Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin)

Suroviny

1 listové těsto
6-8 jablek (podle velikosti)
170 g cukru krystal
50 g másla

Postup přípravy receptu

  1. Jablka oloupeme, nakrájíme na osminky a vykrojíme jadřinec.

  2. Do formy nasypeme 170 g cukru a za stálého míchání necháme cukr teplem rozpustit a zkaramelizovat, poté vmícháme po kouskách 30 g másla, promícháme a krátce provaříme.

  3. Formu sundáme ze sporáku, do máslového karamelu poklademe vedle sebe kousky jablek, první vrstva oblou stranou na dno, poté do mezer další vrstva oblou stranou nahoru. Jablka stlačíme k sobě a poklademe plátky zbylého másla.

  4. Listové těsto vyválíme do kruhu velikosti formy a přeneseme na jablka. Okraje těsta vtlačíme po obvodu formy.

  5. Pečeme v předehřáté troubě na 170°C cca 35-40min. Před vyklopením necháme koláč cca 5min. odpočinout.

  6. Poté formu přiklopíme velkým talířem a rychlým pohybem otočíme koláč nad dřezem těstem dolů. Pozor, může vám část tekutiny vytéct, záleží, jak moc šťavnatá jablka byla a kolik pustí vody.

Poznámka od kuchařky

Tarte Tatin, obrácený koláč nebo francouzsky La tarte des Demoiselles Tatin (koláč sester Tatinových) dostal jméno po dvou svobodných sestrách Stephanie a Caroline, které začátkem minulého století vedly hotel v malém městečku Lamotte-Beuvron v údolí řeky Loire.

Jednoho dne během loveckého období, když byl hotel plný hostů, nechala Stephanie jablkovou náplň (oloupaná jablka, cukr a máslo) příliš dlouho na plotně a zapomněla na těsto. Když si to uvědomila, přidala těsto na již zkaramelizovaná jablka a tak vznikl světoznámý koláč.

Dodnes je v tomto malém městečku první týden v září věnován oslavám koláče sester Tatinových. Obvykle se podává s typickým francouzským nápojem cidre nebo calvados.

Recept mám z příručky k zapékací míse Emile Henry a bylo mi líto vás o celý příběh ošidit :)

Koukala jsem na podobné koláče zde vložené, ale postup se trochu liší, tak vkládám samostatně.

Komentáře k receptu Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin)

  • dexulka dexulka

    Tak tuhle verzi si ukládám ;-) Zatím nejlepší,co jsem zkoušela. Přidávám foto i bod a určitě brzy zopakuji :yes:

    Odpovědět

  • Hanline Hanline

    Jitka: Ahoj Jitko, taky se mi to stalo. Jakmile jsem kolac otocila, jablka nedrzela na miste. Po vychladnuti to bylo lepsi.
    Bylo to z duvodu, ze jablka obsahovala hodne stavy. Jakmile jsi je pridala ke karamelu a nechala je chvili dusit, z karamalu a jablek se stala ridka stava..
    Muzes se tomu vyvarovat tak, ze kolac opravdu peces 40-45 minut, dokud to testo zvladne a tim se stava zredukuje a zacne opet karamelizovat.
    Druha moznost je ta, kterou vsem doporucuji, ze si jablicka bokem na panvi a masle trosku osmazis a podusis, max 10 minut, at ti velmi nezmeknou. Nasledne jablicka prednas ke karamelu a tak se zbavis prebytku stavy, ktera dela neplechu. Cast stavy ale ke karamelu pridej, at to zustane stavnate. Snad jsem ti pomohla..;-)

    Odpovědět

  • Jitka Jitka(neregistrovaná)

    Dobrý den, dneska jsem zkusila koláč a při vyndání koláče jsem zjistila, že se jablka vysypala.. Byla to starší jablka s větším podílem cukru pustila i dost šťávy. Nemohlo by to být ,že jsem dala větší nádobu na pečení a proto se s karamelem nespojila. Prosím o odpověď Jitka.

    Odpovědět

  • casino casino

    No, není těsto jako těsto, že:-p
    Autorka v POZNÁMCE prefíkaně nezmiňuje jakéže těsto Stephanie použila...

    Odpovědět

  • Flyer01 Flyer01

    dobrá práce... bod za práci s popisem :yes:

    Odpovědět

  • Lenka P. Lenka P.(neregistrovaný)

    Koláč je velmi jednoduchý a je to jeden z nejlepších co jsem kdy jedla. Jen snad malou úpravu bych doporučila, a to nedávat buď máslo žádné, nebo maximálně polovinu, jelikož je to pak zbytečně tučné.

    Odpovědět

  • Lenulipet Lenulipet

    Ještě jsem chtěla dodat, že nejlepší je sníst koláč ještě horký :-p:-p;-) (případně teplý :-))) . Studené to bylo také dobré ale horké je to vynikajicí :-)).

    Odpovědět

  • isindy isindy(autor receptu)

    Lenulipet: děkuji moc za komentář i vyzkoušení :-)

    Odpovědět

  • Lenulipet Lenulipet

    Vyzkoušeno :yes: :-) . Poměry v receptu sedí :-) .Všem doporučuji ;-). Je to velká ňamka. Dělala jsem v dortové formě, ale zapoměla jsem tam dát pečící papír, tak mi karamelová šťáva vytékala spojem dna a boků :-O . Naštěstí jsem měla pod formou plech, tak jsem ji zachránila a po dopečení, jsem koláč touto šťávou trochu polila ;-) . Koláč nemá chybu :yes::yes::-p:-p . Je trochu více sladký (záleží také na sladkosti jablek)než jsem zvyklá, ale v kombinaci s těmi jablky je to velká dobrota. Recept si ukládám do oblíbených a budu dělat hodně často :-D:-D:yes:

    Odpovědět

  • isindy isindy(autor receptu)

    děkuji všem, těší mě, že chutná i jinde :-):-K

    Odpovědět

  • Miquel Miquel

    Dělám skoro stejně, jen s tím rozdílem že dám jablka s karamelem zapéct, nechám trochu vystydnout a pak dám navrch listkové těsto a dám opět péct. Každopádně posílám bod:yes:

    Odpovědět

  • Monika Monika(neregistrovaná)

    Koláč je opravdu výborný, děláme ho dost často.Prvně jsem ho ochutnala ve Francii a když jsem ho dělala doma tak mě nejvíc natrápilo udělat ty plátky jablek tak krásně jako to měli v pekařství, aby byl nejen dobrý, ale i krásný. Zjistila jsem že na to používají speciální loupačku s plátkovačem a navíc jsem jí sehnala i u nás. Jestli děláte tenhle koláč často, nebo jiný s jablky, koukněte na www.pecubageta.cz, mají tam tu loupačku a je perfektní.;-)

    Odpovědět

  • Kykydee Kykydee

    Koláč je opravdu skvělý;-), já ho peču trochu jinak, ne s listovým těstem, ale s vymíchaným těstíčkem, které se nalije na jablíčka, a je také výborný. Jinak Ti za tuto mňaminu dávám bodíčka:yes::-K

    Odpovědět

  • misza misza

    Vypadá to hodně dobře:-p

    Odpovědět

  • isindy isindy(autor receptu)

    srettko, ty jsi teda rychlík :-O:-D:yes: jsem ráda, že chutnalo, je to opravdu moc dobrý koláček, trochu netypický pro českou kuchyni, ale jistě si své příznivce najde ;-)
    díky ze fotečku :yes:

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: tarte tatin kolac tarte tatin tarte tatin recept tatin kolac obrácený jablečný koláč s karamelem koláč tatin recept tarte tatin tatin tarte obrácený koláč s karamelem jablkový koláč s karamelem tarte tatén recept na tarte tatin tarte tatin koláč tarte tatin koláč torte tatin tart tatin jablecny kolac s karamelem francouzsky jablecny kolac s karamelem recept na tarte