Ryby jsou plné vitamínů a zdravých tuků. Podle čeho poznáte opravdu čerstvý kousek?

15. 3. 2021 08:03

Zdraví Lucie Pilátová

Zdroj: Pixabay, Dana Tentis, Pixabay License Zdroj: Pixabay, Dana Tentis, Pixabay License
Ne každý má ryby na talíři rád; ať už je to pro jejich specifickou vůni, nebo množství kostí, které je potřeba při jídle z jejich masa vybírat. Nezpochybnitelnou pravdou ale je, že ryby nám přinášejí do jídelníčku spoustu důležitých živin, které pozitivním způsobem ovlivňují zdraví...

Rybí benefity

Za dobu, kdy se ryby dostaly do hledáčku vědců, prošly řadou různých výzkumů a vždy se stejným závěrem; jsou zkrátka zdravé a měli bychom jich týdně zkonzumovat alespoň jednu až dvě porce. Jde o to, že je v nich ukrytý tuk. A právě ten rybí je obrovským zdrojem omega-3 mastných kyselin, které mají pro lidský organismus významně pozitivní přínos. Nejenom, že snižují riziko srdečně cévních chorob, ale podporují zdravý vývoj mozku, proto se doporučují i těhotným ženám, a současně snižují riziko mozkové mrtvice.

Náš jazyk vnímá pět základních chutí. Znáte je všechny? A co znamená chuť umami?

Náš jazyk vnímá pět základních chutí. Znáte je všechny? A co znamená chuť umami?

Když se vás někdo zeptá, jak vám chutná jídlo, nejspíš odpovíte, že je to dobré, skvělé, anebo vám…

Ryby obsahují provitamín A, který je důležitý například pro zdraví očí. Nechybí v nich ani v poslední době tolik probíraný vitamín D, který nejenom, že podporuje imunitu a správnou funkci kardiovaskulárního systému, ale je také důležitým bojovníkem proti stresu. Ve stogramové porci ryby dostanete do těla až 22 gramů bílkovin. Doporučená denní dávky bílkovin se odvíjí od vaší tělesné konstituce; doporučuje se dopřávat si asi 1 gram proteinu na 1 kilogram tělesné váhy. Většina ryb obsahuje i vitamín B12, který podporuje nervový systém a asi netřeba připomínat jód, jenž je nepostradatelný pro správnou činnost štítné žlázy.

Mořské, či sladkovodní?

Tuto otázku řeší řada lidí, protože například mořské ryby jako losos, sleď, makrela nebo tuňák obsahují spoustu zmíněných mastných kyselin a jódu. Na druhou stranu v sobě nesou i alergeny, kvůli kterým řada lidí ryby nejí. Sladkovodní ryby u nás zastupuje hlavně kapr, rozhodně ale stojí za to vyzkoušet i pstruha, candáta nebo úhoře.

Lék na žaludek, který opil celou Británii: Kde se vzal tradiční gin? V Anglii to nebylo...

Lék na žaludek, který opil celou Británii: Kde se vzal tradiční gin? V Anglii to nebylo...

V zásadě se dá říci, že gin ve skleničce nemá rád samotu, ale naopak si vychutnává společnost…

Jak správně nakupovat rybu?

Ideální je kupovat rybu čerstvou. Pokud se vám podaří najít takového prodejce, ideálně zapátrejte na internetu, určitě jeho nabídku využijte. Každopádně čerstvé ryby nakupujeme hlavně očima a nosem. Už na pohled by mělo být jasné, že je ryba čerstvá, poznáte to podle jasných očí a pěkně barevného masa. Pokud ryba působí mdle a navíc nelibě voní, jděte od ní.

Polévkové fígle: Osvědčené rady, jak zvládnout domácí nudle i perfektní knedlíčky

Polévkové fígle: Osvědčené rady, jak zvládnout domácí nudle i perfektní knedlíčky

Polévka je grunt, říkávaly už naše babičky a rozhodně měly pravdu. Tahle nezbytná součást…

Ryba je doma

Jestliže si na to sami netroufáte, nechte si čerstvou rybu ještě v obchodě zabít a případně vykuchat. Měli byste ji zpracovat ihned po přinesení domů. Pokud vám nějaké porce zbydou, určitě je nenechávejte v lednici, ale vložte je do sáčku a nechte zamrazit. V současné době jsou k dostání i kvalitní mražené ryby. Pokud se rozhodnete pro tuto variantu, velmi pečlivě zkontrolujte datum výroby – přesněji řečeno zmrazení. Až budete ryby před kuchyňskou úpravou rozmrazovat, nechte je povolit v lednici. Rozhodně zapomeňte na drastické rozmrazování jako je polévání horkou vodou, rozehřívání v mikrovlnce a podobně. Takové postupy totiž negativně ovlivňují výslednou chuť masa.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 11 kuchařů a kuchařek

Ke článku nejsou žádné komentáře.

Přidat komentář

Další články

Vyrobte si bylinkový med: Zkuste pampeliškový, mátový nebo třeba s rakytníkem

Vyrobte si bylinkový med: Zkuste pampeliškový, mátový nebo třeba s rakytníkem

Jaro a bylinky jdou ruku v ruce. Jak využít pampelišku, mátu nebo třeba lipový květ v kuchyni?…
Opravdu je jelení lůj z jelena? Přírodní balzám na rty si můžete vyrobit i doma

Opravdu je jelení lůj z jelena? Přírodní balzám na rty si můžete vyrobit i doma

Suché, popraskané rty se neobjevují jen v zimě. Pečovat o ně bychom měli celoročně. K tomu účelu je…
Za cukrovku může cukr. Nebo ne? Zjistěte, jak předcházet vzniku diabetu

Za cukrovku může cukr. Nebo ne? Zjistěte, jak předcházet vzniku diabetu

Světový den monitoringu diabetu připadá pravidelně na 14. dubna. Tato nepříjemná nemoc, která…
Jak nakopnout tělo a překonat aprílové počasí? Vsaďte na medvědí česnek!

Jak nakopnout tělo a překonat aprílové počasí? Vsaďte na medvědí česnek!

Medvědí česnek znali už naši předkové, ale i v moderní době se těší oblibě. Je zdravý, chuťově…
Byliny v kuchyni: Pórek funguje jako přírodní antibiotikum. Jak poznat opravdu čerstvý kus?

Byliny v kuchyni: Pórek funguje jako přírodní antibiotikum. Jak poznat opravdu čerstvý kus?

Pór, lidově zvaný pórek, je tak běžný, že by vás možná ani nenapadlo, jak skvělé vlastnosti má.…
Je čas sázet pastiňák! Jak ho rozeznat od petržele a proč ho vlastně pěstovat?

Je čas sázet pastiňák! Jak ho rozeznat od petržele a proč ho vlastně pěstovat?

Máte chalupu se zahrádkou? Právě teď je čas vysadit na záhonek pastinák, lidově zvaný pastiňák,…
Mýty vs. fakta: Co je to vlastně superpotravina a opravdu mezi ty nejlepší patří i sádlo?

Mýty vs. fakta: Co je to vlastně superpotravina a opravdu mezi ty nejlepší patří i sádlo?

Světový den zdraví nám mimo jiné připomíná, že nás v kondici udržuje vhodný jídelníček plný…
Čím si vyčistit zuby, když nemáte pastu? Pomůže kokos i slupka od banánu

Čím si vyčistit zuby, když nemáte pastu? Pomůže kokos i slupka od banánu

Zubní pasta je v našich očích samozřejmost, která je vždy po ruce. Může se ale stát, že neplánovaně…