Vánoce patří k nejkouzelnějším dnům v roce. Jak vypadají ty tradiční české?
Taky už vám v hlavě běží odpočet Vánoc? Jako každý rok to zase uteklo jako voda. A i když bychom při předvánočním shonu u nakupování dárků a pečení cukroví někdy raději strávili Vánoce u moře, není nad to si užít české staré vánoční zvyky, tradice a prostě to celé kouzlo.
Jak vypadají tradiční české Vánoce?
Vánoce se slaví už někdy od 2. století. Tradiční české Vánoce zahrnují především:
- Adventní čas je 4 týdny před Vánocemi, kdy se každou neděli zapaluje svíčka.
- Cukroví se peče už několik týdnů dopředu, aby bylo vše krásně uleželé.
- Jmelím si lidé zdobí své domovy v období adventu, protože nese štěstí.
- Betlémy se začínají stavět asi dva týdny před Vánocemi.
- Vánoční stromeček, který se zdobí ráno na Štědrý den.
- Štědrovečerní večeří je rybí polévky, smažená ryba a bramborový salát.
- Zlaté prasátko lidé uvidí, pokud až do štědrovečerní večeře nejí maso.
- Dárky "od Ježíška" dostávají lidé ve Štědrý večer.
Nejoblíbenější vánoční tradice
Mezi nejoblíbenější vánoční tradice patří zejména krájení jablka, pouštění svíček ve skořápkách od ořechů, zapalování františka, lití horkého olova či házení botou za sebe (platí pro dívky). O půlnoci pak chodí křesťané do kostela na půlnoční mši. Ačkoliv se to může zdát někomu divné, třeba na Islandu mají zajímavou vánoční tradici, kdy o Vánocích číhá venku lidožravá kočka a podle pověry sežere každého, kdo nemá nové oblečení.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 13 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 15 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 16 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 17 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 18 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Vánoční předplatné výjimečných časopisů za skvělou cenu: Apetit potěší každého kuchaře, i toho, co teprve začíná
Vinobraní v Praze začíná: Za dvě deci burčáku dáte 35 Kč, láhev vyjde na 200 Kč. Zjišťovali jsme na místě, co ještě se nabízí
Pečená kachna je podle odborníků nejlepším masovým jídlem ve střední Evropě: Příprava však má svá pravidla