Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Květy pažitky jsou krásné, jedlé a mohou zdobit jídlo nebo stůl. Jenže mnohdy přemýšlíme, zda by se nedaly zužitkovat ještě lépe. Rozhodně ano. Dají se naložit do octa nebo oleje.

Krásné světle-fialové pažitkové květy udělají parádu a jejich výrazná silice i užitek. Můžeme je naložit do octa nebo oleje, a ten pak dále využít v kuchyni. Aromatický olej nebo ocet chutná velmi příjemně. Co říkáte, nebyl by to dokonce pěkný jedlý dárek

Jak naložit květy pažitky

Je to velmi snadné. Potřebujeme pouze květy pažitky a bílý vinný (příp. jablečný) ocet nebo dobrý olej.
  1. Celé květenství pažitky opláchneme a osušíme
  2. Vložíme do sklínek, zalijeme octem nebo olejem, uzavřeme a necháme louhovat.
  3. Ocet používáme k okyselení zeleninových salátů. Vydrží až do další úrody, protože je sám o sobě výborný konzervant.
  4. Olej můžeme využít také do salátů nebo pod maso či zeleninu při opékání.
  5. Květy z octa nebo oleje již obvykle dále nepoužíváme, slouží pouze k předání chuti a vůně.

Video-recept ukáže jedno z mnoha využití stonků pažitky v kuchyni.

Máte nějaký další nápad, jak květy pažitky využít? Můžete nám ho napsat do komentářů.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky