Jak sklízet pažitku. Pravidelná sklizeň podporuje její růst
Pažitka je vytrvalá rostlina, která se hodí do každé zahrádky. Její pěstování je snadné - rostlina je nenáročná na péči i na prostor. Pro rodinu stačí několik trsů pažitky, které opakovaně seřezáváme.
Pažitku pěstujeme v kvalitní půdě s dostatkem humusu. Rostliny jsou více let na jednom místě, proto jim prospěje občasné přihnojení. Můžeme k nim na jaře nebo na podzim přidat vyzrálý kompost a trochu Cereritu nebo NPK. Pažitka nemá ráda sucho, proto rostliny zaléváme.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak sklízet pažitku
Sklizeň pažitky je snadná.
- Pažitku sklízíme seřezáváním natě. Na pomoc si vezmeme nůžky nebo ostrý nůž.
- Nejchutnější natě jsou na jaře a na podzim, ale pokud rostlinám poskytneme dostatek vláhy, můžeme sklízet i v létě.
- Pravidelné seřezávání je důležité - pokud na pažitce ponecháme zasychající natě, rostlině se nebude dařit. Kdykoliv ji ale seřízneme a zalijeme, znovu obrazí.
- Rostliny v průběhu jara postupně začínají vykvétat. Pokud ale nepotřebujeme semínka nebo nechceme zpracovat květy, je lepší nať stále seřezávat a nenechat pažitku kvést.
- Sklizené natě brzy zpracujeme - dokud jsou svěží a chutné. Přebytek můžeme nakrájet nadrobno a zmrazit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Následující videorecept vám ukáže, jak uvařit výtečnou pažitkovou omáčku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 1 hodinou
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 2 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 3 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 3 hodinami
Křenový dip
Přidáno před 21 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 23 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový džem pro začátečníky bez chemie: Důležité je čerstvé ovoce a sbírání pěny při vaření, chuť vylepší i trochu zvláštní koření
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Zámečtí kuřecí rarášci: Křupavé a šťavnaté kousky masa jsou obalené v těstíčku se speciální surovinou, která jim dodá říz
Komentáře