Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak mrazit zelené natě. Při správném uložení je budeme mít stále po ruce a připravené k použití. Chutnat budou skoro jako čerstvé
Zdroj: Pixabay

Zelené natě sklízíme na zahradě od jara až do podzimu, nejlepší jsou čerstvé, ale pokud zvolíme vhodné uložení, budeme je mít k dispozici po celý rok v té nejlepší kvalitě. Oblíbený způsob ukládání je mražení.

Mražení natí je velmi výhodné, protože mražením si natě uchovají vůni a chuť lépe než sušením. Navíc v mrazničce zaberou jen málo místa a mrazí se velmi snadno. Stačí zajít na zahradu a sledovat rostoucí byliny - jakmile uvidíme, že je potřeba sklidit např. petržel, tak ji otrháme, opláchneme, necháme okapat (nebo osušit na utěrce) a hned ji uložíme do mrazničky. Postup je velmi rychlý a výhodou je, že zeleninu zpracujeme v ideálním růstovém období. K mražení se hodí především petržel, kopr, celer, libeček, pórek, nať cibule, pažitka, majoránka, bazalka a další.

Jak mrazit zelené natě

Je více oblíbených postupů, jak mrazit zelené natě. Můžeme si vybrat ten, který se nám nejvíce osvědčí: 

  1. Celé osušené natě vložíme volně do sáčku a zmrazíme. Po zmrazení je rychle vytáhneme a položíme na prkýnko, velmi rychle je rozdrtíme pomocí válečku na těsto. Drtí naplníme nádobku nebo sáček a opět uložíme do mrazničky, podle potřeby odebíráme menší množství. Tento způsob se hodí pro ukládání jemných natí, jako je např. kopr nebo majoránka.
  2. Omyté a osušené natě nasekáme najemno a uložíme do mikrotenového sáčku nebo do nádobky a zmrazíme. Do sáčků dáváme jen malé množství a v tenké vrstvě je položíme do mrazničky. Po zmražení sáčky lehce pomačkáme rukou, potřebné množství se díky tomu odebírá velmi snadno.
  3. Omyté a osušené natě nasekáme najemno a natlačíme je do nádobek na přípravu ledu, případně je ještě zalijeme malým množstvím vody a zmrazíme. Po zmražení je vytáhneme z mrazničky, nádobky na malý okamžik ponoříme do teplé vody, kostky rychle vyklepneme a vložíme do sáčku. Podle potřeby je pak odebíráme.

Při mražení natí je důležité značit si sáčky podle druhu obsahu, zvlášť pokud natě krájíme hodně nadrobno - usnadníme si tím jejich používání a lépe se v natích orientujeme. V opačném případě bychom natě od sebe těžko rozlišili a někdy bychom si museli pomáhat i čichem.

O tom, jak nejlépe zužitkovat naťovou petržel, pojednává náš další článek.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky