Svatá Markyta velí: „Lidé, okopávejte zelí!“ Poznejte červencové pranostiky našich předků
7. 7. 2021 Historie a zajímavosti
Ačkoliv moderní člověk žijící ve městě už není odkázán na rozmary přírody a na kvalitní úrodu, pro naše předky bylo to, jak je venku a co ze zasetého sklidí, naprosto zásadní a určující. Pojďte si s námi připomenout některé pranostiky a lidová rčení našich prababiček a pradědečků. A kdo ví, třeba se tak s nimi na chvíli propojíte. Na naše kořeny bychom nikdy neměli zapomínat.
Červenec - úrody blíženec
Co to vlastně jsou, ty pranostiky? Krátké věty, často melodické a rýmované, které spadají pod lidovou slovesnost a vážou se k předpovědím počasí, úrody a k zemědělství obecně. Poprvé jej již ve slavné Grammatica Bohemica zmínil Matouš Benešovský, a to v voce 1587, když popsal, že slovo pranostika pochází z řeckého prognósis, tedy předpověď, a navrhoval, aby se u nás zavedl náš vlastní pojem - předvědění. Jak dnes víme, to se neujalo a pranostiky zůstaly. Tyto lidové říkačky se hojně využívali ještě v 19. a i na začátku 20. století, a to především na venkově, jak uvádí český geobotanik Zdeněk Vašků v knize Hold slunci, dešti, půdě a pluhu. Jednou z nejslavnějších pranostik je „Medardova kápě - čtyřicet dní kape,“ ale téměř každé roční období, každý měsíc a i jednotlivé dny a svátky má na sebe navázanou nějakou tu pranostiku. Ačkoliv dnes už většina z nás není odkázaná na pole za chalupou a to, co si na něm vypěstuje a stran předpovědi počasí se spoléháme na profesionální meteorologické ústavy, pojďme si připomenout pár červencových pranostik, kterým věřili naši předci. Jednou za čas neuškodí se s jejich zvyky na chvíli pomyslně propojit.
Mohlo by vás zajímat
Jan Munzar v publikaci Medardova kápě z roku 1985 popisuje několik podobných pranostik, které mají i společný význam. Jak „Co červenec neuvaří - srpen nedopeče,“ tak „Co červenec neupeče, to již srpnu neuteče,“ podle Munzara obojí odkazuje k tomu, že hospodáři dříve doufali, že ta úroda, která ještě v červenci nebude zcela zralá, dojde v srpnu. Ostatně, že „Červenec a srpen jsou nejteplejšími měsíci v roce,“ je rovněž jednou z pranostik. Většinou ale spíš platilo, že „Červenec - úrody blíženec,“ a proto právě tehdy vrcholily žně. Po sérii bouří, které na konci června 2021 zasáhly Českou republiku, je pro nás možná aktuálně zajímavá ještě pranostika „Červenec nese parna, krupobití a medovice, jestli hojný na bouřky a vichřice.“ Munzar k červenci ještě uvádí pranostiku „Jaký červenec, takový leden,“ což neznamená, že by nás čekala teplá zima, ale právě naopak. Pokud bude v červenci slunečno, teplo a vůbec bude počasí takové, jaké by v červenci být mělo, i leden by pak měl být pořádně mrazivý, zamrzlý a zasněžený.
Mohlo by vás zajímat
Prokop na zelí, Markéta na ořechy
Řada svatých je rovněž svázána s lidovými pranostikami. Pokud například 2. července, v den Navštívení Panny Marie, prší, bude podle pranostik pršet až do Zuzany, tedy plných 40 dní. Ke 4. červenci a svátku sv. Prokopa se pak vážou pokyny pro hospodáře „Svatý Prokop, kořen dokop,“ a „Svatý Prokop, zelí okop!“ Také se věřilo, že „Kolik žita narostlo do sv. Kiliána, tolik už ostane.“ 13. července začínaly zmiňované žně, protože „Svatá Markyta hodila srp do žita.“ Bývala to událost pro celou vesnici, a k tomu navíc platilo, že „Svatá Markyta velí: „Lidé, okopávejte zelí!“ Pokud ale na Markétu pršelo, značilo to déšť na další dva týdny a zlý čas pro sklizeň sena. Zato ale „Na Markétu-li prší, ořechy se stromu srší.“
Na sv. Kamila mělo podle pranostiky mít slunce největší sílu, na den Máří Magdalény se zase říkalo, že po ránu musí trochu mrholit; to proto, že světice oplakává Ježíše Krista. Na „svatého Filipa pak ječmínek se oklípá“. A pokud den před sv. Jakubem, který má svátek 25. července, bylo hezky, značilo to bohatý zbytek žní. Ty se totiž většinou protahovaly až do září, neboť právě po Jakubovi podle pranostik bylo teprve pořádné zelí, ale i brambory. Protože „Na Jakuba - kobzolí průba“ (kobzole - archaický výraz pro brambory, pozn. red). Na Jakuba pak navazoval svátek sv. Anny, neboť se říkalo, že „Jakub načeše - Anna napeče“. Ale o dalších červencových pranostikách si povíme jindy.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak na správně uvařené těstoviny? Nepodceňujte tyto kroky!
Těstoviny patří mezi oblíbené jídlo nejenom… Číst více
Jak správně uvařit těstoviny al dente
Uvařit těstoviny je zdánlivě téměř primitivní činnost a přece v ní mnozí dělají chyby stále dokola. Správný postup má několik zákonitostí, které je… Číst více
Tradiční česká kuchyně: Poctivé kynuté buchty jak od Honzovy maminky
Upéct poctivé buchty bývalo dříve jakousi… Číst více
Bábovičko, poveď se mi! Osvědčené triky, díky kterým snadno vyklopíte bábovku
Vůně se line po celém bytě a všem se už sbíhají… Číst více
Trpělivost bochník přináší: Ovládněte sílu kvásku a naučte se péct domácí chléb na jedničku
Pečení domácího chleba je stále v kurzu a je to i… Číst více
Kouzlo poctivého vývaru: Chce to vhodné maso i kosti, málo mrkve a nešidit dobu přípravy
Pořádná polévka má u nás tradici, kterou ctily už… Číst více
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale… Číst více
Škoda kapky, která přijde na zmar: Jak dlouho vydrží otevřené víno v lednici?
Dát si večer po práci, k filmu nebo k dobré… Číst více
Nevyhazujte kávovou sedlinu! Poslouží proti zápachu i jako hnojivo pro kytky
Lidé běžně vyhazují spoustu zbytků, u kterých by… Číst více
Nebojte se ušáka! Tipy a triky, jak na králičí maso, aby bylo měkké a voňavé
Králík je snad i kvůli Velikonocům jakýmsi… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 41 minutami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 22 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12