Kuřecí nudličky na způsob kaťáku: Variantě známého retro pokrmu dodá typicky ostrou chuť nejen feferonka
8. 1. 2024 Vaření
Také milujete katův šleh zvaný "kaťák"? Do oblíbeného pokrmu 80. let se v restauracích občas "schovaly" zbytky z předešlého dne, domácí varianta ale patřila k pikantním delikatesám. Každá kuchařka měla svůj osvědčený recept.
Co je katův šleh
Na katův šleh, neboli kaťák si můžeme zajít do restaurace (dnes se s ním ale setkáme jen výjimečně), ale také si ho relativně levně a snadno připravit sami doma. Jde o vepřové nebo kuřecí (někdy i obojí maso) nudličky v pikantní podobě. V pokrmu většinou nechybí cibule, pórek, sladká a pálivá paprika, chilli papričky, rajčatová omáčka a nakládané okurky. Směs je dochucena pepřem. Variant kaťáku je ale velmi mnoho.
Mohlo by vás zajímat
Na co nezapomenout při vaření kaťáku
Do kaťáku se mohou dávat i rajčata a paprika, ideálně v syrové podobě. V katově šlehu je důležitá právě pálivost, kterou dodá pálivá paprika, případně chilli papričky podle toho, kolik strávníci snesou, aby si pochutnali. Chuť můžeme doplnit i o sladce kyselou a přitom pikantní v podobě worchestrové omáčky.
Když nám bude připrat omáčka řídká, zahustíme ji lžičkou bramborového škrobu, který předem rozmícháme v trošce vody nebo vývaru.
Když se řekne pikantní, co si představíte? Zřejmě něco, co je mírně pálivé, ale ne nijak extrémně, a má to říz. Jenže to pro někoho může znamenat malou špetku mletého chilli a pro jiného naopak…
Jak připravit kuřecí nudličky na způsob kaťáku
Na 4 porce budete potřebovat: 4 kuřecí prsa, 2 cibule, 4 stroužky česneku, 4 barevné papriky, 4 rajčata, asi 20 cm pórku, 2 plechovky drcených rajčat, 2 feferonky (dle chuti), 4 lžičky pikantní hořčice, vývar dle potřeby, olej, mletý pepř a sůl
Jak na to? Maso nakrájejte na nudličky, cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno, pórek na tenká kolečka, papriku na proužky a rajčata na kousky. Maso osolte a opepřete. Na pánev kápněte trochu oleje, přidejte maso a nechte ho hodně zprudka zatáhnout. Mělo by zbělat. Pak maso z pánve vyndejte a podle potřeby přidejte olej. Na pánev přesuňte cibuli a česnek a nechte je zesklovatět. Přidejte hořčici a zbytek zeleniny. Restujte do poloměkka. Zalijte směsí drcených rajčat a směs přiveďte k varu. Maso vraťte zpět a provařte ho asi pět minut. Přidejte vývar podle toho, kolik chcete omáčky. Směs dochuťte tak, aby byla lehce pikantní. K této verzi kaťáku se skvěle hodí dušená rýže nebo hranolky.
Náš tip: Připravte si katův šleh s bramboráčky podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Lidl končí s levnými bedýnkami! Víme, co je nahradí a jak a kde ještě ušetříte až 70 % z ceny potravin
Obchodní řetězce se staví do čela zachování… Číst více
Dejvická 34: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné restauraci? Předkrm za čtyři stovky, dokonalé rizoto i drobné chybičky obsluhy
Pokud také sledujete nový pořad Pohlreichův… Číst více
Den burrita
Mexická kuchyně je známá svou barevností, exotickými chuťovými kombinacemi a množstvím voňavého místního koření. To vše se spojuje i v tomto… Číst více
Desatero rad na téma křepelčí vajíčka: Poradíme s přípravou těchto malých vajec plných vitamínů
Křepelčí vajíčka jsou chutí velmi podobná těm slepičím. Velikostí jsou sice třetinová, nicméně obsahují dvojnásobné množství vitamínů a živin, tolik… Číst více
Oblíbenou a lahodnou panna cottu s námi zvládnete snadno. Poradíme, jak na to
Co potřebujete na panna cottu Příprava tohoto dezertu předpokládá práci s želatinou. S námi to ale zvládnete, i když zatím nemáte s želatinou… Číst více
Kalorie ze svíčkové spálíte během tříhodinové procházky. Řízek se salátem „vychodíte“ za 7 hodin, kousek sushi za 5 minut
Když si zajdeme na oběd, nepřemýšlíme nad tím, že… Číst více
Jak chutnají nejdivnější jídla světa? Hořko na patře, odér čpavku, to je žralok po islandsku
Říká se jiný kraj, jiný mrav… a k tomu by se dalo… Číst více
Dock House: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné „stejkárně“? Uzená bramborová kaše a nejlepší tatarák ve střední Evropě
Čtvrtý díl Pohlreichova souboje restaurací má… Číst více
Ochladit se v horku můžete několika způsoby nebo ještě lépe jejich kombinací
Teplé počasí se nepříznivě podepisuje na trávení. Hlavně velké dávky ovoce a zeleniny mají tendenci proběhnout tělem velmi rychle, a tudíž bez užitku… Číst více
Limonáda z čerstvého ovoce je hitem léta! Máme pro vás tipy, jak ji jednoduše připravit doma
Existuje velké množství receptů na domácí limonádu. Vybírat můžete z klasických ovocných limonád, jako jsou jahodové, bezové, malinové či citronové.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Pepper X je oficiálně nejpálivější chilli papričkou na světě. Jalapeño je vedle ní jídlo pro děti
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 41 minutami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 22 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12