Peče celá země: Jak na obrácený jablečný koláč tarte tatin? Podle Josefa Maršálka jsou důležité tyhle tři kroky
16. 4. 2022 Vaření
Také jste dnes sledovali pořad Peče celá země a fandili soutěžícím při vyklápění slavného obráceného jablečného koláče? Pojďte si s námi připomenout, jak světově proslulý moučník vznikl i jak se podle cukrářů správně dělá.
Sesterský vynález
Jak přesně tento koláč vznikl, o tom se vedou dohady. Jisté ovšem je, že jeho vynález je připisován sestrám Tatinovým, které na přelomu 20. století vedly ve městě Lamotte-Beuvron jižně od Orléans v severovýchodní Francii hotel. Tahle oblast byla oblíbeným výletním místem Pařížanů a v jejich hotelu byla neustále hlava na hlavě. Starší ze sester v tom zmatku jednou zapomněla na pánvi jablka, která zkaramelizovala. Překryla je těstem, dala zapéct a božská dobrota byla na světě. Respektive, to je nejčastěji zmiňovaná verze, jak koláč vznikl.
Mohlo by vás zajímat
Ta druhá teze říká, že jedné ze sester koláč při vyndávání z trouby spadl, tak ho jen znova krátce strčila do trouby a nechala dopéct. Jablka při tom zkaramelizovala a vytvořila úžasnou náplň. S jistotou už asi nikdy nebudeme vědět, která z verzí je ta jediná správná, ale co víme je, že koláč slavil obrovské úspěchy. Koncem třicátých let se dokonce tento koláč objevil v jídelním lístku u Maxima, restaurantu, který během své dlouhé historie hostil již řadu slavných osobností, od Marcela Prousta až po Lady Gaga.
Asi i proto byl obrácený koláč tarte tatin předmětem technické výzvy v pořadu Peče celá země. Moučník na první pohled nevypadá složitě, ale jsou jistá úskalí, která mohou veškerou snahu zmařit. Jestli jej budete péct poprvé, podívejte se na jednodušší verzi tarte tatin z listového těsta. Klasicky se ovšem koláč dělá z těsta křehkého, a k němu směřovaly i rady porotců. Pojďme se na ně zaměřit.
- Těsto na koláč je křehké, podobá se lineckému. Máte-li správný recept, je to hračka. Na co je ale potřeba dát si pozor je vyválení těsta, které by mělo být všude stejně silné. Jinak bude místy upečené moc, místy nedopečené.
- S pečením souvisí ještě jedna věc. A sice, těsto je nutné před pečením propíchat, aby pára z pečících se jablek mohla unikat ven. V opačném případě hrozí, že jablka pustí hodně šťávy, která ale po vyndání koláče z trouby a jeho otočení těsto rozmočí. Kdyby se přece jen z jablek hodně šťávy uvolnilo, doporučuje Josef Maršálek slít ji z koláče ještě před obrácením formy.
- Podle porotkyně Míši Landové by měla být také jablka krásně vyskládaná do vějířku a měla by si i po upečení držet svůj tvar. Je proto vhodnější, když se jablka nakrájí na větší kusy. Ostatně, prospěje to i spojení s máslovým karamelem. Malé kousky by po upečení byly „na kaši“. U karamelu pro změnu nezapomeňte, že musí mít po upečení koláče tmavohnědou barvu.
Zdroje informací:
Whatscookingamerica.net
Česká televize
Témata
Třetí řada Peče celá země
Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.
Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024
Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty. Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak zahustit tvarohovou náplň do koláčů, aby nevytékala. Několik tipů nám pomůže k luxusní náplni
Vždy je lepší předcházet problému a rovnou připravit náplň dostatečně hustou, proto: přednostně používáme tvaroh v kostce pokud používáme tvaroh… Číst více
Naučte se s námi skvělé dvojctihodné koláče jako od babiček. Podle videa a osvědčeného postupu krok za krokem
Dvojctihodné koláče jsou sváteční dobrota s dvojí náplní. Uvnitř je tvarohová náplň, navrchu povidla nebo maková nádivka s bohatou drobenkou. Jsou… Číst více
Pečeme s Ivou: Pruhované rohlíčky s tvarohem. Nadýchané těsto a lahodná náplň tvoří dokonalou dvojici!
Když nevíte, co dětem na svačinku nebo když… Číst více
8 skvělých tipů, jak využít ocet v kuchyni: Pomůže osvěžit plast, vyleštit příbory a zbavit lednici bakterií
Vinný neboli bílý ocet je jedním z nejlepších… Číst více
Jakou vybrat dřezovou baterii? Hitem je senzorová se sprškou a LED osvětlením
Ať už plánujete novou kuchyň, nebo jste nuceni… Číst více
Jak připravit nejlepší náplně do koláčů: Tvarohová, povidlová i maková budou díky správnému ochucení fantastické
Koláče v nejrůznějších podobách patří mezi naše… Číst více
Desatero rad na téma palačinky: Jak připravit těsto, jak palačinky smažit a čím je plnit
Příprava palačinek je velmi snadná a s dobrým receptem je úspěšně zvládnou i začátečníci. Na své dílo pak určitě budou náležitě hrdi. Krásně ozdobená… Číst více
Jak připravit tvarohovou náplň do palačinek? Vychutnejte si je s lahodně a originálně ochuceným tvarohem
Tvarohovou náplň do palačinek doma rychle a jednoduše připravíme během pečení palačinek. Díky různým způsobům ochucení tvarohu má tato náplň mnoho… Číst více
Co jsou dvojctihodné koláče: Připravují se na svatby a slavnostní příležitosti
Moravské, tzv. dvojctihodné koláče se připravují z jemného kynutého těsta a mají dvojí náplň - uvnitř se skrývá tvarohová nádivka a na povrchu je… Číst více
Jak na perfektní kynutý závin: Recept na univerzální těsto, tipy na sladké i slané náplně a triky na správné zabalení
Jak už bylo avizováno v televizi, v dalším díle… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 21 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami