Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Štědrovečerní hlavní chod pro děti
Zdroj: Toprecepty, JanaDorazinova

Ani děti kolem 1 roku nemusí být ochuzeny o štědrovečerní hostinu a není třeba jim připravovat celé menu zvlášť. Pokrmy se jim však musí upravit trochu jinak, než pro větší děti a dospělé. Jak jim přizpůsobit polévku, rybu se salátem i cukroví?

Nežádoucí reakci na potraviny předcházejte

Štědrovečerní večeře není správná příležitost na experimentování s nevyzkoušenými potravinami. Nečekaná alergická reakce dokáže zkazit celý večer a je žádoucí jí předcházet a podávat pokrmy složené jen ze surovin, které máte předem otestované. Máte-li doma malého jedlíka, kontrolujte také množství jídla. Dospělí snadno podlehnou vánočnímu hodování a kombinacím všeho možného s cukrovím, malé děti se ale ještě nedokážou vypořádat s přejezením tak snadno a zadělají si na bolení bříška.

Rybí polévka pro nejmenší

Příprava tradiční rybí polévky začíná uvařením vývaru z kapří hlavy, odřezků, rybího masa, zeleniny a koření. Tento vývar bude i základem pro dětskou polévku, proto do něj přidejte jen velmi malé množství soli. Polévku pro dospělé dosolíte až po odebrání porce pro nejmenšího strávníka. Do odebraného přecezeného vývaru můžete přidat nastrouhanou kořenovou zeleninu, nadrobno nakrájené rybí maso, bylinky a koření vhodné pro děti (petrželku, libeček, kmín,…) a zahustit se dá dětskou krupičkou, kapáním nebo drobnými těstovinami. Není-li dítko ještě zvyklé na kousky, vývar se zeleninou, rybím masem a kořením mu rozmixujte.

Kapr nebo řízek?

Ať už má vaše rodina ve zvyku na Štědrý den podávat rybu, nebo řízek, alternativa pro kojence se najde u obojího. Není však vhodná klasická úprava smažením v trojobalu, ale kuřecí plátek dušený na přírodno nebo kousek ryby upečené v papilotě je ideální obměna. Rybu nejprve zbavte kůže a samozřejmě také všech kostí. Kapr nemusí dětem příliš vonět, obzvlášť jde-li o tučnější kousek, když jej ale zbavíte tukových částí a na noc naložíte do mléka, nemusíte se obávat, že aroma bude důvodem odmítnutí.

Bramborový salát „light“

Brambory, natvrdo uvařené vejce, kořenová zelenina, hrášek a jablko jsou suroviny do bramborového salátu, které může i jednoroční dítě bez problémů dostat na talíř. Co se naopak ještě do jeho jídelníčku nehodí, je syrová cibule, celer, kyselá okurka, sůl, pepř a majonéza. Podle schopností dítěte můžete zeleninu a vejce nakrájet na malé kousíčky, nebo rozmačkat vidličkou. Místo majonézy lze přidat bílý jogurt a nemělo by chybět pár kapek kvalitního olivového oleje.

Pozor na některé druhy cukroví

Cukroví je zpravidla plné bílého cukru, který pro tak malé děti ještě není vhodný ve větších dávkách. Navíc se v něm objevují časté alergeny, jako ořechy nebo med. Malé děti také mohou mít problém s trávením cukroví vyrobeného z celozrnné mouky. Ideální je připravit jeden či dva druhy cukroví speciálně jen pro ně, aby nebyli ochuzeni o zdravé mlsání. Vyzkoušet můžete třeba úplně jednoduché tvarohové cukroví, které je po upečení krásně jemné a vláčné. To je však kvůli tvarohu vhodné až od ukončeného 1. roku.

Na 1 dávku potřebujete 250 g měkkého plnotučného tvarohu, 250 g másla, 300 g hladké mouky a moučkový cukr na obalení. Změklé máslo promíchejte s tvarohem až se spojí a přimíchejte mouku. Rukama vypracujte těsto a vyválejte na asi 3 milimetry. Vykrájejte různé tvary a pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 6 – 8 minut. Po upečení ještě teplé cukroví obalte v moučkovém cukru.

 

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více