Bramborový salát se šruchou II (pro Magdalenku na jaro nebo léto)
Suroviny
Nutriční hodnoty
Energie | 4 493 kJ / 1 074 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 29,54 g |
Tuky | 63,79 g |
Vláknina | 15,20 g |
Cholesterol | 596 mg |
Sodík | 714 mg |
Sůl | 1,62 g |
Sacharidy | 89,00 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Semena šruchy prodává např. známá semenářská firma Semo Smržice:
https://www.semo.cz/osivo-semena/hobby/zelenina/sr...
Semena šruchy prodávají i další semenářské firmy, např:
https://www.semena.cz/ostatni-listova-zelenina/790...
V naší kuchyni a především lidovém léčitelství byla šrucha velice oblíbená. Díky jejímu vysokému obsahu vitamínů a dalších prospěšných látek se používala na léčbu mnoha nemocí. Štáva se používala ke snížení horečky, ke zlepšení trávení, snížení hladiny cholesterolu apod.
Zapomenutá a nedoceněná sukulentní zelenina. Kdysi u nás pěstovaná, dnes málo známá. Patří mezi nejlepší zdroje ω-3 mastných kyselin z celé rostlinné říše. Protože roste velice rychle, až agresivně, dá se použít jako živý mulč mezi řádky vyšších plodin. Třeba mezi česnekem, pórem či brokolicí. Někdy nazývána též portulák.
Při postupných výsevech můžeme šruchu pěstovat a sklízet po celý rok, až do podzimu, jak na záhonech, tak i v truhlících doma.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
18. 5. 2020 11:01
18. 5. 2020 09:43
Vím, že je to v velice prospěšná zelenina se spoustou vitamínů, ale překvapilo mně, že má tak vysoký obsah omega-3 mastných kyselin, prý nejvíce v celého rostlinné říši! , to jsem tedy nevěděla! Buď hodně zdravá a měj se hezky!
18. 5. 2020 08:01
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 3 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 6 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 8 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Právě bylo uvařeno:
Vepřová kýta na hořčici ve smetanové omáčce se zeleným pepřem
LukyRi uvařila před 36 minutami
Timovo utopenci
flanti uvařil před 1 hodinou
Křehké polštářky z listového těsta
Ivcatkoo uvařila před 2 hodinami
Báječná jatýrka na slanině
jankohrasko uvařila před 3 hodinami
Červená čočka s kuřecím masem a mrkví
lucisnice uvařila před 3 hodinami
Buchta z jogurtu
VACLAVKA123 uvařila před 3 hodinami
Čína wok s jasmínovou rýží
Alca. uvařila před 4 hodinami
Šunkofleky "klouzáky"
babca.mz uvařil před 4 hodinami
Pomazánka z balkánského sýru
jankohrasko uvařila před 5 hodinami
Rychlá cottage pomazánka
jankohrasko uvařila před 5 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Další recepty
Suroviny: brambory, karotka, cibule, sůl, pepř mletý, šrucha zelná, okurky sterilované, vejce, majonéza
Bramborový salát se šruchou II (pro Magdalenku na jaro nebo léto)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/N3KL
3 názory