7 tipů na správné rozmrazování potravin: Jak rozmrazit maso, jak ovoce a co s pečivem
13. 6. 2022 Vaření
Mražení je skvělé a velmi ho oceníte v zimě. V létě si naopak můžete úrodu zamrazit právě na chladnější období roku. Kromě správného zmražení je ovšem důležité umět správně potraviny i rozmrazit. Zjistěte, jak na to a jak mít jídlo připravené k dalšímu využití.
Jak na rozmrazování potravin
Mrazíte v létě a na podzim, co to jen jde, abyste později mohli využívat ovocné, zeleninové a další poklady z jídla? Pamatujte na to, že při vyndávání věcí z mrazničky je třeba postupovat od nejdéle uložených potravin, abyste předešli překročení vhodné doby pro mražení, která je u každé potraviny jiná.
Hlídejte si proto datum, kdy jste potravinu dávali zmrazit. Co byste neměli nikdy dělat? Určitě nerozmrazujte potraviny v horké vodě a už vůbec je neskladujte na kuchyňském pultu. Není to bezpečná teplota, protože vnější vrstvy potraviny se už nachází při teplotách nad 4,5 °C, kdy dochází k intenzivnímu množení bakterií.
Mohlo by vás zajímat
1. Jak nejlépe rozmrazovat maso
Rozhodně se vyplatí zvolit lednici. Maso rozmrazujte na spodní polici chladničky, dál od ostatních potravin. Při rozmrzání totiž může vytéct velké množství tekutiny. Ta pak může rozšířit bakterie na další jídlo a povrchy, se kterými je v kontaktu. Maso zakryjte, aby se nemohlo dotýkat jiných potravin nebo na ně kapat.
Měli byste počítat s rozmrazením 2–2,5 kg na jeden den. Po rozmrazení potřebujete jídlo uvařit nebo sníst do 24 hodin. Určitě ho znovu nezmrazujte. Před tím, než budete vařit drůbež, tak se ujistěte, že je úplně rozmrazená. Jinak by se vařila pomaleji a dlouho to trvá, než dosáhne dostatečně vysokou teplotu, aby zabila škodlivé bakterie. Při rozmrazování celého kusu drůbeže zkontrolujte, že v dutině nejsou žádné krystalky ledu.
Rozmrazit maso můžete i ve velmi studené vodě. Musí být ale uloženo ve vzduchotěsném sáčku, aby se tam nedostala voda, a je potřeba, abyste měnili vodu každou půlhodinu.
Mohlo by vás zajímat
2. Jak rozmrazovat potraviny v mikrovlnné troubě
Tímto způsobem je rozmrazujte jen tehdy, když se chystáte vařit a rovnou jídlo sníte. V mikrovlnné troubě se totiž může jídlo dostatečně zahřát, aby umožnilo růst škodlivých bakterií. Vyřeší to pouze okamžité vaření. Při rozmrazování se řiďte příručkou k mikrovlnné troubě.
Mohlo by vás zajímat
3. Jak rozmrazit máslo
Máslo v mrazničce může vydržet dokonce rok. Hodí se, když ho máte rozdělené na menší části, které můžete odebírat pohodlněji. Pokud ho máte vcelku, tak si na pomoc vemte nůž nahřátý nad vodní lázní a ukrojte potřebný kousek. Zbytek zase vraťte do mrazničky. Když chcete využít celé máslo, můžete naplnit sklenici vařící vodou a počkat, až bude sklenice horká. Vodu vylijte, sklenici osušte a do sklenice dejte máslo. Brzy bude máslo změklé. Můžete ho dát i do mikrovlnky, ale bez obalu a při rozmrazování ho dobře hlídejte.
Mohlo by vás zajímat
4. Jak rozmrazit ovoce
U ovoce, například jahod, záleží na tom, co s ním pak máte v plánu. Většinou je ale není potřeba rozmrazovat a lze je použít tak, jak je. Při přípravě koláče se na připravené těsto používá ovoce hned po vyndání z mrazáku. Když totiž začne tát, pustí vodu a ta pak vsákne do těsta. Výsledkem je rozbředlý koláč. A to nechcete.
V létě je skvělou vychytávkou mražené ovoce ve vínu, limonádě nebo džusu. Pití tak ochladíte, ale nenaředíte. Navíc s ovocem získá zajímavou podobu. Využít tak můžete rybíz, maliny, jahody.
Mohlo by vás zajímat
5. Jak rozmrazit zeleninu
Zeleninu rozmrazujte podobně jako ovoce. Když ji budete tepelně zpracovávat, hned ji přidejte do pokrmu. Pokud nebude dále tepelně upravována, nechte ji rozmrznout v lednici. Zachováte tak dostatek vitaminu C a zároveň předejdete množení bakterií. Podobně jako u masa nejde znovu mrazit už jednou rozmrazenou zeleninu.
Mohlo by vás zajímat
6. Jak rozmrazit pečivo
Zmrazené housky, rohlíky, chleba by se měly zkonzumovat ideálně do tří měsíců (stejně jako ryby). Pečivo rozmrazujte nejlépe při pokojové teplotě. Vyndejte ho z obalu a nechte na talířku. Když se rozmrazí, můžete mu dodat křupavou podobu tím, že ho necháte pár minut rozpéct v troubě, v topinkovači nebo sendvičovači. Po rozmrazení můžete vrátit pečivu křupavost pouze jednou a nejlépe ho hned snězte.
První vlaštovkou tepých měsíců bývá zahájení prodeje točené zmrzliny. Pokud tuto osvěžující dobrotu milujete, nemusíte čekat na její sezónu. Zmrzlinu si totiž snadno zvládnete vyrobit i doma. Výhodou…
7. Jak rozmrazit koláč
Běžné pečivo a koláče kypřené droždím nebo kypřicím práškem by v mrazničce mělo vydržet až půl roku a zmrazení trvá zhruba den. Kynuté koláče na rozmražení se ohřívají v troubě 200 °C zhruba 5-10 minut. Koláče s kypřicím práškem můžete dát péct přímo při 175 °C zhruba hodinu.
Zdroje informací:
https://www.bezpecnostpotravin.cz
https://www.bannerhealth.com
https://www.tasteofhome.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejrychlejší recepty: Banánové lívanečky jen ze 4 ingrediencí zachutnají vám i dětem
Chcete ohromit partnera nebo děti snídaní, která… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem… Číst více
Jak vařit jáhly. Zdravě doplní jídelníček a jejich příprava není složitá
Znáte jáhly? Vypadají jako kuskus, ale na rozdíl od něj jsou přirozeně bezlepkové. Maličká žlutá zrníčka jáhel nejsou nic jiného, než vyloupané proso… Číst více
Jak uvařit ovesnou kaši. Zdravá, chutná a levná snídaně během chvilky
Snadná příprava Ovesná kaše je uvařená během chvilky, na její přípravě není nic složitého. V hrnci ohřejeme vodu nebo mléko, případně půl na půl.… Číst více
Jídelníček podle horoskopu: Na záněty trpící Ryby by měly jíst česnek. Štíři, pozor na sladké!
Pokud tomu věříte, pak horoskop, tedy postavení… Číst více
Jak upéct jednoduché sušenky. Máme pro vás oblíbené recepty
Sušenky jsou celoročně oblíbené pečivo nejen k čaji, ale i jako doplněk pohárů, pudinků, krémů, pěn a ovocných dezertů. Sice je na trhu veliké… Číst více
Do bramborového těsta je důležité vybrat správnou mouku. Jiná se hodí na gnocchi a jiná na knedlíky. Poradíme, jak se v tom vyznat
Na bramborové těsto potřebujeme moučné brambory varného typu C, mouku, vejce a sůl. Brambory předem uvaříme, oloupeme, prolisujeme nebo studené… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Jak na dokonalé škvarky? Záleží na typu sádla i teplotě. A chce to jedno malé kouzlo...
První měsíce roku, kdy je venku většinou pořádná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma mořské plody: Jak je zpracovat, upravit, ochutit i čím je jíst
Jak zpracovat a skladovat jahody, aby byly chutné i po sezóně
Manuál mražení bylinek: Které můžete dát k ledu a jak na to? Pomůže máslo i vývar
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 22 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30