Pečeme s Ivou: Snadné farmářské bagety s celozrnnou moukou jsou krásně nadýchané a po ochutnání si je zamiluje celá rodina
9. 5. 2024 Vaření
Farmářské bagety jsou upečeny z těsta, ve kterém je třetina mouky celozrnné. Jsou lehce voňavé kmínem, nadýchané, s křupavou kůrkou a měkkou, pružnou střídou. Jako všechno čerstvé pečivo jsou i tyhle bagety vynikající samotné, ničím neobložené, ale velice vhodné jsou především jako příloha k sýru, uzenému masu, utopencům.
Když pekařka promluví...
Farmářské bagety jsou příjemně kypré a nadýchané, i když je část mouky, ze které jsou zadělány, celozrnná. K tomu, aby byly pěkně vzdušné a nadýchané, velkou měrou pomůže kvásek omládek. Jak na kynutí díky omládku, o tom jsme psali v našem předchozím článku.
A jak si na bagetách nejvíc pochutnáte? Jsou výborné i samotné, ale vlastně chutnají k čemukoliv, kde je třeba podat dobré přílohové pečivo. Tak si je dnes se mnou připravte a věřím, že vás nezklamou.
Mohlo by vás zajímat
Recept na nadýchané bagety
Co budeme na bagety potřebovat?
Omládek:
- 140 g vody
- 1 rovná lžička sladěnky (nebo včelího medu)
- 150 g pšeničné celozrnné mouky
- 8-10 g čerstvého droždí
Dále:
- 130 g vody
- 4 lžíce oleje
- 2 rovné lžičky soli (10 g)
- 350 g hladké mouky
Před pečením:
- vejce na potření
- celý kmín na posyp
Pomocí domácí pekárny: Suroviny na kvásek omládek v menší misce dobře promícháme, pak beze zbytku vyškrábneme do formy pekárny a v zavřené pekárně necháme 45-60 minut kynout.
K hotovému omládku přidáme do formy pekárny zbytek surovin (nejprve tekuté, pak suché) a programem bez předehřevu necháme pekárnu uhníst hladké těsto. Pak pekárnu vypneme a v zavřené necháme těsto hodinu kynout.
Ručně nebo robotem: Všechny suroviny na omládek dobře promícháme a necháme 45-60 minut kynout. K hotovému omládku přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout.
Vykynuté těsto z mísy nebo formy pekárny vytáhneme, na desce stolu lehce propracujeme a rozdělíme na 4 díly. Z každého kusu vytvarujeme bulku a po několikaminutovém odpočinku z bulek vytvarujeme bagety. Všechny čtyři je uložíme na bagetový plech.
Tam bagety nařízneme a necháme vykynout (cca 30-40 minut). Postříkáme je vodou nebo potřeme trochou rozšlehaného vejce s vodou, posypeme celým kmínem a upečeme ve vyhřáté troubě (220 °C / 25-30 minut).
Upečené bagetky necháme vychladnout na mřížce.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 1 hodinou
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 1 hodinou
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 3 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 3 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 21 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Jahodový džem pro začátečníky bez chemie: Důležité je čerstvé ovoce a sbírání pěny při vaření, chuť vylepší i trochu zvláštní koření