Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak udělat domácí sýr z tvarohu. Osvědčené recepty našich babiček nám poradí
Zdroj: Top recepty

Naše babičky dokázaly leccos zužitkovat, včetně tvarohu, který se nespotřeboval. Možná si pamatujeme ještě z našeho dětství, jak z něho připravovaly domácí sýr. Podle tradičních receptů si ho můžeme vyzkoušet i dnes.

Tvaroh je základ

Jako základ použijeme tvaroh, ale nedoporučuje se koupený "tvaroh z vaničky", naopak vhodný je domácí, který si sami připravíme nebo koupíme. Pod jednotlivými recepty v našem receptáři jsou zajímavé diskuze, které nám pomohou tvaroh a poté sýr připravit co nejlépe a bez zbytečných chyb.

Jak připravit domácí tvaroh

Nejprve si připravíme tvaroh. S postupem, jak udělat domácí, nám poradí následující recepty od našich čtenářů. Připravuje se z kysaného mléka, které zahříváme při mírné teplotě. Po odstavení z plotýnky ho necháme ještě chvíli stát, tvaroh se postupně usadí. Z 2,5 l kysaného mléka získáme přibližně 25 dkg tvarohu. Syrovátku slijeme, nejlépe přes plátýnko, a tvaroh v plátýnku zatížíme. Odkapanou tekutinu (syrovátku) nevyléváme, ale využijeme buď jako nápoj nebo ji přidáváme do těsta (např. do kynutého).

Jak z tvarohu připravit sýr

K rozdrobenému tvarohu přidáme do misky koření (kmín, případně papriku nebo pepř), sůl a trochu piva. Misku přikryjeme a necháme při pokojové teplotě několik dnů uležet. Dobře uleželý sýr má jemně nažloutlou barvu a výraznou vůni i chuť. Pivní sýr mažeme na pečivo s máslem. Podle dalšího z receptů má domácí sýr více chuťových variant - bez piva, s pivem nebo dokonce s vínem.

Sýry podle uvedených receptů potěší příznivce olomouckých tvarůžků a pivních sýrů. Určitě stojí za vyzkoušení. Inspiraci na téma olomoucké tvarůžky ve studené kuchyni jsme připravili do dalšího článku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli