Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Už v sobotu 6. ledna odstartuje třetí řada oblíbené soutěže „Peče celá země“. Dvanáct talentovaných pekařů a cukrářů z celé republiky se sejde, aby se utkali o titul Mistra pekaře. Všichni soutěžící jsou připraveni na to, aby nás ohromili svými kulinářskými dovednostmi a překvapili originálními a kreativními výtvory. Seznamte se s letošními účastníky populární show.

Noví soutěžící i staří známí

Tato sezóna slibuje být napínavější než kdy dříve, s řadou nových výzev, které pekaře pořádně prověří. Každý týden je čekají nové výzvy, od tradičních receptů až po moderní trendy a soutěžící budou muset prokázat nejen své kuchařské schopnosti, ale také tvůrčí myšlení a schopnost pracovat pod tlakem.

O vítězství v soutěži se „poperou“ gymnazista, učitelka na základní škole, manažerka, hudebnice či student lékařské fakulty. Všichni budou opět sledováni dvojicí porotců Michaelou Landovou a Josefem Maršálkem. Jejich odborné znalosti a vášeň pro pečení jsou zárukou, že hodnocení bude spravedlivé a určitě i zábavné. Nemění se ani moderátoři Tereza Bebarová a Václav Kopta

Právě oni 9. března 2024 vyhlásí vítěze letošní řady show „Peče celá země“, který vzejde z těchto odhodlaných soutěžících. Pojďme si je nyní představit blíže.

Hradec Králové

„K pečení jsem se dostal díky mamince. Je to pro mě radost, kterou mohu přes všechny své výrobky předávat dál,“ říká nejmladší účastník soutěže, Tonda. Ten žije v Hradci Králové se svou pětičlennou rodinou a navštěvuje třetí ročník šestiletého gymnázia. Během školního roku se věnoval sepsání ročníkové práce na téma „Externí faktory ovlivňující kynutí těsta“. 

Při pečení má ve zvyku poslouchat hudbu, inspiraci nejčastěji hledá na internetu a sociálních sítích. Velkým vzorem je pro Antonína švýcarsko-francouzský cukrář Amaury Guichon a motivací jsou pro mladíka z východu Čech i porotci televizní soutěže „Peče celá země“.

Jeho snem je si v budoucnu otevřít vlastní kavárnu nebo cukrárnu.

Iveta, 57 let

Praha

Iveta je původem ze Šumavy, konkrétně z Prachatic, ale po maturitě se přestěhovala do Prahy, kde úspěšně dokončila studium speciální pedagogiky. Nyní působí jako učitelka na základní škole, avšak touží po návratu k práci se znevýhodněnými lidmi.

Mezi její hlavní záliby patří pečení a sport. Peče zásadně v zástěrách, které se staly její „součástí“, dokonce si je jako rituál vozí ze zahraničních cest. Inspiraci k pečení našla Iveta u své babičky, jejíž schopnost péct „od oka“ a množství napečeného vánočního cukroví jí byly vždy vzorem. 

Klára, 24 let

Petrovice u Karviné

Žije na vesnici v rodinném domě, který společně s manželem rekonstruují vlastními silami. Je vášnivou sportovkyní, má také ráda cestování a trávení času s rodinou a přáteli.

Jelikož má kancelářskou práci, doma odpočívá u pečení, s hudbou a sklenkou vína. Inspirací pro ni je renomovaná cukrářka Helena Fléglová.

V budoucnosti by si Klára přála vést cukrářské kurzy a zapojit cukrařinu do svého profesního života. Společně s manželem také sní o tom, že by jednoho dne otevřeli vlastní kavárnu.

Kristýna, 29 let

Vyškov

Kristýna už v pubertě začala péct narozeninové dorty kamarádům a pomáhala také kamarádce v její provozovně se zdobením a rozvozem zákusků.

„Od té doby je pečení mou součástí. Nedovedu si představit, že bych za celý týden nic neupekla,“ svěřuje se.

Kristýna pochází z Brna, ale nyní žije se svým přítelem ve Vyškově. Je zaměstnána ve firmě, která se specializuje na realizaci veřejných interiérů. Mezi její největší koníčky patří pečení, cestování, příroda a lezení.

Nejvíce hrdá je na svatební třípatrový dort, který vytvořila pro svou kamarádku. Má velký sen a cíl: vytvořit místo, ideálně v blízkosti přírody, kde bude moci péct cokoli si zamane. 

Lenka, 36 let

Brno

Lenka pochází z Nového Jičína, ale univerzitu vystudovala v Ostravě, kde také strávila třináct let svého života. Nyní s manželem a dcerou Ninou žijí v Brně. 

Lenčiným rituálem se stala příprava kávy před každým pečením. Když se chystá péct makronky, což pro ni představuje výzvu, raději si nalije sklenici vína, aby se uvolnila.

Ve své práci čerpá inspiraci od cukrářky Heleny Fléglové, která je pro ni velkým vzorem. Když cokoliv upeče, prvním ochutnávačem je manžel. Radost Lence přináší také pravidelná účast v pekařských maratonech na Instagramu.

Martin, 40 let

Praha

„Pečení pro mě znamená domov. A teď, když jsem starší, tak i vzpomínky na dětství a na babičku. Baví mě hlavně proto, že můžu vypnout hlavu a soustředit se na přesné gramáže a počty,“ říká Martin, který již 19 let pracuje jako lektor v O2 a mezi jeho záliby patří pečení, vaření, cestování a občasné sledování seriálů či reality show.

Martin se při pečení snaží  relaxovat. Přiznává, že má jednu velkou neřest - před pečením si nikdy neuklidí pracovní plochu, což způsobuje, že se pak nervuje kvůli nedostatku místa.

Inspiraci čerpá od původně amatérských cukrářů, kteří se dokázali vypracovat. Jako příklad uvádí Míšu Landovou. Jeho dětským snem bylo mít vlastní cukrárnu. V současné době by si však rád spojil své zaměstnání s koníčkem a vedl by vlastní kurzy pečení.

Martina, 53 let

Pustá Polom

„Pečení je výzva. Zachování poměrů, postupů, časů, pokora k surovinám a vytvořeným recepturám, kombinování všech možných i nemožných ingrediencí je krásný relax,“ svěřuje se Martina. 

Ta původně pracovala jako zdravotní sestra, avšak kvůli zdravotním komplikacím se musela svého milovaného povolání vzdát. Nyní je vychovatelkou ve školní družině.

Mezi její koníčky patří pečení, šití, pletení, kreslení, zahradničení a péče o domácnost. Spolu s manželem mají také velkou zálibu v cestování.

Inspirací jí jsou maminka a tety, které byly mistryněmi v pečení. Přestože k pečení nepoužívaly moderní technologie, jejich cukroví a zákusky byly vždy skvostné. 

Roman, 47 let

Praha

„Od malička mi velmi chutnalo, takže má cesta k pečení a vaření byla přirozená. Největší motivací je pro mě nabídnutí hotového výrobku. Troufám si říci, že jsme se ženou dobří hostitelé,“ říká Roman, který pracuje jako obchodník na oddělení péče o zákazníky v IT společnosti

Jeho nejoblíbenější období pro pečení jsou spojena s tradičními svátky jako jsou Vánoce, Velikonoce nebo narozeniny blízkých. Ve své domácnosti se věnuje pravidelnému pečení kváskového chleba, pečiva, buchet na plechu a koláčů.

Inspiraci pro své kulinářské „pokusy“ nachází Roman v kuchařkách a vlastních zkušenostech z návštěv restaurací a cukráren. Upřednostňuje pečení podle svého instinktu a fantazie. Jeho snem je jednoho dne vlastnit obchod, kde by prodával pekařské a cukrářské výrobky.

Sylvie, 29 let

Praha

„Dělá mi radost, když někomu chutná to, co upeču. Soutěž pro mě byla výstupem z komfortní zóny, protože pečení je pro mě relaxem, u kterého nechci závodit s časem,“ říká Sylvie, jež pochází z hudební rodiny, její otec byl bratrem známého zpěváka Jiřího Schelingera a i ona se věnuje hudbě profesionálně jako flétnistka. 

Inspiraci Sylvie nejčastěji nachází na internetu, kde ji fascinují zejména francouzští cukráři. Obzvláště obdivuje Amauryho Guichona, a to nejen pro jeho schopnost vytvářet úžasné výtvory z čokolády.

Sní o tom, že by jednoho dne mohla propojit své dvě vášně – pečení a hudbu. Představuje si, že by vlastnila malou cukrárnu nebo bistro, kde by mohla pořádat komorní koncerty.

Tereza, 36 let

Plzeň

Pečení je pro ni ideální způsob, jak spojit příjemné s užitečným, navíc se při něm dokáže uvolnit. V práci zastává pozici manažerky, ale její zájmy sahají mnohem dál. Kromě pečení se ráda věnuje psaní knih a povídek, navštěvuje koncerty a je vášnivou milovnicí záhad, hádanek, únikových her a pub kvízů.

Při pečení si nejraději pustí audioknihy, inspiraci čerpá od mnoha talentovaných cukrářů, obzvláště si váží práce Cedrika Groleta a Olexandra Trofimekova. Sní o tom, že jednoho dne otevře útulnou kavárnu s vlastními dortíky v Plzni.

Vojtěch, 21 let

Praha

„Od malička jsem se motal mamince i babičce v kuchyni. Zatímco si jiné děti hrály s plyšáky, já měl svoji vařečku, která mě doprovázela všude,“ směje se student 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, jenž svůj čas dělí mezi Prahu a Mladou Vožici nedaleko Tábora, kde žije jeho rodina.

Ve svém volném čase se Vojta věnuje pečení, kaligrafii a jízdě na koni. Obdivuje cukráře, kteří dokážou do svých výtvorů vtisknout osobní rukopis a originalitu, a inspiruje se osobnostmi jako Cedric Grolet nebo Josef Maršálek. Snaží se být ale  originální a nekopírovat ostatní, přičemž jeho inspirací je i příroda a vyjížďky na koních.

Jeho výrobky nejčastěji posuzuje jeho maminka, ale velkou radost mu také udělalo dojetí jeho přátel, když pro ně upekl svatební dort

Zuzana, 24 let

Žitenice u Litoměřic

Zuzana pracuje jako ergoterapeutka v České Lípě a její největší zálibou je cukrařina. V zimních měsících ji najdeme na horách, zatímco v létě tráví čas sjížděním řek na kánoi. Inspiraci pro svou vášeň k cukrařině čerpá od několika světových i českých cukrářů, a to především z jejich kuchařek a na internetu.

Zuzaniným největším kritikem je ona sama. Jejím snem je mít vlastní malou provozovnu na zakázkovou výrobu dortů a různých zákusků, které by připravovala pro klienty na oslavy a jiné výjimečné příležitosti.

Náš tip: Na všechny soutěžící se můžete podívat do naší fotogalerie:

Fotogalerie - Peče celá země 2023 - Účastníci

Ukázat 25 fotografií

Třetí řada Peče celá země

Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.

Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024

Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty.  Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více