Sezóna bezu je v plném proudu! Kde sbírat květy a jak je sušit poradí zkušená bylinkářka
23. 6. 2021 Životní styl
Jestli také máte rádi nádhernou vůni a jemnou chuť bezových květů, čas vyrazit na jejich sběr je právě teď. Nejen, že z nich okamžitě můžete připravit chutné jídlo, ale květy lze také usušit do zásoby. Jak to udělat správně poradí bylinkářka a aromaterapeutka Linda Mahelová.
Sběr a sušení
Bez černý je u nás velmi oblíbená rostlina a není divu. Nejen, že krásně voní a chutná, ale využít lze jak jeho květy, tak listy i plody. Aktuálně je ale sezóna omamně vonících žlutobílých květů. Bez černý najdete na vlhkých lesních mýtinách, na kamenitých místech, v roklích, na mezích, u cest a na rumištích. V přírodě roste volně na světlých i polostinných místech. Jediné, čemu byste se měli vyhnout, je sbírat bez u rušných zaprášených cest nebo v blízkosti pole, tam hrozí kontamniace chemickými postřiky. Nejlepší je sbírat bez na okrajích lesů a luk. A co přesně si z rostliny vzít? Jak pro Toprecepty.cz uvedla bylinkářka a autorka facebookové stránky Provoněný den Linda Mahelová, sbírají se celá květenství i se stopkou. „Bezová květenství, ostatně tak jako všechny bylinky, dopručuji sbírat za suchého slunečného počasí. Nejlépe po oschnutí ranní rosy. Tedy klidně dopoledne a až do odpoledních hodin,“ říká bylinkářka. Květy můžete zpracovat hned, třeba na přípravu sirupu nebo ke smažení výborných kosmatic. Též je ale můžete nasbírat do zásoby; pak je potřeba je dobře usušit.
Mohlo by vás zajímat
„Květy sušíme na dobře větraném místě, nejlépe na prodyšném sušáku. Můžete si pořídit i závěsný sušák, případně se dá květenství navázat na šňůru,“ říká bylinkářka a dodává, že je důležité, aby při sušení bylo každé květenství zvlášť a nepřekrývalo ho jiné. Mohlo by totiž dojít k zapaření byliny a jejímu znehodnocení. Jak to poznáte? „Po usušení mají květy mít příjemnou bezovou vůni a jemně žlutou barvu. Pokud se zapaří, mají hnědou barvu,“ vysvětluje Linda Mahelová s tím, že na úplné vysušení potřebují květy několik dní. Záleží samozřejmě i na počasí a okolní vlhkosti, ale do týdne by měly být květy suché.
Skladování
Stejně jako je důležité květy správně sbírat, je důležité je i správně skladovat. „Usušený bez černý skladujte nejlépe v papírových pytlích nebo ve skle, třeba v zavařovačce, a vždy jej uchovávejte na temném místě bez přístupu světla,“ radí bylinkářka a připomíná, že se listy sbírají v květnu až červnu. „Vhodné jsou mimo jiné na přípravu tinktury nebo do sušených bylinných směsí na podporu činnosti ledvin. Čerstvé listy se dají použít třeba jako obklad na pohmožděniny, při revmatismu nebo nehojících se ranách na pokožce,“ vyjmenovává Linda Mahelová zdravotní účinky voňavých květů a dodává, že z bezového květenství lze připravit šťávy, mast, šumivý lahodný nápoj, víno, olej, likér, sirup, ale také pleťovou vodu či masku nebo voňavou koupel. Tak ať vám slouží!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jako silvestrovské pohoštění můžete připravit ovar. Jeho výhodou je, že to zvládnete i v panelákovém bytě
Co nabídnete svým hostům při oslavě Silvestra k jídlu a pití? Nabízíme velký přehled možností
Oběd přímo z lesa? Zapomenutá staročeská kosmatice poslouží i jako originální dezert
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 3 hodinami
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 4 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 5 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 5 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 23 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno 2. 6. 2024 10:28
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Zámečtí kuřecí rarášci: Křupavé a šťavnaté kousky masa jsou obalené v těstíčku se speciální surovinou, která jim dodá říz
Famózní žloutková bábovka podle Josefa Maršálka: Důležitá je délka pečení i dobře zamíchaná poleva, radí cukrář