7 kroků k dokonalému segedínskému guláši: Jak jej připravit jako od maminky a ještě lepší?
Jak snadno připravit dokonalý maďarský pokrm, který provoní dům a potěší naše blízké? Ještě chutnější je druhý nebo třetí den, je snadný na přípravu a hodí se k němu chléb i knedlík. Jak udělat skvělý segedínský guláš?
Segedínský guláš známe od poloviny 19. století a vznikl prý díky jednomu hostu, který měl takový hlad v hospodě před zavírací dobou, že chtěl smíchat klasický guláš se zbytky zelí a maďarský zázrak spatřil světlo světa. Možná jen pověra a možná pravda. Jak na skvělý „segedín“?
- Orestujeme slaninu, která pustí šťávu. Pokud nechcete dávat slaninu, použijte vepřové sádlo.
- Pak přidáme nakrájenou cibuli a smažíme dozlatova.
- Vepřové maso musí být tučnější, ať je guláš šťavnatý. Připravíme vepřovou plec, krkovici, bůček nebo jejich kombinace, a nakrájíme na kostky, které přidáme do hrnce a zprudka opečeme.
- Teď je čas na koření. Papriku je ideální přidat do tuku, aby chytla barvu, ale jen na chvíli, ať nezhořkne, takže hned podlijeme vodou nebo vývarem, a směs dusíme cca 2 hodiny.
- Až je maso téměř měkké, přidáme kyselé zelí. Ideálně domácí nebo takové, které obsahuje pouze zelí, sůl a kmín.
- Po 10 minutách přidáme zakysanou smetanu. Kdo nemá rád tolik kyselého, přidá smetanu obyčejnou.
- Protože je guláš řídký, tak buď přidáme záklechtku nebo do smetany vmícháme malé množství mouky, povaříme a podáváme.
Mohlo by vás zajímat
Milujete maďarskou kuchyni?
Maďarská kuchyně je pálivá a často i kalorická, ale pokrmy rozhodně stojí za ochutnání i přípravu. Kdo by neznal kromě segedínského guláše, klasický guláš, skvělé lečo, gulášovou polévku nebo nadýchaný langoš aj.? Pokud vás recept oslovil, můžete si jej již dnes připravit podle našeho video-receptu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 3 hodinami
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 4 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 5 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 6 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 23 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno 2. 6. 2024 10:28
Přečtěte si Zobrazit více
Kysané zelí je skvělý zdroj vitaminu C po celou zimu. Poradíme, jak ho vyrobit doma
Segedínský guláš podle maďarského receptu: Zdravější a chutnější verze, než jakou známe my, se obejde bez mouky
Jeden s kečupem, česnekem a sýrem, prosím! Proč se langošům říká maďarská pizza?
Komentáře
1. 10. 2023 22:55
28. 9. 2023 11:58