Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

kuřecí plátek se zapečenou broskví a sýrem
Zdroj: Toprecepty

Kombinace kuřecího masa s kompotovanou broskví zasypanou sýrem byla na konci 20. století velkým restauračním hitem. Později někteří slavní šéfkuchaři nad retro pokrmem ohrnovali nos. Přitom, ruku na srdce, když se kuře dobře udělá, je to delikatesa!

Kuře s broskví

Kuře s broskví milovaly děti i dospělí. Od tradiční nabídky se lišilo šťavnatostí a připomínalo „západní kuchyni“, obzvláště, když jste si ho objednali s hranolky nebo s kroketami. Kombinace masa s ovocem je ve světě poměrně běžná. Kuře s broskví ovšem korunoval plátek sýra, který se při přípravě nakonec krásně rozpustil a vytvořil tak na pokrmu hedvábnou peřinku. Jemná chuť masa, doplněná šťavnatým sladkým ovocem spolu se sýrem funguje dobře dodnes. Ovšem jen tehdy, když se dobře připraví.

Masu dodejte šťávnatost

Na kuře s broskví se většinou používala prsa. A vysušená prsa, to byl jeden z hlavních problémů oblíbeného pokrmu. Co s kuřecími prsy, aby byla báječně šťavnatá? Začátek už spočívá ve správném nákupu. Když koupíte špatné maso, laskominu z něj nejspíš nepřipravíte. Stavte se pro kuřecí prsa u oblíbeného řezníka, nakupte si kuře českého původu a ideálně s kůží.

Jak na přípravu? Předehřejte si troubu na 180 °C. Při úpravě maso opečte na pánvi (která může do trouby) na oleji nebo na přepuštěném másle, nejdříve na straně s kůží. Trvá to zhruba 4 minuty. Pak maso obraťte a dopečte ho (zhruba 3 minuty). Pánev dejte do trouby, a pečte 8 minut. Pánvičku vyndejte z trouby a maso nechte před podáváním odpočinout. Stačí zhruba 6 minut.

Rádi experimentujete a chcete zajistit velmi šťavnaté maso? Pak vyzkoušejte připravit kuřecí prsa metodou sous vide, tedy ve vakuu. Ta spočívá v zabalení masa do dokonale uzavíratelného sáčku a přípravě ve vodní lázni. Jak na to? Prsa dejte do sáčku, ideálně toho se zipem (na sous vide existují speciální). Nalijte do něj pár lžic oleje nebo másla tak, aby prsa byla pokryta tukem a sáček zavřete. Vložte ho vody, připevněte ke straně hrnce a vařte hodinu při 60 °C. Pak maso opatrně vyndejte z obalu a papírovou utěrkou ho lehce osušte. Připravte si pánvičku a rozehřejte olej nebo máslo a prsa krátce osmahněte z obou stran dozlatova.

Třetí možností je maso zlehka naklepat, osolit a zlehka obalit v mouce a až pak osmažit v pánvi na rozehřátém tuku. Mouka pomůže udržet šťavnatost uvnitř. Kuřecí prso stačí osmahnou krátce v pánvi z obou stran a pak pod pokličkou nechat pár minut dojít. 

Nostalgický pokrm vylepšete šunkou

Někdy se na kuře s broskví a sýrem dával ještě plátek šunky. Zvolte šunku s nejvyšším obsahem masa, ideálně vepřovou. Má výraznější chuť a ke kuřecím prsům se tak lépe hodí. Co se týká broskve, vůbec neexperimentujte a držte se tradičního postupu. Tedy použijte kompotované půlky ovoce, řádně okapané v sítku. Broskev dejte na kuře ještě v pánvi a na ni položte plátek sýra a vše přiklopte pokličkou. Máte-li vlatsní zásoby broskví z léta, je to značka ideál. Jiné ovoce se ale na tento pokrm nehodí.

Co se týká sýra, můžete použít obvyklý eidam, ale skvěle se hodí i gouda nebo čedar. Jestliže máte rádi aromatické sýry, sáhněte po švýcarském sýru raclette.

Omáčku můžete připravit pikantnější

Maso máte krásně šťavnaté a chuťově vyladěné. Zvolit můžete i omáčku. Nemusí být nijak speciální. Stačí na pánev, na které jste připravovali maso nalít trochu kuřecího vývaru a povařit ho, dokud zhoustne a nezredukuje se. Pak vmíchejte plátek másla. Výsledkem bude hebká omáčka. Můžete ji tak nechat, ale také zvýraznit její chuť přidáním trošky bílého vína. Chuti přispěje také najemno nasekaná jarní cibulka nebo šalotka. Pikantnost dodá troška balzamikového octa nebo plnotučné hořčice.

Náš tip: Mezi klasické recepty také patří kuře zapečené se sýrem aneb Anděl v hubě. Připravte si ho podle tohoto videoreceptu.

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více