Obyčejná, ale skvělá jídla z brambor: Zapečená kaše, staročeské lokše nebo pizza z bramborového těsta chutnají skvěle
6. 2. 2023 Vaření
Brambory jsou jednou z našich základních potravin. Levná jídla z brambor jsou výborná a my pro vás máme hned několik variant. Inspirujte se tipy na skvělé obědy i večeře.
Obyčejná jídla z brambor
Brambory jsou vděčnou potravinou, protože už s touto základní surovinou dokážeme vytvořit pestrou škálu jídel. Stačí přidat pár dalších obyčejných surovin, a výborný oběd, případně večeře, je na stole. V dnešních tipech jsme sáhli i po některých tradičních jídlech, která připravovaly naše babičky, které musely vyjít s málem.
Kromě toho jsou brambory zdravé a nízkokalorické, přičemž většinu tvoří škrob, v menším množství je pak obsažena vláknina a jednoduché cukry. Z důležitých minerálů nechybí draslík, fosfor, hořčík, železo, jód a selen. Protože je nejvyšší koncentrace látek cenných pro organismus obsažena ve slupce a pod ní, je ideální se slupky pokud možno nezbavovat, případně tak, aby nezmizela většina živin.
Mohlo by vás zajímat
Česnekové brambory
Česnek a brambory jsou báječnou kombinací z obyčejných potravin, které spolu vytvářejí vynikající výsledek. Na česnekové brambory potřebujete pouze 1 kg brambor, alespoň 4 velké utřené stroužky česneku se solí a řepkový olej. Jak na to? Troubu předehřejte na 190 °C. Brambory omyjte, oloupejte, a nakrájejte je na podobně velké plátky. Připravte si plech, nandejte na něj plátky brambor. Česnek oloupejte a utřete se solí, zakapejte je olejem a rozetřete mašlovačkou po bramborách. Plech dejte do vyhřáté trouby a pečte zhruba 20 minut. Když jsou měkké a opečené, jsou hotové.
Náš tip: Doplňte česnekové brambory o voňavé bylinky. Skvěle se hodí majoránka, oregano, tymián, ale i třeba bazalka. Přidejte bylinky k česnekovému oleji.
Mohlo by vás zajímat
Brambory na loupačku
Připomínají vám brambory na loupačku dětství a pořádně nevíte, kam se v průběhu času vytratily? Tohle jednoduché a přitom výborné jídlo si můžete připravit v základní podobě, ale i s drobnými změnami. Potřebujete pouze hezké a stejně velké brambory, tvaroh, máslo, pažitku a sůl.
Jak na to? Brambory uvařte ve slupce v osolené vodě, a pak je oloupejte. Můžete nechat ale na každém, ať si brambory oloupe sám, možná to bude pro děti docela zábava. Na jednu porci brambor si na talíř přidejte zhruba dvě vrchovaté lžíce tvarohu a plátek másla. Pokud budete mít tvaroh z vaničky, postačí tak, jak je. Tvaroh z alobalu, který drží ve tvaru kostky, nařeďte zhruba dvěma lžícemi mléka. Do misky na stůl připravte nasekanou pažitku, kterou si pak posypte tvaroh. Na bramboru si střídavě dávejte kousek másla a trochu tvarohu. Můžete si brambory trochu dosolit, ale třeba ke skvělé chuti postačí jen výborný tvaroh s pažitkou.
Náš tip: Pokud budete chtít trochu obměnu, můžete sáhnout po lučině v originální nebo ochucené verzi. Tvaroh můžete ochutit i tak, že do něj prolisujete trochu česneku. Někdo si zase tvaroh posypává najemno nasekanou cibulkou. Brambory na loupačku si můžete dopřát i s křenem.
Mohlo by vás zajímat
Zapečená bramborová kaše
Bramborovou kaši milují děti i dospělí, a přece se stane, že zbyde. A právě zapečením se krásně nabízí možnost spotřebování zbytků. Ačkoliv se to nezdá, zapečenou bramborovou kaši si můžete připravit na spoustu variant. Jednou z nejjednodušších a chuťově výborných variant je zapečená kaše se zelím a sýrem, kterou si snadno přichystáte ještě ze slaniny, sýru a koření.
Náš tip: Pokud máte doma zamrazené houby, můžete si je takto jednoduše zapéct s bramborovou kaší.
Pizza z bramborového těsta
Pizza už nejednou posloužila jako výborný oběd nebo večeře. A zkoušeli jste už ji z bramborového těsta? Když vám zbudou vařené brambory, je příprava pizzy skvělým řešením. Nemusíte vymýšlet nic složitého navrch, sáhněte po obvyklých ingrediencích, jako je sýr, koření (třeba oregano) a šunka a přichystejte si jednoduché jídlo.
Náš tip: Vyzkoušejte i pizzu ze syrových brambor.
Bramborové lokše
Lokše jsou vlastně tenké bramborové placky. Protože se využívá vařených brambor, můžete tak opět zpracovat zbytky jídla. Tyto dobroty, které je možné jíst na slano (ideálně s husím sádlem) i na sladko (s mákem a cukrem), se tradičně připravovaly nejen u nás, ale i na Slovensku a mají řadu různých názvů (patenty, lokše, nebo třeba laty).
Tyto bramborové placky se dají přichystat jako příloha, třeba k huse, ale výborně poslouží i jako hlavní jídlo. Potření lokší sádlem je výborná vychytávka, díky které nejen lépe chutnají, ale i zvláční.
Zdroj informací:
https://www.vitalia.cz/clanky/brambory-neloupat-nekrajet/
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejrychlejší recepty: Banánové lívanečky jen ze 4 ingrediencí zachutnají vám i dětem
Chcete ohromit partnera nebo děti snídaní, která… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem… Číst více
Jak vařit jáhly. Zdravě doplní jídelníček a jejich příprava není složitá
Znáte jáhly? Vypadají jako kuskus, ale na rozdíl od něj jsou přirozeně bezlepkové. Maličká žlutá zrníčka jáhel nejsou nic jiného, než vyloupané proso… Číst více
Jak uvařit ovesnou kaši. Zdravá, chutná a levná snídaně během chvilky
Snadná příprava Ovesná kaše je uvařená během chvilky, na její přípravě není nic složitého. V hrnci ohřejeme vodu nebo mléko, případně půl na půl.… Číst více
Jídelníček podle horoskopu: Na záněty trpící Ryby by měly jíst česnek. Štíři, pozor na sladké!
Pokud tomu věříte, pak horoskop, tedy postavení… Číst více
Jak upéct jednoduché sušenky. Máme pro vás oblíbené recepty
Sušenky jsou celoročně oblíbené pečivo nejen k čaji, ale i jako doplněk pohárů, pudinků, krémů, pěn a ovocných dezertů. Sice je na trhu veliké… Číst více
Do bramborového těsta je důležité vybrat správnou mouku. Jiná se hodí na gnocchi a jiná na knedlíky. Poradíme, jak se v tom vyznat
Na bramborové těsto potřebujeme moučné brambory varného typu C, mouku, vejce a sůl. Brambory předem uvaříme, oloupeme, prolisujeme nebo studené… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Jak na dokonalé škvarky? Záleží na typu sádla i teplotě. A chce to jedno malé kouzlo...
První měsíce roku, kdy je venku většinou pořádná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové patenty neboli lokše: Staročeská dobrota chutná k huse se zelím, ale i nasladko!
Dobře zakopané české poklady. Jak správně používat brambory podle varných typů?
Recepty z českých filmů: Nadýchaná a rychlá bublanina paní Mráčkové skvěle chutná s jahodami
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 22 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30