Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

5 zaručených vychytávek, jak připravit tenké a nadýchané palačinky jako z francouzské cukrárny. Pomůže i máslo nebo sodovka
Zdroj: Freepik, valerie_aksakova

Spousta dětí by je dokázala jíst na snídani, na oběd i k večeři, zbožňují je i mnozí dospělí. Předností palačinek je nejen jednoduchá příprava, ale neskutečné množství variací, jak si je vychutnat. I když jsou snadné, udělat je tak, aby byla jedna jako druhá, je někdy oříšek. S našimi tipy to ale určitě zvládnete. 

Jak udělat nejlepší palačinky?

Mouka, mléko, vajíčka…žádná věda. To vše stačí jen zamíchat, nechat odležet a osmažit na pánvi. Palačinky jsou zkrátka receptem, který zvládne připravit i začátečník, a často bývají palačinky právě jedním z prvních kuchařských pokusů. Každý zná ale určitě i pravidlo první palačinky, která se prý jen málokdy povede. Pokud nepatříte mezi mistry, kteří během smažení zvládnou palačinky ještě vyhazovat vysoko do vzduchu, určitě se vám už někdy stalo, že jste palačinky neudělaly úplně dokonalé. Někdy jsou v těstě hrudky, jindy se mohou palačinky potrhat, jsou hodně tlusté a nebo se přilepí na pánev. Jak ale těmto karambolům zabránit a udělat dokonale tenkou, téměř průsvitnou palačinku s krajkovým okrajem? Stačí se řídit následujícími tipy

1. Již žádné hrudky

Aby bylo těsto na palačinky dokonale hladké a nezůstaly v něm žádné hrudky, je třeba hlavně dobře prosít mouku. Tu je nejlepší použít hladkou, případně polohrubou. Chcete-li, aby byly palačinky krásně tenké, je vhodnější hladká, s polohrubou není těsto tak tekuté. Mléko je třeba nejprve smíchat s vajíčky, do mouky nezapomeňte přidat sůl, která zvýrazní chuť těsta. Cukr není nutný, při pečení totiž karamelizuje, takže se palačinka může připalovat. Navíc bez cukru můžete udělat i palačinky naslano. Suché a tekuté ingredience smíchávejte postupně a dobře prošlehávejte metličkou. Pokud by v těstě přece jen hrudky vznikly, přeceďte je přes jemné sítko. 

2. Nechte těsto odležet

Těsto na palačinky je vždy nutné nechat nějakou dobu odležet. Díky tomu se aktivuje lepek obsažený v mouce, do mouky se dobře nasákne tekutina a těsto ztratí moučnou chuť. Delší odležení zajistí, že se těsto nebude při smažení trhat. Těsto nechte klidně odpočinout přes noc, minimálně však 30 minut. Pokud je příliš husté, přilijte do něj ještě trochu mléka. Průběžně je promíchávejte i při přípravě palačinek. Mouka totiž klesá ke dnu, takže vám na dně vzniká mnohem hustší těstíčko. Pokud by vám naopak těsto přišlo příliš řídké (což  způsobuje, že se palačinky trhají), přidejte trochu mouky a zapracujte ji do těsta tyčovým mixérem. 

3. Dokonale nadýchané palačinky

Pro větší nadýchanost se někdy do těsta přidává trochu kypřicího prášku. Kypřejší těsto na palačinky vám ale zajistí i malé množství sodovky, jíž nahradíte část mléka. Použít můžete i pivo, dobře funguje i troška rumu. Těsto s ním bude navíc krásně voňavé, alkoholu se bát nemusíte, ten při smažení vyprchá. Chuť těsta můžete navíc vylepšit i pomocí zrníček z vanilkového lusku nebo skořicí

4. Chce to dobrou pánev

Chcete-li co nejvíc zabránit tomu, aby se palačinky přichytávaly na pánev, je třeba vybrat tu s nepřilnavým povrchem. Nejlepší je pánev určená přímo na smažení palačinek s nízkými okraji, na níž se vám bude s palačinkami lépe manipulovat. Pánev je nutné pomazat tukem a patřičně rozehřát. Nejlepší je tuk po pánvi rozetřít mašlovačkou, aby se na ní vytvořil tenký tukový film. Palačinky by ovšem neměly v tuku plavat. Zda je pánev dostatečně rozpálená, si ověříte na první palačince. Pokud se potrhá, zvyšte teplotu a případně přidejte tuk. Na smažení palačinek je nejvhodnější přepuštěné máslo, které se nepřepaluje. Stejně vhodné je i sádlo

5. Máslo rovnou do těsta

Krásně tenké palačinky se vám podaří, když vmícháte trochu másla nebo oleje rovnou do těsta. Stačí přidat jen jednu či dvě lžíce rozpuštěného másla a palačinky se vám budou lépe smažit a nebudou se tolik přichytávat na pánev. Hotové palačinky pak pokládejte na talíř vyložený ubrouskem nebo papírovou utěrkou, aby se z nich odsál přebytečný tuk. 

Náš tip: Do přípravy palačinek se pak můžete pustit přímo podle našeho videoreceptu.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více