Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jak připravit bylinkový olej. Aromatické bylinky mu dají skvělou chuť a vůni. Použijeme ho k dochucování pokrmů
Zdroj: Pixabay

Bylinkové oleje jsou výborné k dochucování jídel. Připravujeme je z oblíbených bylinek a koření, které je příjemně provoní. Vyzkoušet můžeme více variant ochucení a jakmile olej spotřebujeme, připravíme opět čerstvý.

Potřebovat budeme lahvičky se šroubovacími víčky - můžeme použít sklenice od kečupu, ale stačí i menší. Láhve by měly být dobře vymyté a vypařené. Po zchladnutí do nich narovnáme bylinky a koření. Můžeme vyzkoušet oblíbené kombinace:
  1. rozmarýn a pepř
  2. česnek, chilli papričky a bazalka
  3. tymián, citronová kůra a jalovec
  4. česnek
  5. chilli papričky
  6. zázvor a česnek
  7. bazalka
  8. libeček

Potom každou láhev doplníme olejem (olivovým, slunečnicovým nebo jiným) a uzavřeme. Před použitím bylinkový olej necháme alespoň týden uležet. Jakmile ho začneme odebírat, dáváme pozor, aby všechny bylinky zůstávaly zakryté olejem, případně olej můžeme přecedit do jiné láhve.

Bylinkové oleje používáme k dochucování nejrůznějších pokrmů, hodí se do pomazánek a salátů, uplatní se při grilování.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky