Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin)
Hledáte nenáročný a skvěle vypadající moučník na nedělní posezení s blízkými u dobré kávy? Zkuste jablkový koláč sester Tatinových s karamelovou pokrývkou a jablky na křehkém těstě. Provoní celý dům a nedá se mu odolat.
Suroviny pro 1 kus
1 kus
Nutriční hodnoty
Energie | 6 595 kJ / 1 576 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 4,55 g |
Tuky | 44,64 g |
Vláknina | 27,30 g |
Cholesterol | 128 mg |
Sodík | 36 mg |
Sůl | 0,00 g |
Sacharidy | 275,40 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Tarte Tatin, obrácený koláč nebo francouzsky La tarte des Demoiselles Tatin (koláč sester Tatinových) dostal jméno po dvou svobodných sestrách Stephanie a Caroline, které začátkem minulého století vedly hotel v malém městečku Lamotte-Beuvron v údolí řeky Loire.
Jednoho dne během loveckého období, když byl hotel plný hostů, nechala Stephanie jablkovou náplň (oloupaná jablka, cukr a máslo) příliš dlouho na plotně a zapomněla na těsto. Když si to uvědomila, přidala těsto na již zkaramelizovaná jablka a tak vznikl světoznámý koláč.
Dodnes je v tomto malém městečku první týden v září věnován oslavám koláče sester Tatinových. Obvykle se podává s typickým francouzským nápojem cidre nebo calvados.
Recept mám z příručky k zapékací míse Emile Henry a bylo mi líto vás o celý příběh ošidit.
Koukala jsem na podobné koláče zde vložené, ale postup se trochu liší, tak vkládám samostatně.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
26. 11. 2020 21:59
Tak tuhle verzi si ukládám
Zatím nejlepší,co jsem zkoušela. Přidávám foto i bod a určitě brzy zopakuji


21. 10. 2017 13:47
Jitka: Ahoj Jitko, taky se mi to stalo. Jakmile jsem kolac otocila, jablka nedrzela na miste. Po vychladnuti to bylo lepsi.
Bylo to z duvodu, ze jablka obsahovala hodne stavy. Jakmile jsi je pridala ke karamelu a nechala je chvili dusit, z karamalu a jablek se stala ridka stava..
Muzes se tomu vyvarovat tak, ze kolac opravdu peces 40-45 minut, dokud to testo zvladne a tim se stava zredukuje a zacne opet karamelizovat.
Druha moznost je ta, kterou vsem doporucuji, ze si jablicka bokem na panvi a masle trosku osmazis a podusis, max 10 minut, at ti velmi nezmeknou. Nasledne jablicka prednas ke karamelu a tak se zbavis prebytku stavy, ktera dela neplechu. Cast stavy ale ke karamelu pridej, at to zustane stavnate. Snad jsem ti pomohla..
Bylo to z duvodu, ze jablka obsahovala hodne stavy. Jakmile jsi je pridala ke karamelu a nechala je chvili dusit, z karamalu a jablek se stala ridka stava..
Muzes se tomu vyvarovat tak, ze kolac opravdu peces 40-45 minut, dokud to testo zvladne a tim se stava zredukuje a zacne opet karamelizovat.
Druha moznost je ta, kterou vsem doporucuji, ze si jablicka bokem na panvi a masle trosku osmazis a podusis, max 10 minut, at ti velmi nezmeknou. Nasledne jablicka prednas ke karamelu a tak se zbavis prebytku stavy, ktera dela neplechu. Cast stavy ale ke karamelu pridej, at to zustane stavnate. Snad jsem ti pomohla..

4. 8. 2017 12:56
Dobrý den, dneska jsem zkusila koláč a při vyndání koláče jsem zjistila, že se jablka vysypala.. Byla to starší jablka s větším podílem cukru pustila i dost šťávy. Nemohlo by to být ,že jsem dala větší nádobu na pečení a proto se s karamelem nespojila. Prosím o odpověď Jitka.
7. 1. 2017 17:53
No, není těsto jako těsto, že
Autorka v POZNÁMCE prefíkaně nezmiňuje jakéže těsto Stephanie použila...

Autorka v POZNÁMCE prefíkaně nezmiňuje jakéže těsto Stephanie použila...
16. 3. 2013 15:05
dobrá práce... bod za práci s popisem

16. 9. 2012 20:33
Koláč je velmi jednoduchý a je to jeden z nejlepších co jsem kdy jedla. Jen snad malou úpravu bych doporučila, a to nedávat buď máslo žádné, nebo maximálně polovinu, jelikož je to pak zbytečně tučné.
15. 3. 2012 09:51
Ještě jsem chtěla dodat, že nejlepší je sníst koláč ještě horký 

(případně teplý
) . Studené to bylo také dobré ale horké je to vynikajicí
.





13. 3. 2012 19:57
Lenulipet: děkuji moc za komentář i vyzkoušení

13. 3. 2012 18:53
Vyzkoušeno
. Poměry v receptu sedí
.Všem doporučuji
. Je to velká ňamka. Dělala jsem v dortové formě, ale zapoměla jsem tam dát pečící papír, tak mi karamelová šťáva vytékala spojem dna a boků
. Naštěstí jsem měla pod formou plech, tak jsem ji zachránila a po dopečení, jsem koláč touto šťávou trochu polila
. Koláč nemá chybu 


. Je trochu více sladký (záleží také na sladkosti jablek)než jsem zvyklá, ale v kombinaci s těmi jablky je to velká dobrota. Recept si ukládám do oblíbených a budu dělat hodně často 














13. 1. 2012 19:03
děkuji všem, těší mě, že chutná i jinde 


12. 1. 2012 22:17
Dělám skoro stejně, jen s tím rozdílem že dám jablka s karamelem zapéct, nechám trochu vystydnout a pak dám navrch listkové těsto a dám opět péct. Každopádně posílám bod

6. 12. 2011 15:19
Koláč je opravdu výborný, děláme ho dost často.Prvně jsem ho ochutnala ve Francii a když jsem ho dělala doma tak mě nejvíc natrápilo udělat ty plátky jablek tak krásně jako to měli v pekařství, aby byl nejen dobrý, ale i krásný. Zjistila jsem že na to používají speciální loupačku s plátkovačem a navíc jsem jí sehnala i u nás. Jestli děláte tenhle koláč často, nebo jiný s jablky, koukněte na www.pecubageta.cz, mají tam tu loupačku a je perfektní.

25. 10. 2011 21:22
Koláč je opravdu skvělý
, já ho peču trochu jinak, ne s listovým těstem, ale s vymíchaným těstíčkem, které se nalije na jablíčka, a je také výborný. Jinak Ti za tuto mňaminu dávám bodíčka



18. 3. 2011 08:32
Vypadá to hodně dobře

14. 3. 2011 18:27
srettko, ty jsi teda rychlík 

jsem ráda, že chutnalo, je to opravdu moc dobrý koláček, trochu netypický pro českou kuchyni, ale jistě si své příznivce najde 
díky ze fotečku




díky ze fotečku

Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Medové kuřecí kousky inspirované Asií
Přidáno před 13 hodinami

Šafránová smetanová rýže s cuketou a sušenými rajčaty
Přidáno před 14 hodinami

České buchty s povidly
Přidáno 22. 9. 2023 22:53

Indická luštěninová omáčka Dhal
Přidáno 22. 9. 2023 13:20

Nepečený dezert - jogurt s malinami v čokoládě
Přidáno 22. 9. 2023 09:36

Králík na víně se smetanou a játry
Přidáno 21. 9. 2023 18:27
Právě bylo uvařeno:

Zeleninová polévka posté
uvařil/a MilosCz
před 3 hodinami

Svíčková na smetaně
uvařil/a Nikeša
před 6 hodinami

Tvarohovo - krupicový koláč
uvařil/a Juliekohoutova
před 8 hodinami

Čokoládový dortík z červené řepy
uvařil/a vsobotova@seznam.cz
před 9 hodinami

Cuketová smaženice
uvařil/a Hanina65
před 9 hodinami

Rychlá žampionová polévka
uvařil/a Hanina65
před 9 hodinami

Nakládaný bůček
uvařil/a janatka
před 9 hodinami

Křehký meruňkový koláč
uvařil/a Kaill
před 11 hodinami

Obrácené řízky
uvařil/a lucas77
před 11 hodinami

Italský kvásek Lievito Madre neboli LM kvásek
uvařil/a Lisa444
před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Další recepty
Tématické fráze: tarte tatin kolac tarte tatin tarte tatin recept tatin kolac obrácený jablečný koláč s karamelem koláč tatin recept tarte tatin tatin tarte obrácený koláč s karamelem jablkový koláč s karamelem tarte tatén recept na tarte tatin tarte tatin koláč tarte tatin koláč torte tatin tart tatin jablecny kolac s karamelem francouzsky jablecny kolac s karamelem recept na tarte
Suroviny: těsto listové, jablko, cukr krystal, máslo
Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/V52O
25 názorů