikonoční syrek můžeme dochutit ještě před vykapáním zelenými bylinkami a kořením, ve sladké verzi vanilkou a skořicí.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Květákový steak
Přidáno před 10 hodinami
Pudinková buchta II
Přidáno před 12 hodinami
Vaječný řízek s brambory
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí stehýnka pečená s brambory a mrkví
Přidáno před 18 hodinami
Houbová smaženice podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 19 hodinami
Cizrnovo-rajčatový humus
Přidáno před 19 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře