Zelí - základní kámen mnoha národních kuchyní. Nejlepší recepty
Zelí figuruje v ohromné spoustě tradičních staročeských receptů, neboť této plodině se u nás vždy velmi dařilo. Můžeme být jen rádi, neboť zelí je plné vitamínů. Obzvlášť zdravé je potom zelí kysané, které se díky procesu fermentace mění na přírodní probiotikum.
Ale nejen Češi zelí milují. Standardní surovinou je také v polské a ruské kuchyni a takřka základním stavebním kamenem pak je pro kuchyni asijskou. A víte, jak od sebe rozeznat slavné druhy – pekingské a čínské zelí? Pekingské zelí má světlé, podlouhlé hlávky, je svěží a křehké a právě u nás se často prodává pod názvem čínské. Naopak čínské zelí, ve své domovině nazývané pak choi, se v českých obchodech shání těžko. Pochutnat si na něm ale můžete v asijských bistrech, kde nejčastěji doplňuje hovězí maso. Pak choi netvoří hlávky, má dlouhé, tužší listy a na rozdíl od pekingského je před konzumací potřeba jej tepelně zpracovat.