Domácí majonéza podle Romana Vaňka: Olej a žloutky se lépe zpracovávají vychlazené, ostřejší šmrnc dodá worchestr i dijonská hořčice
3. 5. 2023 Tipy a triky
Zakladatel Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk se na týden stal hostem Veroniky Šmehlíkové v jejím pořadu „Koko ve varu“. Ve středečním dílu se pustil do vaření humrů i přípravy domácí majonézy. Mimo jiné prozradil, jak dosáhnout lehce ostřejší chuti, která se hodí třeba při výrobě obložených chlebíčků.
Moderní retro
Populární foodblogerka Koko se společně s Vaňkem rozhodla ukázat, že mnoho pokrmů, které často označujeme za „retro“, můžeme vytvořit i v moderním střihu. Na začátku týdne například ozvláštnila často vysmívané kuře s broskví. Koko vsadila na chutě, které v původním receptu rozhodně nebyly. Přibyla tak mozzarella, čerstvá bazalka či koření pěti vůní.
Mohlo by vás zajímat
Nejdražší chlebíček
Tentokrát se moderátorka pořadu a oblíbená influencerka rozhodla vyrobit známý chlebíček s humrem, ale za použití skutečného mořského korýše. Přestože neměla s úpravou humra moc zkušeností, podařilo se jí za pomoci svého hosta vyčarovat pochutinu, o níž si v lahůdkářstvích můžete nechat pouze zdát.
Majonéza od slavného lahůdkáře
Základním stavebním kamenem obložené pochutiny se stala domácí majonéza, kterou „guru“, jak Romana Vaňka Veronika nazvala, vyrobil podle receptu vyhlášeného a za první republiky světově proslulého pražského lahůdkářství U Paukerta.
Na jedinečnou majonézu z podniku, jehož majitel údajně vynalezl první chlebíčky, budete potřebovat tyto suroviny:
- 3 žloutky
- 2 špetky soli
- 460 ml slunečnicového oleje
- 1 lžičku citronové šťávy
- 1 lžíci bílého vinného octa
- 1 lžičku worchestrové omáčky
- 10 g dijonské hořčice
Jak na to?
- Za pomoci metly důkladně promícháme žloutek se solí. Vzniklou hmotu můžeme dát (stejně jako olej) vychladit do lednice.
- Do vychlazených žloutků za stálého míchání pomalu přidáváme zhruba polovinu oleje.
- Vinný ocet a citronovou šťávu přiléváme ve chvíli, kdy se nám zdá, že připravovaná majonéza začíná houstnout. Přidáme i worchestrovou omáčku a dijonskou hořčici.
- Nepřestáváme s mícháním a přiléváme zbytek oleje. Majonéza je hotová v momentě, kdy má požadovanou konzistenci.
- Majonézu ochutnáme a dle potřeby dosolíme. Dáme vychladit do lednice.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Zdravější verze majonézy: Naučíme vás různé varianty, jejichž chuť vás nadchne
Srbské rizoto: Retro pokrm je šmrncnutý Balkánem a neobejde se bez jedné důležité ingredience, která mu dodá tu správnou barvu
Nepovedla se vám domácí majonéza? Zkuste ji podle našich rad, bude to pochoutka!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 2 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 6 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 8 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Falešné listové těsto, které zvládne každý. Je levnější, krásně lístkuje a chutná skoro jako originál
Jak jednoduše a rychle připravit skvělou majonézu? Zkuste to podle videonávodu
Retro okénko: Legendární kuře s broskví frčí dodnes a když dodržíme jednoduché postupy, skvěle si pochutnáme