Některé trouby pečou více odspodu, jídlo se pak v nich snadno připálí. Poradíme několik triků, které nám pečení usnadní
Každá trouba peče jinak a ne s každou se nám pečení daří. Obvykle si v takové situaci raději pořídíme novou, ale můžeme zkusit několik jednoduchých triků, které používaly už naše babičky a možná nová trouba ani nebude potřeba.
V troubách, které pečou více odspodu, se pokrmy na spodu snadno připalují - to je nepříjemné, třeba když pečeme buchty na plechu a zespodu nám ztmavnou, někdy až zčernají a zvrchu jsou akorát. Můžeme tomu zabránit, stačí vyzkoušet následující tipy:
- Do trouby vložíme prázdný plech, do kterého nasypeme a rozložíme tři hrsti soli. A teprve nad něj vsuneme další plech, ve kterém již máme připravené jídlo (sladké nebo slané), určené k zapékání nebo pečení.
- Další možností je na dno trouby (nebo opět do spodního plechu) položit alobal - nejlépe opravdu pevný (určený na grilování) a rovnou ve více vrstvách - tři vrstvy by mohly stačit, ale záleží na naší troubě.
- Na dno trouby můžeme také položit pálenou střešní tašku, i tuto možnost používaly naše babičky.
- Další variantou je vložit do trouby kastrůlek s vodou - toto se ale hodí především v situaci, kdy troube peče více zvrchu.
- Pokud zrovna pečeme jídlo, které se při tepelné úpravě občas promíchává, silnější pečení odspodu nám tolik nevadí - musíme jen častěji míchat, aby nedocházelo k připalování.
Zajímá vás, jak se peče cuketa v troubě? O nejlepších cuketových receptech, na které potřebujeme troubu, pojednává náš další článek.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makový koláč s jablky II
Přidáno před 6 hodinami
Jahody s cukrem zašlehané do pudinku
Přidáno před 7 hodinami
Strouhaný koláč s jogurtovou náplní, jahodami a mangem
Přidáno před 10 hodinami
Chuťovky se sardelovým očkem
Přidáno před 19 hodinami
Polévka z ledového salátu
Přidáno 14. 6. 2024 17:05
Krůtí v pivní marinádě
Přidáno 14. 6. 2024 16:29
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Z rajčat a česneku během chvilky připravíme trvanlivou pomazánku. Výborně s ní dochutíme pokrmy
Vyhlášená bůčková pomazánka podle Kláry: Voní paprikou, česnekem a cibulí a z food festivalů mizí jako první
Komentáře