Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin)

Hledáte nenáročný a skvěle vypadající moučník na nedělní posezení s blízkými u dobré kávy? Zkuste jablkový koláč sester Tatinových s karamelovou pokrývkou a jablky na listovém těstě. Provoní celý dům a nedá se mu odolat.

Hodnocení receptu je 4,9 (31×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 65 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 35 min

65 min (30 min příprava + 35 min tepelná úprava)

13. 3. 2011 00:21

Suroviny pro 1 kus

1 kus

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie11 327 kJ / 2 707 kcal
Bílkoviny15,95 g
Tuky128,12 g
Vláknina26,40 g
Cholesterol 128 mg
Sodík 166 mg
Sůl0,30 g
Sacharidy359,40 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tarte Tatin, obrácený koláč nebo francouzsky La tarte des Demoiselles Tatin (koláč sester Tatinových) dostal jméno po dvou svobodných sestrách Stephanie a Caroline, které začátkem minulého století vedly hotel v malém městečku Lamotte-Beuvron v údolí řeky Loire.

Jednoho dne během loveckého období, když byl hotel plný hostů, nechala Stephanie jablkovou náplň (oloupaná jablka, cukr a máslo) příliš dlouho na plotně a zapomněla na těsto. Když si to uvědomila, přidala těsto na již zkaramelizovaná jablka a tak vznikl světoznámý koláč.

Dodnes je v tomto malém městečku první týden v září věnován oslavám koláče sester Tatinových. Obvykle se podává s typickým francouzským nápojem cidre nebo calvados.

Recept mám z příručky k zapékací míse Emile Henry a bylo mi líto vás o celý příběh ošidit.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

Dneska jsem ho pekla, jen z křehkého těsta a s hruškami. Musím říct, že hrušky a karamel jsou prostě božská kombinace. <3

dexulka

26. 11. 2020 21:59

Tak tuhle verzi si ukládám ;-) Zatím nejlepší,co jsem zkoušela. Přidávám foto i bod a určitě brzy zopakuji :yes:

Hanline Hanline

21. 10. 2017 13:47

Jitka: Ahoj Jitko, taky se mi to stalo. Jakmile jsem kolac otocila, jablka nedrzela na miste. Po vychladnuti to bylo lepsi.
Bylo to z duvodu, ze jablka obsahovala hodne stavy. Jakmile jsi je pridala ke karamelu a nechala je chvili dusit, z karamalu a jablek se stala ridka stava..
Muzes se tomu vyvarovat tak, ze kolac opravdu peces 40-45 minut, dokud to testo zvladne a tim se stava zredukuje a zacne opet karamelizovat.
Druha moznost je ta, kterou vsem doporucuji, ze si jablicka bokem na panvi a masle trosku osmazis a podusis, max 10 minut, at ti velmi nezmeknou. Nasledne jablicka prednas ke karamelu a tak se zbavis prebytku stavy, ktera dela neplechu. Cast stavy ale ke karamelu pridej, at to zustane stavnate. Snad jsem ti pomohla..;-)

Jitka

4. 8. 2017 12:56

Dobrý den, dneska jsem zkusila koláč a při vyndání koláče jsem zjistila, že se jablka vysypala.. Byla to starší jablka s větším podílem cukru pustila i dost šťávy. Nemohlo by to být ,že jsem dala větší nádobu na pečení a proto se s karamelem nespojila. Prosím o odpověď Jitka.

casino casino

7. 1. 2017 17:53

No, není těsto jako těsto, že:-p
Autorka v POZNÁMCE prefíkaně nezmiňuje jakéže těsto Stephanie použila...

Flyer01

16. 3. 2013 15:05

dobrá práce... bod za práci s popisem :yes:

Lenka P.

16. 9. 2012 20:33

Koláč je velmi jednoduchý a je to jeden z nejlepších co jsem kdy jedla. Jen snad malou úpravu bych doporučila, a to nedávat buď máslo žádné, nebo maximálně polovinu, jelikož je to pak zbytečně tučné.

Lenulipet

15. 3. 2012 09:51

Ještě jsem chtěla dodat, že nejlepší je sníst koláč ještě horký :-p:-p;-) (případně teplý :-))) . Studené to bylo také dobré ale horké je to vynikajicí :-)).

isindy isindy

13. 3. 2012 19:57

Lenulipet: děkuji moc za komentář i vyzkoušení :-)

Lenulipet

13. 3. 2012 18:53

Vyzkoušeno :yes: :-) . Poměry v receptu sedí :-) .Všem doporučuji ;-). Je to velká ňamka. Dělala jsem v dortové formě, ale zapoměla jsem tam dát pečící papír, tak mi karamelová šťáva vytékala spojem dna a boků :-O . Naštěstí jsem měla pod formou plech, tak jsem ji zachránila a po dopečení, jsem koláč touto šťávou trochu polila ;-) . Koláč nemá chybu :yes::yes::-p:-p . Je trochu více sladký (záleží také na sladkosti jablek)než jsem zvyklá, ale v kombinaci s těmi jablky je to velká dobrota. Recept si ukládám do oblíbených a budu dělat hodně často :-D:-D:yes:

isindy isindy

13. 1. 2012 19:03

děkuji všem, těší mě, že chutná i jinde :-):-K

Miquel Miquel

12. 1. 2012 22:17

Dělám skoro stejně, jen s tím rozdílem že dám jablka s karamelem zapéct, nechám trochu vystydnout a pak dám navrch listkové těsto a dám opět péct. Každopádně posílám bod:yes:

Monika

6. 12. 2011 15:19

Koláč je opravdu výborný, děláme ho dost často.Prvně jsem ho ochutnala ve Francii a když jsem ho dělala doma tak mě nejvíc natrápilo udělat ty plátky jablek tak krásně jako to měli v pekařství, aby byl nejen dobrý, ale i krásný. Zjistila jsem že na to používají speciální loupačku s plátkovačem a navíc jsem jí sehnala i u nás. Jestli děláte tenhle koláč často, nebo jiný s jablky, koukněte na www.pecubageta.cz, mají tam tu loupačku a je perfektní.;-)

Kykydee

25. 10. 2011 21:22

Koláč je opravdu skvělý;-), já ho peču trochu jinak, ne s listovým těstem, ale s vymíchaným těstíčkem, které se nalije na jablíčka, a je také výborný. Jinak Ti za tuto mňaminu dávám bodíčka:yes::-K

misza misza

18. 3. 2011 08:32

Vypadá to hodně dobře:-p

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: tarte tatin kolac tarte tatin tarte tatin recept tatin kolac obrácený jablečný koláč s karamelem koláč tatin recept tarte tatin tatin tarte obrácený koláč s karamelem jablkový koláč s karamelem tarte tatén recept na tarte tatin tarte tatin koláč tarte tatin koláč torte tatin tart tatin jablecny kolac s karamelem francouzsky jablecny kolac s karamelem recept na tarte

Suroviny: těsto listové, jablko, cukr krystal, máslo

TopRecepty.cz

Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin)

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/V52O