Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

12. 3. 2011 23:21

Suroviny

Nutriční hodnoty

Energie6 595 kJ / 1 576 kcal
Bílkoviny4,55 g
Tuky44,64 g
Vláknina27,30 g
Cholesterol 128 mg
Sodík 36 mg
Sůl0,00 g
Sacharidy275,40 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tarte Tatin, obrácený koláč nebo francouzsky La tarte des Demoiselles Tatin (koláč sester Tatinových) dostal jméno po dvou svobodných sestrách Stephanie a Caroline, které začátkem minulého století vedly hotel v malém městečku Lamotte-Beuvron v údolí řeky Loire.

Jednoho dne během loveckého období, když byl hotel plný hostů, nechala Stephanie jablkovou náplň (oloupaná jablka, cukr a máslo) příliš dlouho na plotně a zapomněla na těsto. Když si to uvědomila, přidala těsto na již zkaramelizovaná jablka a tak vznikl světoznámý koláč.

Dodnes je v tomto malém městečku první týden v září věnován oslavám koláče sester Tatinových. Obvykle se podává s typickým francouzským nápojem cidre nebo calvados.

Recept mám z příručky k zapékací míse Emile Henry a bylo mi líto vás o celý příběh ošidit :)

Koukala jsem na podobné koláče zde vložené, ale postup se trochu liší, tak vkládám samostatně.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Komentáře

dexulka

26. 11. 2020 20:59

Tak tuhle verzi si ukládám ;-) Zatím nejlepší,co jsem zkoušela. Přidávám foto i bod a určitě brzy zopakuji :yes:

Hanline

21. 10. 2017 12:47

Jitka: Ahoj Jitko, taky se mi to stalo. Jakmile jsem kolac otocila, jablka nedrzela na miste. Po vychladnuti to bylo lepsi.
Bylo to z duvodu, ze jablka obsahovala hodne stavy. Jakmile jsi je pridala ke karamelu a nechala je chvili dusit, z karamalu a jablek se stala ridka stava..
Muzes se tomu vyvarovat tak, ze kolac opravdu peces 40-45 minut, dokud to testo zvladne a tim se stava zredukuje a zacne opet karamelizovat.
Druha moznost je ta, kterou vsem doporucuji, ze si jablicka bokem na panvi a masle trosku osmazis a podusis, max 10 minut, at ti velmi nezmeknou. Nasledne jablicka prednas ke karamelu a tak se zbavis prebytku stavy, ktera dela neplechu. Cast stavy ale ke karamelu pridej, at to zustane stavnate. Snad jsem ti pomohla..;-)

Jitka

4. 8. 2017 11:56

Dobrý den, dneska jsem zkusila koláč a při vyndání koláče jsem zjistila, že se jablka vysypala.. Byla to starší jablka s větším podílem cukru pustila i dost šťávy. Nemohlo by to být ,že jsem dala větší nádobu na pečení a proto se s karamelem nespojila. Prosím o odpověď Jitka.

casino

7. 1. 2017 16:53

No, není těsto jako těsto, že:-p
Autorka v POZNÁMCE prefíkaně nezmiňuje jakéže těsto Stephanie použila...

Flyer01

16. 3. 2013 14:05

dobrá práce... bod za práci s popisem :yes:

Lenka P.

16. 9. 2012 19:33

Koláč je velmi jednoduchý a je to jeden z nejlepších co jsem kdy jedla. Jen snad malou úpravu bych doporučila, a to nedávat buď máslo žádné, nebo maximálně polovinu, jelikož je to pak zbytečně tučné.

Lenulipet

15. 3. 2012 08:51

Ještě jsem chtěla dodat, že nejlepší je sníst koláč ještě horký :-p:-p;-) (případně teplý :-))) . Studené to bylo také dobré ale horké je to vynikajicí :-)).

isindy

13. 3. 2012 18:57

Lenulipet: děkuji moc za komentář i vyzkoušení :-)

Lenulipet

13. 3. 2012 17:53

Vyzkoušeno :yes: :-) . Poměry v receptu sedí :-) .Všem doporučuji ;-). Je to velká ňamka. Dělala jsem v dortové formě, ale zapoměla jsem tam dát pečící papír, tak mi karamelová šťáva vytékala spojem dna a boků :-O . Naštěstí jsem měla pod formou plech, tak jsem ji zachránila a po dopečení, jsem koláč touto šťávou trochu polila ;-) . Koláč nemá chybu :yes::yes::-p:-p . Je trochu více sladký (záleží také na sladkosti jablek)než jsem zvyklá, ale v kombinaci s těmi jablky je to velká dobrota. Recept si ukládám do oblíbených a budu dělat hodně často :-D:-D:yes:

isindy

13. 1. 2012 18:03

děkuji všem, těší mě, že chutná i jinde :-):-K

Miquel

12. 1. 2012 21:17

Dělám skoro stejně, jen s tím rozdílem že dám jablka s karamelem zapéct, nechám trochu vystydnout a pak dám navrch listkové těsto a dám opět péct. Každopádně posílám bod:yes:

Monika

6. 12. 2011 14:19

Koláč je opravdu výborný, děláme ho dost často.Prvně jsem ho ochutnala ve Francii a když jsem ho dělala doma tak mě nejvíc natrápilo udělat ty plátky jablek tak krásně jako to měli v pekařství, aby byl nejen dobrý, ale i krásný. Zjistila jsem že na to používají speciální loupačku s plátkovačem a navíc jsem jí sehnala i u nás. Jestli děláte tenhle koláč často, nebo jiný s jablky, koukněte na www.pecubageta.cz, mají tam tu loupačku a je perfektní.;-)

Kykydee

25. 10. 2011 20:22

Koláč je opravdu skvělý;-), já ho peču trochu jinak, ne s listovým těstem, ale s vymíchaným těstíčkem, které se nalije na jablíčka, a je také výborný. Jinak Ti za tuto mňaminu dávám bodíčka:yes::-K

misza

18. 3. 2011 07:32

Vypadá to hodně dobře:-p

isindy

14. 3. 2011 17:27

srettko, ty jsi teda rychlík :-O:-D:yes: jsem ráda, že chutnalo, je to opravdu moc dobrý koláček, trochu netypický pro českou kuchyni, ale jistě si své příznivce najde ;-)
díky ze fotečku :yes:

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Další recepty

Tématické fráze: tarte tatin kolac tarte tatin tarte tatin recept tatin kolac obrácený jablečný koláč s karamelem koláč tatin recept tarte tatin tatin tarte obrácený koláč s karamelem jablkový koláč s karamelem tarte tatén recept na tarte tatin tarte tatin koláč tarte tatin koláč torte tatin tart tatin jablecny kolac s karamelem francouzsky jablecny kolac s karamelem recept na tarte

Suroviny: těsto listové, jablko, cukr krystal, máslo

TopRecepty.cz

Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin)

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/V52O