Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Květák, kterému se lidově říká karfiol, vůbec není nudná zelenina. Pokud jste připravovali pouze obalovaný květák, nebo třeba květákový mozeček, tak pro vás máme tipy, díky kterým si tuhle snadno dostupnou zeleninu ještě více oblíbíte.

Zelenina, která nabízí pestré možnosti

Květák je košťálová zelenina, která má neutrální chuť a skvělou strukturu. Sice se tváří nenápadně, ale můžete ji využít v neuvěřitelně pestrém rozsahu. Hodí se na vaření, pečení, smažení, připravíte z ní polévku. Květák můžete využít jako hlavní surovinu, ale také jako přílohu. Přesvědčte se o tom, že byste měli využít jeho potenciál naplno. Třeba právě k večeři.

Květák jako rýže

Z květáku rýže? Ano, tohle je jedna ze skvělých možností, jak využít květák. „Rýže“ je velmi jednoduchá na přípravu. Stačí syrový květák nasekat v kuchyňském robotu, dokud nebude mít jemnou texturu jako má rýže. Využít ho můžete všude tam, kam obvykle dáváte rýži. Můžete ale také obě suroviny zkombinovat třeba napůl. Protože se květák dá využít jako náhrada rýže, můžete si připravit i skvělé květákové rizoto. Místo rýže zafunguje květák i v případě pilafu. Ten může mít velmi mnoho variant, podle země, ze které pochází (Turecko, Řecko a řada dalších zemí). Připravit si můžete třeba výtečný květákový pilaf s kurkumou, česnekem a citronovou šťávou

Falešný vlašský salát z květáku

Valašský salát už dlouho patří k trvalým salátovým hitům. Co ho ale pro změnu toto jídlo zkusit připravit s květákem místo brambor. Zajímavá varianta je příjemným ozvláštněním retro salátu. Připravte si ho třeba tímto způsobem

Pečený květák na různé způsoby

Pečený květák je velmi jednoduchý. Jen rozložíte nalámané růžičky (podobně velké) na plech, pokapete je olivovým olejem, opepříte a osolíte a pečete je v předehřáté troubě na 200 °C, až budou měkké a na okrajích dozlatova opečené. K němu se bude výborně hodit některý z dipů. Květák si také můžete upéct na orientální způsob. Chuť této zeleniny si žádá o dávku koření, proto orientální varianta přinese skvělý chuťový zážitek.

Podobnou lahodu si můžete užít při ujídání květáku na italský způsob. Opět rozdělte květák na podobně velké růžičky a v misce smíchejte 5 lžic rajčatového protlaku, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžičku dijonské hořčice, až 1/2 šálku strouhaného parmazánu (část si nechte na posypání na závěr), 1 lžičku sušeného oregana, 1/2 lžičky česnekového prášku, 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky pepře. Květák obalte ve směsi (počítejte s tím, že olej se plně nevstřebá) a pečte na plechu v troubě předehřáté na 200 °C zhruba 25 minut. Vyndejte z trouby, když bude při píchnutí vidličkou křehký. Na talíři ozdobte parmezánem.

Květák jako těsto na pizzu

Těsto na pizzu se dá připravit z různých ingrediencí a kupodivu také z květáku. A je nad očekávání výborné. Tuhle variantu si zamilují ti, kteří nemohou nebo nechtějí konzumovat obilniny. Když připravujete květák na tuto pizzu, neměl by být mokrý, aby byl základ pro pizzu hezky křupavý. Proto ho osušte papírovou utěrkou. Těsto nejdříve upečte samotné, až pak na něj přijdou obvyklé ingredience a dále se pizza dopéká. 

Zelenina

Že máme jíst zeleninu, to do nás vtloukají od malička. Kolik je ale to opravdu správné množství? Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje sníst denně až 400 g ovoce a zeleniny celkem. Ideální…

Květák s omáčkou

Květák si také můžete vychutnat s omáčkou. Věděli jste, že si z květáku můžete připravit zdravější variantu koprové omáčky? Nahradíte mouku, ale na chuti se to neprojeví. Výsledek bude nádherně krémový. Velmi lahodnou variantou je také květák na paprice.

Náš tip: Inspirujte se v galerii pod hlavní fotkou, jak květák připravují naši čtenáři. 

Zdroje informací:
loveandlemons.com
bonappetit.com
cookthestory.com
ambitiouskitchen.com

Témata

Recepty k tomuto článku