Tatarák (ne)tradičně: Dáte si tvarůžkový, bramborový nebo z pečeného celeru?
27. 10. 2021 Vaření
Tatarský biftek neboli tatarák je oblíbeným pohoštěním pro přátele. Byť v klasické verzi je tatarák vždy z hovězího masa, nemusí tomu tak nutně být vždycky. Nabízíme vám dnes proto 9 inspirativních receptů na tataráky z masa i bez. Vybere si každý!
Klasika z hovězího masa
V létě trochu adrenalin, v zimě značka ideál. Proč adrenalin? Jak víte, na tatarák se používají syrové maso a syrová vejce. Obojí je v létě choulostivější a rychleji podléhá zkáze. I proto je lepší vychutnat si tohle jídlo na podzim. Spolu s dokřupava upečenou topinkou vás tatarák zasytí i zahřeje. Na klasickou verzi použijte čerstvou svíčkovou nebo část hovězího masa, zvanou husička. Maso namelte nebo na jemno naškrábejte nožem a dochuťte cibulí, hořčicí, solí, pepřem a worcesterskou omáčkou. Pro zjemnění se hodí žloutek, pro zvýraznění chuti kapary nebo nadrobno nasekaná kyselá okurka. Klasický tatarák podávejte na topince potřené česnekem.
Jemný rybí
Velmi oblíbené jsou také tatarské bifteky z ryb. Používá se nejčastěji losos, klidně i uzený, nebo tuňák, ten pro změnu jen čerstvý. Novinkou je tatarák z kapra! Jemné rybí maso nemelte, ale nakrájejte je nadrobno. A dochuťte třeba nasekanou šalotkou, limetou, salátovou okurkou a dijonskou hořčicí. Nabízíme vám tři recepty, vybírejte:
Bez masa
Patříte-li mezi vegetariány, nebo jen chcete jíst zdravěji, případně rádi zkoušíte nové věci, určitě se pusťte i do těchto lahůdek. Uznáváme, že takový tatarák z Romaduru je jen pro odvážné, podobně jako ten tvarůžkový. Ovšem falešný tatarák z brambor a řepy vás nadchne. Vzhledově je skoro k nepoznání od klasiky. K podzimu se taky báječně hodí tatarák z pečeného celeru. Zkrátka, je z čeho vybírat!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí tatarská omáčka snadno a rychle. Víte, bez čeho se neobejdete?
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Zjistili jsme, kde mají v Praze nejlevnější jahody: Kilo českých jahod pořídíte už za 110 Kč, hezky v košíku a u tramvaje
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 21 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Ryby jsou plné vitamínů a zdravých tuků. Podle čeho poznáte opravdu čerstvý kousek?
Tekutý houbový extrakt dodá vašim pokrmům silnou chuť čerstvých hub. Poradíme, jak ho připravit
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí