Indická kuchyně – recepty s dokonalou souhrou chutí
Když se řekne indická kuchyně, většina z nás si asi představí silně kořeněné, pikantní až pálivé jídlo. Je to sice zjednodušené, ale platí to – indická gastronomie je postavena na mixech koření a dalších dochucovadel. Díky tomu se v ní nemusí používat tolik soli a přesto chutná výtečně.
Indická kuchyně je značně ovlivněna filozofií i náboženstvím. Ajurvédské učení dělí suroviny pro výrobu jídla do dvanácti skupiny, od základních potravin, jako jsou obiloviny a luštěniny, až po koření a bylinky. Hinduisté například nikdy nejedí hovězí. V zemi žije také mnoho muslimů, kteří zase nesmí vepřové. Mnoho Indů volí vegetariánskou stravu a právě k ní se přikládní i řada indických křesťanů. Zatímco na jihu státu se více jí rýže, brambory a sladkosti, na severu mají v oblibě sýry a různé plněné taštičky. Typické placky, luštěniny a omáčky jedí především ve středí a západní Indii.
Společný ovšem je způsob stolování, ačkoliv se liší doba hlavního jídla dne. Pro většinu země je to oběd, ale na jihu čekají až po setmění kvůli horkému počasí. Indové tradičně jedí pravou rukou, často za pomoci kousku placky, do něhož si nabírají polévky nebo omáčky. Je totiž zvykem servírovat jídla ve velkých nádobách a jednotliví strávníci u stolu si z nich sami odebírají podle chuti. Místo nádobí se používají banánové listy, které se posléze zahodí. Na stole jsou téměř vždy různá dochucovadla – třeba čatní nebo rajta, jogurtový dip se zeleninou. Po jídle se téměř vždy podává čaj, jako dezert slouží nejčastěji ovoce.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 10 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 11 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 23 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalé podzimní osvěžení: Cider chutná studený i teplý a použít ho můžete i do jídla
Valašské pečáky: Dozlatova upečené křupavé brambůrky potřené česnekovou směsí, to je jednoduchý a levný oběd
Vyzkoušeli jsme retro sýrovou roládu podle norem z roku 1964: S liptovskou pomazánkou, okurkami a vajíčkem chutná skvěle