Saturejka výborně chutná k masu a hodí se při vaření luštěnin. Aromatická bylinka je hlavní složkou koření čubrica
Saturejka existuje ve dvou základních odrůdách: jednoletá saturejka zahradní a vytrvalá saturejka horská. Celá rostlina příjemně voní a má peprnou chuť.
Rostliny mají rády plné výsluní, saturejka horská bude dobře prospívat v lehce alkalické propustné zemině, saturejce zahradní stačí běžná zahradní zemina, je vhodná i do truhlíků. Saturejku horskou koupíme jako sazeničku, je velmi odolná.
Jak se sbírá a konzervuje
Saturejku stříháme jakmile se objeví první květy (červenec–září). Sušíme celé natě ve stínu a průvanu, pak odrhneme lístky. Lze ji nakládat do oleje, nejlépe ve směsi s dalšími bylinami (např. tymián, šalvěj, dobromysl).
Jak saturejku využít v kuchyni
Nejlépe ji využijeme při vaření luštěnin, protože snižuje nadýmavé účinky. Ale výborná je i k masu, hodí se ke zvěřině, přidáváme ji do marinád k nakládání masa, salámů a klobás. Je hlavní složkou balkánské kořenící směsi čubrica. Čerstvě nasekaná se přidává do bylinkových másel a do pomazánek.
Jaké má saturejka léčebné účinky
Díky vyššímu obsahu tříslovin má svíravé a protiprůjmové účinky. Povzbuzuje chuť k jídlu, pomáhá při nadýmání, také jako kloktadlo a dezinfekce. V domácí kosmetice se odvar používá k omývání mastné pleti a k napařování obličeje.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Květákový steak
Přidáno před 2 hodinami
Pudinková buchta II
Přidáno před 4 hodinami
Vaječný řízek s brambory
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí stehýnka pečená s brambory a mrkví
Přidáno před 10 hodinami
Houbová smaženice podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 11 hodinami
Cizrnovo-rajčatový humus
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak snadno vyrobit bylinkové máslo? Jaké bylinky se do něj hodí nejlépe? S námi to zvládne každý
Sazenice rajčat zdarma a skoro bez práce? Poradíme, jak na to. Úspěch je zaručen
Vynikající nakládaný libeček: Dokonale se uchová jeho chuť a typické aroma a kromě voňavé bylinky stačí jen dvě ingredience
Komentáře