Hrníčkové palačinky snadno a rychle: Dokonale jemné těsto zvládne podle jednoduchého postupu i začátečník
27. 4. 2023 Vaření
Kdo by neměl rád palačinky. Jsou chutné, rychlé a se sladkou nebo slanou náplní nepřekonatelné. Hrníčkové těsto na palačinky je hotové během pár okamžiků a výsledek vždy perfektní. Sáhnete po něm pokaždé, když chystáte rychlou večeři a nechce se vám zdržovat se s odvažováním.
Jak rychle udělat palačinky
Jako milovníci palačinek si s chutí a často dopřáváme osmaženou tenounkou placku zamotanou do ruličky, nebo elegantně poskládanou na nejrůznější způsoby. Příprava palačinek není žádná věda a snadno ji zvládne i začátečník.
Obzvlášť snadná příprava je, když si přichystáme hrníčkovou verzi, ke které stačí jen hrnek (většinou 250 ml) a vidlička. Všechny hrníčkové recepty jsou praktické a oblíbené, protože šetří nejen nádobí, ale i čas - není třeba pečlivě odvažovat suroviny, zkrátka je to ideální jídlo pro začátečníky v kuchyni.
Mohlo by vás zajímat
Trik na hladké palačinky
Aby se těsto pokaždé povedlo, je stačí jeden trik. Z vajec, soli a části mléka (cukr není nutný) nejprve metličkou vyšleháme jemnou a hladkou hmotu. Teprve poté přisypeme prosátou hladkou mouku, která dodá palačinkám sametově hebkou strukturu a dolijeme zbytek mléka. Vymícháme hladké a řídké těsto.
To, že nedáme všechno mléko najednou, povede k tomu, že nevzniknou hrudky. Ještě nadýchanější palačinky připravíme, když část mléka nahradíme trochou sodovky.
Pak je nezbytné nechat těsto odležet alespoň půl hodiny, aby se aktivoval lepek a mouka nasákla tekutiny (tím hmota přirozeně nabobtná). Možná, že těsto po této fázi zhoustne. Nevadí, stačí přilít znovu trochu mléka a opět dobře promíchat. Teď už můžete začít smažit.
Patrně není hospodyňky (anebo i hospodáře), která by někdy nevyužila hrníčkové míry. Je to tak jednoduché a rychlé! Stanovit si hrníček a jím odměřovat nejen ingredience, ale vlastně i velikost…
![](https://static.toprecepty.cz/fotky/images/1/357-200-100.jpg)
Příprava hrníčkového těsta na palačinky krok za krokem
Na hrníčkové těsto na palačinky si připravte: 2,5 hrnku mléka, 2 vejce, 2 hrnky hladké mouky, špetku soli a olej na smažení.
Do mísy nalijte jeden hrnek mléka, rozklepněte obě vejce, přidejte sůl. Metličkou prošlehejte a postupně přisypávejte prosátou mouku. Vznikne hustší těsto, ke kterému za stálého šlehání přilévejte zbytek mléka. Když získáte hladkou směs, nechte těsto alespoň půl hodiny odležet.
Pánev lehce potřete olejem a nechte ji rozehřát. Pak naběračkou naberte trochu těsta a nalijte je na pánev. Zatřeste trochu pánví, aby se těsto rozlilo rovnoměrně po celém dně. Smažte z jedné strany, a když se palačinka začne viditelně zvedat ode dna, podeberte ji obracečkou, otočte a osmažte i druhou stranu.
Hotovou palačinku odložte stranou na talířek. Pokud je třeba odsát tuk, můžete pod palačinku dát papírový ubrousek. Postupně usmažte všechny palačinky. Není nutné zpracovat naráz všechno těsto, v chladničce bez újmy vydrží do druhého dne.
Hebká tvarohová náplň krok za krokem
Tvarohovou náplň si na palačinky dáváme možná nejčastěji. Sice většinou stačí tvaroh a cukr, ale proč si ji ještě nevylepšit.
Na náplň si připravte: 250-500 g plnotučného měkkého tvarohu z vaničky, 1-2 lžíce bílého jogurtu (nebo kysané smetany), dle chuti džem nebo marmeládu, hrst rozinek, med, čekankový sirup nebo vanilkový cukr a strouhanou citronovou kůru z jednoho citronu.
Jak na to? Na tvarohovou náplň si do misky nastrouhejte žlutou část citronové kůry, přidejte tvaroh a utřete ho s jogurtem. Oslaďte medem sirupem nebo cukrem, přisypejte rozinky (pro dospělé můžou být máčené v rumu) a přidejte marmeládu.
Palačinky potřete vrstvou připravené náplně. Pak je zarolujte nebo poskládejte do šátečku. Navrch můžete ještě palačinku trochu pocukrovat moučkovým cukrem. Variantou je i polití čokoládovým toppingem, dá se přidat i lžíce zakysané smetany a třeba i na plátky nakrájené jahody, nebo jiné ovoce.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo obligátních chlebíčků a klasických jednohubek můžete připravit originální chuťovky. Překvapíte jimi i potěšíte
Jednohubky na lžíci Atraktivně servírované jednohubky na lžíci jsou hitem poslední doby. Maličkosti hezky naaranžované spolu chuťově ladí, některé… Číst více
Na křupavá kolečka Bake rolls potřebujeme starší rohlíky, olej, sůl a koření. Vznikne levná a výborná chuťovka k televizi
V obchodech nejsou Bake rolls zrovna levné, a přitom si je s minimálními náklady můžeme snadno připravit doma. Stačí nám přebytečné starší rohlíky a… Číst více
Nechte se inspirovat velkým přehledem nejlepších nápadů ze studené kuchyně. Spotřebujeme i zbytky z přípravy teplých jídel
S trochou důvtipu zpracujeme zbytky odkrojené z masa, zeleniny, pečiva, vajec, uzenin, sýrů apod. Mnohé z těchto zbytků (pokud už nejsou) je nutné… Číst více
20 receptů na dobrůtky pro rodinu i přátele: Připravte si mlsání k televizi
Určitě to znáte - po pracovním dni se usadíte k televizi a pustíte si oblíbený film. Najednou vás začne honit mlsná, otevíráte ledničku a nevíte, do… Číst více
Jak jíst dýňová semínka a k čemu se hodí? Dýňová polévka, posypaná opraženými semínky, chutná ještě lépe
Dýně olejná je druh dýně, jejíž na povrchu zelená semena nevyžadují loupání, proto se dají snadno konzumovat. Semena ostatních dýní se liší v tuhosti… Číst více
Jak připravit plněná vejce. Na krásné a chutné pohoštění potřebujeme vařená vajíčka
Příprava plněných vajec Pro přípravu plněných vajec potřebujeme vejce uvařená natvrdo, na což nám postačí vařit je 9 minut. Uvařená vejce oloupeme a… Číst více
Na černo nebo na modro? Tak se podával kapr v minulosti, bez salátu a s knedlíkem
Nedokážete si představit Štědrý den bez smaženého… Číst více
Sedm oblíbených slaných dobrot, kterými zabodujete u návštěvy: Poradíme, jaké pohoštění připravit na Silvestra
Na oslavě by totiž neměly chybět různé lákavé slané dobroty, které lze průběžně "pozobávat". Nic nezkazíme ani slanými koláči a záviny. Nezapomeňme… Číst více
20 variací na malé slané chuťovky: Chlebíčky a jednohubky jsou ozdobou svátečního stolu
Chlebíčky a jednohubky už ochutnal každý z nás. Přesto existuje spousta dalších malých chuťovek, které by vašim hostům nebo rodině chutnaly a… Číst více
Češi do toho! Užijte si sledování hokeje aneb Nejlepší recepty nejen pro hokejové fanoušky!
Je to jen pár měsíců, co skončila pandemií… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vaječný řízek s brambory
Přidáno před 4 hodinami
Kuřecí stehýnka pečená s brambory a mrkví
Přidáno před 4 hodinami
Houbová smaženice podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 5 hodinami
Cizrnovo-rajčatový humus
Přidáno před 6 hodinami
Tilápie na másle a citronu
Přidáno před 7 hodinami
Bramborové lokše s husím sádlem
Přidáno před 13 hodinami