Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak mrazit zelené natě. Při správném uložení je budeme mít stále po ruce a připravené k použití. Chutnat budou skoro jako čerstvé
Pixabay

Zelené natě sklízíme na zahradě od jara až do podzimu, nejlepší jsou čerstvé, ale pokud zvolíme vhodné uložení, budeme je mít k dispozici po celý rok v té nejlepší kvalitě. Oblíbený způsob ukládání je mražení.

Mražení natí je velmi výhodné, protože mražením si natě uchovají vůni a chuť lépe než sušením. Navíc v mrazničce zaberou jen málo místa a mrazí se velmi snadno. Stačí zajít na zahradu a sledovat rostoucí byliny - jakmile uvidíme, že je potřeba sklidit např. petržel, tak ji otrháme, opláchneme, necháme okapat (nebo osušit na utěrce) a hned ji uložíme do mrazničky. Postup je velmi rychlý a výhodou je, že zeleninu zpracujeme v ideálním růstovém období. K mražení se hodí především petržel, kopr, celer, libeček, pórek, nať cibule, pažitka, majoránka, bazalka a další.

Jak mrazit zelené natě

Je více oblíbených postupů, jak mrazit zelené natě. Můžeme si vybrat ten, který se nám nejvíce osvědčí: 

  1. Celé osušené natě vložíme volně do sáčku a zmrazíme. Po zmrazení je rychle vytáhneme a položíme na prkýnko, velmi rychle je rozdrtíme pomocí válečku na těsto. Drtí naplníme nádobku nebo sáček a opět uložíme do mrazničky, podle potřeby odebíráme menší množství. Tento způsob se hodí pro ukládání jemných natí, jako je např. kopr nebo majoránka.
  2. Omyté a osušené natě nasekáme najemno a uložíme do mikrotenového sáčku nebo do nádobky a zmrazíme. Do sáčků dáváme jen malé množství a v tenké vrstvě je položíme do mrazničky. Po zmražení sáčky lehce pomačkáme rukou, potřebné množství se díky tomu odebírá velmi snadno.
  3. Omyté a osušené natě nasekáme najemno a natlačíme je do nádobek na přípravu ledu, případně je ještě zalijeme malým množstvím vody a zmrazíme. Po zmražení je vytáhneme z mrazničky, nádobky na malý okamžik ponoříme do teplé vody, kostky rychle vyklepneme a vložíme do sáčku. Podle potřeby je pak odebíráme.

Při mražení natí je důležité značit si sáčky podle druhu obsahu, zvlášť pokud natě krájíme hodně nadrobno - usnadníme si tím jejich používání a lépe se v natích orientujeme. V opačném případě bychom natě od sebe těžko rozlišili a někdy bychom si museli pomáhat i čichem.

O tom, jak nejlépe zužitkovat naťovou petržel, pojednává náš další článek.

Tento tip je užitečný  (53x)

Pokud se vám tip líbí  klikněte na tlačítko

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Sladká první republika

Kristina Šemberová

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e‑mailem. Vaše Marie Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům