Květák v sýrové strouhance překvapí i gurmány. Díky pečení v troubě je nádherně křupavý a chuťově výrazný sýr mu dodá šmrnc
9. 5. 2023 Vaření
Smažený květák je ideální oběd nejen na všední den a milovníkům zeleniny udělá pokaždé radost. Vynikají je obalený v sýrové strouhance, tedy ve zdravější variantě, a přitom úžasně chutný.
Co se dá udělat z květáku?
Květák je oblíbená zelenina, i když chuťově méně výrazná. Nejenže je plná vitaminů, ale také její zpracování nabízí bohaté možnosti: od polévky přes květákový mozeček, placky až po květákové pyré. Nesmí ale samozřejmě chybět ani to nejoblíbenější jídlo – obalený květák.
Mohlo by vás zajímat
Jak připravit dobrý květák v trojobalu
Obvyklým trojobalem je hladká mouka, vajíčko se solí a nakonec strouhanka. Ale tato klasika nemusí vždy být jedinou možností. Nabízí se řada variant.
Vajíčko můžeme naředit pivem nebo mlékem. Zajímavou volbou je lžíce jogurtu/jedno vajíčko. Můžeme také přidat koření, a to pepř, ale třeba i hořčici (plnotučnou nebo dijonskou). Výborné ochucení poskytne utřený čerstvý česnek nebo také sušený. Samozřejmě patří do vajíčka sůl. V tomto případě je třeba počítat s tím, že obal snese více soli, než solíte obvykle. Málo soli by pak téměř nebylo znát.
Posledním krokem při obalování je strouhanka. Ideální je domácí. Využít můžeme čerstvé nakrájené bylinky, například pažitka, petrželka, případně šalvěj. Můžeme sáhnout i po voňavých středomořských bylinkách, jako jsou tymián a oregano. Zajímavou variantou je přidání sýru ke strouhance. Vždy by mělo jít o poměr 2 díly strouhanky, 1 díl sýru. Je ideální zvolit chuťově výraznější druh, třeba parmazán, nebo čedar.
Mohlo by vás zajímat
Jak dlouho se peče květák?
V našem případě nebudeme obalovaný květák smažit, ale péct. A to je velmi praktické. Květák nepředváříme a nebudeme stát dobu u prskající pánve. Podle výhřevnosti trouby ji nastavíme 190-200 °C. Květák na plechu budeme péct ve vyhřáté troubě asi 30 až 40 minut.
Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…
Jak připravit květák v sýrové strouhance
Na přípravu obaleného květáku si přichystejte: menší květák a na obalení cca 2 lžíce hladké mouky, 2 vejce, sůl, lžičku hořčice, utřený stroužek česneku, 200 g strouhanky, 1 lžičku mleté papriky, 100 g strouhaného sýru, olej.
Jak na to? Syrový květák omyjte, osušte a rozdělte na menší růžičky. Česnek utřete. Vejce smíchejte se s trochou více soli (obálka to snese), s hořčicí a česnekem. Sýr nastrouhejte. Strouhanku smíchejte se sýrem a paprikou. Květák nejdřív obalte v mouce, pak ve vaječné směsi, a nakonec ve strouhance se sýrem.
Troubu vyhřejte na 190 °C. Připravte si plech, vyložte ho pečicím papírem. Papír potřete olejem a rozložte na něj obalený květák. Do misky nalijte trochu oleje, přisypte mletou papriku, vše promíchejte, a květák směsí mírně potřete. Plech dejte do vyhřáté trouby a pečte asi 30-40 minut doměkka a dozlatova. Občas ho zkontrolujte a obraťte. Bude pak hezky nazlátlý ze všech stran.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový džem pro začátečníky bez chemie: Důležité je čerstvé ovoce a sbírání pěny při vaření, chuť vylepší i trochu zvláštní koření
Květnové pranostiky: Po třech zmrzlých je nejvyšší čas na choulostivou zeleninu
5 netradičních večeří z květáku: Vyzkoušíte krémovou polévku, květákovou koprovku nebo falešný vlašák?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 2 hodinami
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 3 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 4 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 4 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 22 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno 2. 6. 2024 10:28
Přečtěte si Zobrazit více
Zámečtí kuřecí rarášci: Křupavé a šťavnaté kousky masa jsou obalené v těstíčku se speciální surovinou, která jim dodá říz
Strouhanka jako pověstná třešnička na dortu: Dokonale dochutí těstoviny, dá grády řízku a lze z ní připravit i falešný parmazán
Pomůže zhubnout a posílí imunitu. Jak jíst květák, aby nenadýmal?