Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nová nejpálivější chilli paprička nese jméno Pepper X.
Zdroj: pixabay

Svět zná novou nejpálivější chilli papričku. Pepper X je nově korunovaným králem, jehož prvenství na začátku října potvrdila i Guinnessova kniha rekordů. Tato výzva pro všechny milovníky pikantního jídla je tisíckrát pálivější než průměrná paprička jalapeño.

Nepředstavitelná pálivost

Svět chilli papriček se mění díky novince, kterou představil Ed Currie, zakladatel společnosti Puckerbutt Pepper Company. Ten totiž pěstuje odrůdu, jejíž pálivost v průměru dosahuje astronomických 2,69 milionu Scovilleho jednotek. Tato hodnota výrazně překonává dosavadního rekordmana, papričku Carolina Reaper s průměrnými 1,64 miliony jednotek na Scovilleho škále, uvádí server CNN.

Toto měřítko pálivosti vyvinul již v roce 1912 americký chemik Wilbur Scoville. Pro lepší představu, pokud vás láká dobrodružství ochutnání papričky jalapeño, musíte se vypořádat s pálivostí mezi 3 000 a 8 000 Scovilleho jednotkami. 

Kde se vzala nová paprička

Na své farmě v Jižní Karolíně, Ed Currie, otec pálivé odrůdy Carolina Reaper, věnuje více než dekádu svého života pěstování Pepper X - papriky, která byla zkřížena s některými z nejpálivějších druhů světa. Cílem bylo dosažení maximálního obsahu kapsaicinu, chemikálie zodpovědné za její ohnivou pálivost.

Prvně Pepper X Currie představil během epizody populárního YouTube seriálu „Hot Ones“. Od té doby si získal oblibu mezi gurmány a milovníky pálivého jídla, kteří měli možnost ochutnat jak samotnou papričku, tak třeba omáčky z ní vytvořené. 

Currie popisuje svou původní papriku Carolina Reaper jako „smrtící“, Ale zdá se, že pro Pepper X, který o milion jednotek překonává tuto papričku na Scovilleho stupnici pálivosti, zatím neexistuje dostatečně silný přívlastek.

Nebezpečná manipulace 

Pálivé papriky jsou fascinujícím druhem zeleniny, který je oblíbený pro svou pikantnost a výraznou chuť. Pro tyto vlastnosti se staly součástí mnoha světových kuchyní. Kromě své pálivosti jsou ovšem bohaté na vitaminy a minerály a obsahují antioxidanty, které mohou přispívat k ochraně těla.

Nicméně, manipulace s pálivými papričkami vyžaduje určitou dávku opatrnosti, protože jejich šťáva může dráždit pokožku a oči. Proto je nezbytné si po manipulaci s nimi důkladně umýt ruce a v některých případech používat rukavice.

Česká stopa

To je i případ českého výrobku HOT CHIP, které kvůli své extrémní pálivosti dokonce zakázali prodávat v jednom francouzském regionu. Přestože výrobce na možné nežádoucí účinky kapsaicinu obsaženého v chipsech, upozorňoval, francouzský distributor hovořil o ohrožení zákazníků a nechal chipsy stáhnout z prodeje.

Zdroje informací

edition.cnn.com - Guinness World Records declares Pepper X as world’s new hottest chili pepper

puckerbuttpeppercompany.com - Pepper X Products

Náš tip: Vytvořte si podle našeho videoreceptu sladkou chilli omáčku:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více