Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin)
Hledáte nenáročný a skvěle vypadající moučník na nedělní posezení s blízkými u dobré kávy? Zkuste jablkový koláč sester Tatinových s karamelovou pokrývkou a jablky na listovém těstě. Provoní celý dům a nedá se mu odolat.
Suroviny pro 1 kus
1 kus
Nutriční hodnoty
Energie | 11 327 kJ / 2 707 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 15,95 g |
Tuky | 128,12 g |
Vláknina | 26,40 g |
Cholesterol | 128 mg |
Sodík | 166 mg |
Sůl | 0,30 g |
Sacharidy | 359,40 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Tarte Tatin, obrácený koláč nebo francouzsky La tarte des Demoiselles Tatin (koláč sester Tatinových) dostal jméno po dvou svobodných sestrách Stephanie a Caroline, které začátkem minulého století vedly hotel v malém městečku Lamotte-Beuvron v údolí řeky Loire.
Jednoho dne během loveckého období, když byl hotel plný hostů, nechala Stephanie jablkovou náplň (oloupaná jablka, cukr a máslo) příliš dlouho na plotně a zapomněla na těsto. Když si to uvědomila, přidala těsto na již zkaramelizovaná jablka a tak vznikl světoznámý koláč.
Dodnes je v tomto malém městečku první týden v září věnován oslavám koláče sester Tatinových. Obvykle se podává s typickým francouzským nápojem cidre nebo calvados.
Recept mám z příručky k zapékací míse Emile Henry a bylo mi líto vás o celý příběh ošidit.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
3. 10. 2024 20:10
Dneska jsem ho pekla, jen z křehkého těsta a s hruškami. Musím říct, že hrušky a karamel jsou prostě božská kombinace.
26. 11. 2020 21:59
Tak tuhle verzi si ukládám Zatím nejlepší,co jsem zkoušela. Přidávám foto i bod a určitě brzy zopakuji
21. 10. 2017 13:47
Jitka: Ahoj Jitko, taky se mi to stalo. Jakmile jsem kolac otocila, jablka nedrzela na miste. Po vychladnuti to bylo lepsi.
Bylo to z duvodu, ze jablka obsahovala hodne stavy. Jakmile jsi je pridala ke karamelu a nechala je chvili dusit, z karamalu a jablek se stala ridka stava..
Muzes se tomu vyvarovat tak, ze kolac opravdu peces 40-45 minut, dokud to testo zvladne a tim se stava zredukuje a zacne opet karamelizovat.
Druha moznost je ta, kterou vsem doporucuji, ze si jablicka bokem na panvi a masle trosku osmazis a podusis, max 10 minut, at ti velmi nezmeknou. Nasledne jablicka prednas ke karamelu a tak se zbavis prebytku stavy, ktera dela neplechu. Cast stavy ale ke karamelu pridej, at to zustane stavnate. Snad jsem ti pomohla..
Bylo to z duvodu, ze jablka obsahovala hodne stavy. Jakmile jsi je pridala ke karamelu a nechala je chvili dusit, z karamalu a jablek se stala ridka stava..
Muzes se tomu vyvarovat tak, ze kolac opravdu peces 40-45 minut, dokud to testo zvladne a tim se stava zredukuje a zacne opet karamelizovat.
Druha moznost je ta, kterou vsem doporucuji, ze si jablicka bokem na panvi a masle trosku osmazis a podusis, max 10 minut, at ti velmi nezmeknou. Nasledne jablicka prednas ke karamelu a tak se zbavis prebytku stavy, ktera dela neplechu. Cast stavy ale ke karamelu pridej, at to zustane stavnate. Snad jsem ti pomohla..
4. 8. 2017 12:56
Dobrý den, dneska jsem zkusila koláč a při vyndání koláče jsem zjistila, že se jablka vysypala.. Byla to starší jablka s větším podílem cukru pustila i dost šťávy. Nemohlo by to být ,že jsem dala větší nádobu na pečení a proto se s karamelem nespojila. Prosím o odpověď Jitka.
7. 1. 2017 17:53
No, není těsto jako těsto, že
Autorka v POZNÁMCE prefíkaně nezmiňuje jakéže těsto Stephanie použila...
Autorka v POZNÁMCE prefíkaně nezmiňuje jakéže těsto Stephanie použila...
16. 3. 2013 15:05
dobrá práce... bod za práci s popisem
16. 9. 2012 20:33
Koláč je velmi jednoduchý a je to jeden z nejlepších co jsem kdy jedla. Jen snad malou úpravu bych doporučila, a to nedávat buď máslo žádné, nebo maximálně polovinu, jelikož je to pak zbytečně tučné.
15. 3. 2012 09:51
Ještě jsem chtěla dodat, že nejlepší je sníst koláč ještě horký (případně teplý ) . Studené to bylo také dobré ale horké je to vynikajicí .
13. 3. 2012 19:57
Lenulipet: děkuji moc za komentář i vyzkoušení
13. 3. 2012 18:53
Vyzkoušeno . Poměry v receptu sedí .Všem doporučuji . Je to velká ňamka. Dělala jsem v dortové formě, ale zapoměla jsem tam dát pečící papír, tak mi karamelová šťáva vytékala spojem dna a boků . Naštěstí jsem měla pod formou plech, tak jsem ji zachránila a po dopečení, jsem koláč touto šťávou trochu polila . Koláč nemá chybu . Je trochu více sladký (záleží také na sladkosti jablek)než jsem zvyklá, ale v kombinaci s těmi jablky je to velká dobrota. Recept si ukládám do oblíbených a budu dělat hodně často
13. 1. 2012 19:03
děkuji všem, těší mě, že chutná i jinde
12. 1. 2012 22:17
Dělám skoro stejně, jen s tím rozdílem že dám jablka s karamelem zapéct, nechám trochu vystydnout a pak dám navrch listkové těsto a dám opět péct. Každopádně posílám bod
6. 12. 2011 15:19
Koláč je opravdu výborný, děláme ho dost často.Prvně jsem ho ochutnala ve Francii a když jsem ho dělala doma tak mě nejvíc natrápilo udělat ty plátky jablek tak krásně jako to měli v pekařství, aby byl nejen dobrý, ale i krásný. Zjistila jsem že na to používají speciální loupačku s plátkovačem a navíc jsem jí sehnala i u nás. Jestli děláte tenhle koláč často, nebo jiný s jablky, koukněte na www.pecubageta.cz, mají tam tu loupačku a je perfektní.
25. 10. 2011 21:22
Koláč je opravdu skvělý, já ho peču trochu jinak, ne s listovým těstem, ale s vymíchaným těstíčkem, které se nalije na jablíčka, a je také výborný. Jinak Ti za tuto mňaminu dávám bodíčka
18. 3. 2011 08:32
Vypadá to hodně dobře
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Houby v oleji
Přidáno před 8 hodinami
Kroupové rizoto s králičím masem, červenou řepou a koprovou smetanou
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí stripsy z trouby s vlažným dýňovým salátem
Přidáno před 14 hodinami
Diabetické lívanečky s kysanou smetanou a borůvkami
Přidáno před 17 hodinami
Kuřecí prsa s korejskou omáčkou
Přidáno před 20 hodinami
Bábovka s bílým jogurtem
Přidáno 4. 10. 2024 21:38
Právě bylo uvařeno:
Houbový koláč
Elivet uvařila před 6 hodinami
"Hříbkajda" (hříbková omáčka)
Elivet uvařila před 6 hodinami
Tažený štrúdl
Lenuus uvařila před 6 hodinami
Rychlé skořicové šneky z listového těsta
JitkaSchusterova uvařila před 7 hodinami
Dršťková polévka z hlívy ústřičné
Milovnikitalskekuchyne uvařila před 7 hodinami
Sýrová pomazánka na topinky à la tatarák
Slavista62 uvařila před 8 hodinami
Strouhaný jablečný koláč
olgam uvařil před 9 hodinami
Hrníčková bábovka
mds1980 uvařil před 9 hodinami
Cuketový perník
Eva.K. uvařil před 10 hodinami
Cukeťák II
Eva.K. uvařila před 11 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: tarte tatin kolac tarte tatin tarte tatin recept tatin kolac obrácený jablečný koláč s karamelem koláč tatin recept tarte tatin tatin tarte obrácený koláč s karamelem jablkový koláč s karamelem tarte tatén recept na tarte tatin tarte tatin koláč tarte tatin koláč torte tatin tart tatin jablecny kolac s karamelem francouzsky jablecny kolac s karamelem recept na tarte
Suroviny: těsto listové, jablko, cukr krystal, máslo
Koláč sester Tatinových (Tarte Tatin)
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/V52O
26 názorů