Vaříme z rajčat: Rychlé a snadné recepty na zapékaná rajská jablka
20. 7. 2021 Vaření
Šťavnatá rajčata se v létě dají sehnat na každém kroku. Jsou výborná zejména ve studené kuchyni a salátech, my si ale ukážeme, že i tepelně zpracovaná mohou být skvělá. Vybrali jsem několik výborných receptů na rajčata zapékaná v troubě. Určitě je vyzkoušejte!
Rajčata z trouby
Šťavnatá a voňavá rajčata ozvláštní každý salát, ale hodí se i do teplé kuchyně. Italové se například neobejdou bez suga (rajčatové omáčky) a ostatně, i Češi rajskou milují, i když ji konzumují v trochu jiné úpravě. Rajčata se dají poměrně snadno vypěstovat na zahrádce, ale dokonce i na balkóně, takže pokud máte zásobu, určitě si část usušte. Jak na to si přečtěte tady:
Mohlo by vás zajímat
Rajčata jsou ale výborná také na zapékání. Jídlům z trouby dodávají svěží chuť a šťavnatost. Fungují také jako výborná přílohy třeba ke grilovanému masu. Stačí je upéct s bylinkami podle tohoto receptu:
Pokud větší rajčata vydlabete a naplníte sýrem, vznikne bezmasý, ale lahodný předkrm nebo malá letní večeře.
Mohlo by vás zajímat
Opravdovou specialitou pak je zapečené lečo. Lečo je vděčné chalupářské jídlo; jeho příprava je lednoduchá a chutná (skoro) všem. Zkuste jej po uvaření přendat do pekáče, zasypat štědrou porcí sýra a zapéct. Možná už stokrát ochutnaný pokrm vás tak dokáže znovu překvapit.
Šťavnatým a rychlým lehkým obědem je i tarhoňa pečená v rajčatech.
Rajčata a maso
Dost už bylo zeleniny! Teď něco dobrého pro masožravce. Pokud se chcete držet lehkosti, spojte rajčata s kuřecím masem. Ať už připravíte přírodní steak, nebo si uděláte křupavé stehýnko, na peřince z pečených rajčat a bylinek bude kuřátko naprosto dokonalé!
Chcete-li ušetřit čas a nádobí, vsaďte na zapečené kuřecí řízky s rajčaty a bramborami z jednoho pekáče.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Proč jíst rajčata? Krásně se po nich opálíte a ještě vám vyčistí tělo od toxinů
Jak zaštipovat rajčata. Správný postup je důležitou podmínkou bohaté úrody
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 18 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 20 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 22 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 23 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Sušená rajčata jsou delikatesou ve studené i teplé kuchyni. Poradíme vám, jak je připravit snadno a levně
Dokonale ozdobený pokrm přímo svádí k ochutnání. Vyzkoušejte motýlky z cherry rajčátek podle našeho videa
Vaříme z rajčat: Jak udělat pravé domácí sugo a jak červené plody správně usušit?