Štědrovečerní večeře pro nejmenší: Jemná rybí polévka, ryba v papilotě s „light“ bramborovým salátem a zdravé cukroví
23. 12. 2022 Vaření
Ani děti kolem 1 roku nemusí být ochuzeny o štědrovečerní hostinu a není třeba jim připravovat celé menu zvlášť. Pokrmy se jim však musí upravit trochu jinak, než pro větší děti a dospělé. Jak jim přizpůsobit polévku, rybu se salátem i cukroví?
Nežádoucí reakci na potraviny předcházejte
Štědrovečerní večeře není správná příležitost na experimentování s nevyzkoušenými potravinami. Nečekaná alergická reakce dokáže zkazit celý večer a je žádoucí jí předcházet a podávat pokrmy složené jen ze surovin, které máte předem otestované. Máte-li doma malého jedlíka, kontrolujte také množství jídla. Dospělí snadno podlehnou vánočnímu hodování a kombinacím všeho možného s cukrovím, malé děti se ale ještě nedokážou vypořádat s přejezením tak snadno a zadělají si na bolení bříška.
Mohlo by vás zajímat
Rybí polévka pro nejmenší
Příprava tradiční rybí polévky začíná uvařením vývaru z kapří hlavy, odřezků, rybího masa, zeleniny a koření. Tento vývar bude i základem pro dětskou polévku, proto do něj přidejte jen velmi malé množství soli. Polévku pro dospělé dosolíte až po odebrání porce pro nejmenšího strávníka. Do odebraného přecezeného vývaru můžete přidat nastrouhanou kořenovou zeleninu, nadrobno nakrájené rybí maso, bylinky a koření vhodné pro děti (petrželku, libeček, kmín,…) a zahustit se dá dětskou krupičkou, kapáním nebo drobnými těstovinami. Není-li dítko ještě zvyklé na kousky, vývar se zeleninou, rybím masem a kořením mu rozmixujte.
Kapr nebo řízek?
Ať už má vaše rodina ve zvyku na Štědrý den podávat rybu, nebo řízek, alternativa pro kojence se najde u obojího. Není však vhodná klasická úprava smažením v trojobalu, ale kuřecí plátek dušený na přírodno nebo kousek ryby upečené v papilotě je ideální obměna. Rybu nejprve zbavte kůže a samozřejmě také všech kostí. Kapr nemusí dětem příliš vonět, obzvlášť jde-li o tučnější kousek, když jej ale zbavíte tukových částí a na noc naložíte do mléka, nemusíte se obávat, že aroma bude důvodem odmítnutí.
Bramborový salát „light“
Brambory, natvrdo uvařené vejce, kořenová zelenina, hrášek a jablko jsou suroviny do bramborového salátu, které může i jednoroční dítě bez problémů dostat na talíř. Co se naopak ještě do jeho jídelníčku nehodí, je syrová cibule, celer, kyselá okurka, sůl, pepř a majonéza. Podle schopností dítěte můžete zeleninu a vejce nakrájet na malé kousíčky, nebo rozmačkat vidličkou. Místo majonézy lze přidat bílý jogurt a nemělo by chybět pár kapek kvalitního olivového oleje.
Mohlo by vás zajímat
Pozor na některé druhy cukroví
Cukroví je zpravidla plné bílého cukru, který pro tak malé děti ještě není vhodný ve větších dávkách. Navíc se v něm objevují časté alergeny, jako ořechy nebo med. Malé děti také mohou mít problém s trávením cukroví vyrobeného z celozrnné mouky. Ideální je připravit jeden či dva druhy cukroví speciálně jen pro ně, aby nebyli ochuzeni o zdravé mlsání. Vyzkoušet můžete třeba úplně jednoduché tvarohové cukroví, které je po upečení krásně jemné a vláčné. To je však kvůli tvarohu vhodné až od ukončeného 1. roku.
Na 1 dávku potřebujete 250 g měkkého plnotučného tvarohu, 250 g másla, 300 g hladké mouky a moučkový cukr na obalení. Změklé máslo promíchejte s tvarohem až se spojí a přimíchejte mouku. Rukama vypracujte těsto a vyválejte na asi 3 milimetry. Vykrájejte různé tvary a pečte v troubě vyhřáté na 170 °C asi 6 – 8 minut. Po upečení ještě teplé cukroví obalte v moučkovém cukru.
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Upečte dětem k jejich svátku cupcakes (kapkejky). Jsou jednoduché na přípravu a děti z nich budou mít radost
Nejjednodušším vhodným korpusem je muffin. Upéct muffiny je jednoduché a zvládne to kdejaký začátečník. Udělat krém nebo polevu také nemusí být… Číst více
Vykostit kuře dá trochu práce, ale pak z něj můžeme upéct výbornou roládu s křupavou kůží. Názorné video poradí, jak na to
Kuřecí roláda bývá majstrštykem domácí kuchyně. Maso s výbornou náplní v úhledném balíčku krájíme na kolečka. Z jednoho kuřete tak připravíme 6–8… Číst více
Už jste slyšeli o Babyccinu? To musíte s dětmi vyzkoušet. Poradíme, jak jim tuto dobrotu připravit doma
Usrkávání černého horkého nápoje s hořkou chutí a mlékem, cukrem či jen tak, je ranní rutinou mnoha z nás. Děti jsou naše věrné kopie a dělají vše,… Číst více
Snídaně, svačinky a dezerty, které mohou i ti nejmenší. Představujeme recepty sice sladké, ale bez cukru
Většina receptů má jako základ tři ingredience: banán, mouku, vejce. Není tedy nutné mít plnou spíž, a přesto se dají kouzlit barevné a veselé… Číst více
Jak vytvořit domácí plastelínu pro děti? Suroviny najdete ve vlastní kuchyni
Jak udělat domácí plastelínu v kuchyni? Děti se učí napodobováním a jsou to naše nejvěrnější zrcadla. Pokud rodiče něco stále dělají v kuchyni,… Číst více
Pečeme s Ivou: Roztomilé chobotničky můžete s caparty připravit na Den dětí!
Nevíte, jak o víkendu zabavit děti? Vezměte je do… Číst více
Den dětí: Oslavte jej s nápaditě a stylově. Vyrobte jim želé hady, housenky z ovoce nebo domácí nanuky
Den dětí je příležitostí udělat dětem radost.… Číst více
Prázdninová specialita: Řecká rýžová polévka voní po citronu a kuřecím mase. Základem je obyčejný kuřecí vývar
Polévka složitého názvu kotosoupa avgolemono je… Číst více
Zvířátka z banánů pro nejmenší strávníky: Naše video vykouzlí úsměv na tváři malým i velkým
Banán je v dětském jídelníčku velmi populární ovoce. Děti s ním začínají již v kojeneckém období a často se jím nahrazuje cukr v moučnících i… Číst více
Co dobrého připravit dětem? Nepečený cheesecake s čerstvým ovocem je to pravé
Nepečený cheesecake mezi dalšími nepečenými dezerty a dobrotami jednoznačně vyniká. Vypadá luxusně a přitom si na jeho přípravu mohou bez obav… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Vánoční bramborový salát: Zkuste jej třeba podle receptu Marie-Janků Sandtnerové!
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Jakou štólu si letos upečete? Zkusíte klasickou z kynutého těsta nebo tvarohovou?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Variace na Gà Nam Bộ:
Přidáno před 8 hodinami
Jablkovo-banánové nanuky bez cukru
Přidáno před 15 hodinami
Pistáciový cheesecake s mandlovým korpusem
Přidáno před 19 hodinami
Mechový dort II.
Přidáno před 21 hodinami
Plněný croissant
Přidáno 22. 4. 2024 08:26
Štikozubec argentinský s thajskou omáčkou
Přidáno 22. 4. 2024 08:03
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Začínáte pěstovat rajčata? Základní výbava vyjde zhruba na 400 Kč, potřeba jsou správné květináče, zemina i tyčky
Retro okénko: Citrusové želé obalené v cukru stálo kdysi 3 Kčs. Prodává se i dnes, ale můžete si podobné vyrobit i doma