Ryby jsou plné vitamínů a zdravých tuků. Podle čeho poznáte opravdu čerstvý kousek?

Ne každý má ryby na talíři rád; ať už je to pro jejich specifickou vůni, nebo množství kostí, které je potřeba při jídle z jejich masa vybírat. Nezpochybnitelnou pravdou ale je, že ryby nám přinášejí do jídelníčku spoustu důležitých živin, které pozitivním způsobem ovlivňují zdraví...
Rybí benefity
Za dobu, kdy se ryby dostaly do hledáčku vědců, prošly řadou různých výzkumů a vždy se stejným závěrem; jsou zkrátka zdravé a měli bychom jich týdně zkonzumovat alespoň jednu až dvě porce. Jde o to, že je v nich ukrytý tuk. A právě ten rybí je obrovským zdrojem omega-3 mastných kyselin, které mají pro lidský organismus významně pozitivní přínos. Nejenom, že snižují riziko srdečně cévních chorob, ale podporují zdravý vývoj mozku, proto se doporučují i těhotným ženám, a současně snižují riziko mozkové mrtvice.
Článek z magazínu
Ryby obsahují provitamín A, který je důležitý například pro zdraví očí. Nechybí v nich ani v poslední době tolik probíraný vitamín D, který nejenom, že podporuje imunitu a správnou funkci kardiovaskulárního systému, ale je také důležitým bojovníkem proti stresu. Ve stogramové porci ryby dostanete do těla až 22 gramů bílkovin. Doporučená denní dávky bílkovin se odvíjí od vaší tělesné konstituce; doporučuje se dopřávat si asi 1 gram proteinu na 1 kilogram tělesné váhy. Většina ryb obsahuje i vitamín B12, který podporuje nervový systém a asi netřeba připomínat jód, jenž je nepostradatelný pro správnou činnost štítné žlázy.
Mořské, či sladkovodní?
Tuto otázku řeší řada lidí, protože například mořské ryby jako losos, sleď, makrela nebo tuňák obsahují spoustu zmíněných mastných kyselin a jódu. Na druhou stranu v sobě nesou i alergeny, kvůli kterým řada lidí ryby nejí. Sladkovodní ryby u nás zastupuje hlavně kapr, rozhodně ale stojí za to vyzkoušet i pstruha, candáta nebo úhoře.
Článek z magazínu
Jak správně nakupovat rybu?
Ideální je kupovat rybu čerstvou. Pokud se vám podaří najít takového prodejce, ideálně zapátrejte na internetu, určitě jeho nabídku využijte. Každopádně čerstvé ryby nakupujeme hlavně očima a nosem. Už na pohled by mělo být jasné, že je ryba čerstvá, poznáte to podle jasných očí a pěkně barevného masa. Pokud ryba působí mdle a navíc nelibě voní, jděte od ní.
Ryba je doma
Jestliže si na to sami netroufáte, nechte si čerstvou rybu ještě v obchodě zabít a případně vykuchat. Měli byste ji zpracovat ihned po přinesení domů. Pokud vám nějaké porce zbydou, určitě je nenechávejte v lednici, ale vložte je do sáčku a nechte zamrazit. V současné době jsou k dostání i kvalitní mražené ryby. Pokud se rozhodnete pro tuto variantu, velmi pečlivě zkontrolujte datum výroby – přesněji řečeno zmrazení. Až budete ryby před kuchyňskou úpravou rozmrazovat, nechte je povolit v lednici. Rozhodně zapomeňte na drastické rozmrazování jako je polévání horkou vodou, rozehřívání v mikrovlnce a podobně. Takové postupy totiž negativně ovlivňují výslednou chuť masa.
Témata: ryby, omega-3, sladkovodní ryby, mořské ryby, maso, zdravá strava
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Související obsah
Když je opečený chleba národním pokladem: Bruschetta je nejoblíbenější topinka v Itálii
Ty nejjednodušší věci v sobě často skrývají něco… Číst více
Oblíbená masopustní delikatesa - smažené domácí koblihy. Lze připravit i zdravější variantu
Konec masopustního období můžeme oslavit oblíbenou masopustní delikatesou - nadýchanými, voňavými a měkounkými koblížky. Základem úspěchu je… Číst více
Amuse bouche
Amuse znamená "bavit se" a bouche je "pusa". Proto lze celý název Amuse bouche přeložit jako pobavit svá ústa menším pokrmem podobným jednohubce. Své… Číst více
Těstíčko na obalení
Těstíčko na obalení je hmota, která se připravuje z mouky a mléka, ale také z minerálky, piva nebo vína a vajec. Vše se vyšlehá do přiměřené hustoty… Číst více
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Deset častých otázek a odpovědí na téma koblihy: Jak je naplnit marmeládou a jak je smažit
Masopustní koblihy Uvnitř mají koblihy trošku chutné marmelády a jsou obalené ve směsi práškového a vanilkového cukru. Nejlepší jsou čerstvé, co… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
7 receptů na ty nejlepší koblihy. Jak je správně vykrajovat, plnit a smažit
Oblíbené recepty z našeho receptáře Koblihy připravujeme z jemného kynutého těsta a smažíme je na tuku. Při jejich smažení, stejně jako u Božích… Číst více
Porovnání olejů: Opravdu je olivový nejzdravější? A kterému druhu se raději vyhnout?
Který olej je pro vás ten nejvhodnější? To do… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Lék na žaludek, který opil celou Británii: Kde se vzal tradiční gin? V Anglii to nebylo...
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Francouzské brambory pro jednoho (z HF)
Přidáno před 45 minutami

Pečené brambory s mrkví a libečkem
Přidáno před 2 hodinami

Rybízový závin s tvarohem
Přidáno před 3 hodinami

Černé palačinky s pomerančovou marmeládou a omáčkou
Přidáno před 5 hodinami

Sumeček africký na zelenině a žampionech
Přidáno před 5 hodinami

Pomazánka z tresčích jater s vejci
Přidáno 20. 3. 2023 08:33
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.