Hitem sociálních sítí jsou tyhle smažené hermelínové kuličky v listovém těstě. Autor nafotil i postup krok za krokem
1. 9. 2022 Vaření
Něco k telce. Stačí jen hermelín a listové těsto. Tyhle dvě věty napsal Víťa Heger ke svým fotkám na sociální síti a strhla se lavina. A musíme popravdě říct, že recept zaujal i nás. Proto jsme autora požádali o fotky i tipy na to, jak si tuhle snadnou dobrotu připravit.
Něco k telce
Počasí venku se pomalu začíná ochlazovat a tak večer, třeba k pořadu MasterChef Česko, nebo k Souboji na talíři, či jen k nějakému hezkému filmu se hodí něco k zakousnutí. Sýrové tyčinky jsou klasika a nic proti nim, jednohubky také sklidí úspěch, ale už jste zkusili hermelín obalený v listovém těstě a pak osmažený? Příprava není vůbec nijak složitá a výsledek je fantastický. Autor receptu, Víťa Heger, k němu navíc nafotil postup krok za krokem, který najdete v naší fotogalerii.
Mohlo by vás zajímat
Recept na kuličky z hermelínu
Co budete potřebovat: 1 balení hotového listového těsta (vyváleného) a 1-2 hermelíny (1 velký nebo 2 menší), respektive plísňové sýry tohoto typu. Dále olej na smažení a sůl.
Jak na to? Listové těsto vyndejte z obalu a nakrájejte rádýlkem nebo nožem na stejné čtverečky, zhruba 5x5 cm. Sýr nakrájejte na kostičky asi 2x2 cm, nebo zkrátka tak velké, aby se do připraveného čtverečku těsta vešly. Každou kostičku sýra vložte do čtverečku a zabalte pečlivě do kuličky. Na balení má Víťa jeden speciální fígl.
"Nakrájím si těsto na čtverečky, doprostřed dám čtvereček hermelínu, protilehlé rožky spojím, trošku zamotám a vytvaruji v dlaních kuličku. Nemoučím, ani ničím nepotírám a vhodím do rozpáleného oleje na cca 20 - 30 vteřin. Děrovanou naběračkou promíchám a zlatavé pokládám na ubrousek," prozrazuje.
Kuličky je vhodné smažit v menším kastrůlku dozlatova. "Pozor, trvá to jen krátce," dodává pro Toprecepty.cz amatérský kuchař Víťa Heger. Usmažené kuličky vyjměte z tuku, stejně jako Víťa je nechte okapat na kuchyňské papírové utěrce nebo na ubrousku a nakonec jemně posolte. Sůl je potřeba, protože listové těsto ani hermelín moc slané nejsou. A je to! Něco k telce máte připraveno.
Kuličky jsou zvenku krásně křupavé a uvnitř je nádherně rozpuštěný hermelín. Máte-li rádi smažák, tak tohle je něco jako jeho mini verze. A nemusíte se obávat, že by kuličky nějak moc nasákly tukem. Těsto se hned v horkém oleji zatáhne a o zbytek oleje se po usmažení postará ubrousek nebo papírová utěrka, kam kuličky položíte.
Pokud vás napadá, zda by to nešlo udělat taky v troubě, tak šlo, ale jak sám autor receptu říká, není to ono. Navíc, příprava v troubě by byla delší. Co se týká přípravy ve fritovacím hrnci, i to je možné, ale musíte do něj nejdříve ponořit sítko a až potom vhodit kluičky. "Pokud byste dali kuličky do sítka hned, můžou se k němu přilepit a ve friťáku se pak odtrhnou a sýr může vytéct, na to pozor," varuje Víťa.
Z jedné dávky listového těsta a 1 velkého hermelínu připravíte asi 30 kuliček. Ale varujeme, nebude to stačit!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidl končí s levnými bedýnkami! Víme, co je nahradí a jak a kde ještě ušetříte až 70 % z ceny potravin
Obchodní řetězce se staví do čela zachování… Číst více
Dejvická 34: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné restauraci? Předkrm za čtyři stovky, dokonalé rizoto i drobné chybičky obsluhy
Pokud také sledujete nový pořad Pohlreichův… Číst více
Den burrita
Mexická kuchyně je známá svou barevností, exotickými chuťovými kombinacemi a množstvím voňavého místního koření. To vše se spojuje i v tomto… Číst více
Desatero rad na téma křepelčí vajíčka: Poradíme s přípravou těchto malých vajec plných vitamínů
Křepelčí vajíčka jsou chutí velmi podobná těm slepičím. Velikostí jsou sice třetinová, nicméně obsahují dvojnásobné množství vitamínů a živin, tolik… Číst více
Oblíbenou a lahodnou panna cottu s námi zvládnete snadno. Poradíme, jak na to
Co potřebujete na panna cottu Příprava tohoto dezertu předpokládá práci s želatinou. S námi to ale zvládnete, i když zatím nemáte s želatinou… Číst více
Kalorie ze svíčkové spálíte během tříhodinové procházky. Řízek se salátem „vychodíte“ za 7 hodin, kousek sushi za 5 minut
Když si zajdeme na oběd, nepřemýšlíme nad tím, že… Číst více
Jak chutnají nejdivnější jídla světa? Hořko na patře, odér čpavku, to je žralok po islandsku
Říká se jiný kraj, jiný mrav… a k tomu by se dalo… Číst více
Dock House: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné „stejkárně“? Uzená bramborová kaše a nejlepší tatarák ve střední Evropě
Čtvrtý díl Pohlreichova souboje restaurací má… Číst více
Ochladit se v horku můžete několika způsoby nebo ještě lépe jejich kombinací
Teplé počasí se nepříznivě podepisuje na trávení. Hlavně velké dávky ovoce a zeleniny mají tendenci proběhnout tělem velmi rychle, a tudíž bez užitku… Číst více
Limonáda z čerstvého ovoce je hitem léta! Máme pro vás tipy, jak ji jednoduše připravit doma
Existuje velké množství receptů na domácí limonádu. Vybírat můžete z klasických ovocných limonád, jako jsou jahodové, bezové, malinové či citronové.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Hit internetu: Upekli jsme arašídové vafle jen ze dvou ingrediencí. Byly krásně nadýchané a zvenku křupavé
Hitem sociálních sítí jsou tyhle smažené hermelínové kuličky v listovém těstě. Autor nafotil i postup krok za krokem
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 31 minutami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 22 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalý smažený sýr: Zásadní je použít správný druh mouky, vejce nesolit a obalovat sýr jemně
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře
2. 9. 2022 09:28
2. 9. 2022 09:28