Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brambory "na loupačku"

Hodnocení receptu je 4,7 (11×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

BarborkaS.

Snadný

Doba přípravy 40 min Doba přípravy: 10 min Doba tepelné úpravy: 30 min

40 min (10 min příprava + 30 min tepelná úprava)

Levné bramborové jídlo našich babiček bude znát jistě každý. Brambory můžeme podávat jako samostatný chod, případně poslouží jako příloha k pečenému masu.

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie10 920 kJ /
2 610 kcal
Bílkoviny84,86 g
Tuky148,80 g
Vláknina27,65 g
Cholesterol 468 mg
Sodík 313 mg
Sůl0,49 g
Sacharidy219,01 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Brambory pořádně omyjeme, případně dočistíme kartáčkem, aby byla slupka čistá. Krok 2: Dáme je do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly těsně pod hladinou, přidáme lžičku soli. Krok 3: Přikryté vaříme na mírném ohni cca 30 minut. Občas vidličkou nebo špejlí zkusíme, jestli jsou měkké. Krok 4: Zatím co se brambory vaří, smícháme tvaroh s mlékem, pepřem a solí. Krok 5: Přidáme omyté a nasekané bylinky. Krok 6: Křen oloupeme a nastrouháme na hrubo. Krok 7: Brambory podáváme s máslem, tvarohem a křenem zvlášť.

TIP: Varné typy brambor - jaké vybrat?

Zveřejněno 10. 11. 2009

Poznámka autorky BarborkaS.

Výborné k rybě nebo vepřovému masu např. pečeni. Podáváme také ze sýrovou omáčkou-výborné!

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Brambory "na loupačku"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JyP9

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Brambory "na loupačku"

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/JyP9

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (17)

Brambory na loupačku je úžasné jídlo. Jednou jsem v televizi viděla, jak jedli nějací prapředci brambory na loupačku. Vysypali je na stůl, sesedli se kolem a každý si bral, oloupal, posolil a ukousl. Od té doby jsme to dělali také, jen jsme měli navíc máslo a podmáslí. Hned po řízku je to moje nejoblíbenější jídlo, společně s brambory s tvarohem, kdy z tvarohu polotvrdého a Cottage, různých bylinek, zejména pažitky a tymiánu, umíchám baštu na brambory a utloukli bychom se.:-D

U nás je u tohoto jídla zááávratná spotřeba másla! :-)

:-K janky3:
No, van Gogh asi není šálek vašeho čaje...;-) a pokud vás inspirovala až TVbedna, tak:
a) cosi zanedbali už vaši rodičové ;-)
b) ááánééébo jste měli telku jako jedni z prvních v ČSR :-D :-K

Vojta N: Okraj Prahy hlásí stejný postup! :-D

Tak Beskydy jsou asi chudý kraj. My dělávali brambory na loupačku (aspoň jsme jim tak říkali) dost jednodušeji. Prostě uvařené brambory, pěkně do ruky, posolit a máslo. A zapijene mlékem ... Jednodušeji to snad ani nejde :-)

Vojta N: casino: Bramboru do ruky, posolit, máslo a zkuste přidat pláteček česneku - pokud se po této baště nechystáte navštívit ples nebo divadelní představení!. Opravdu dobrota. Brambory v poslední době raději peču a většinou je jíme s "rozdělaným" tvarohem, ale mně stačí to máslo a česnek. <3

Brambory na loupačku vaří moje babičky a koukám, že jsou všude skoro stejné :)

my je rádi pečené do zlatova ve slupce, potřené česnekovo-kořeněným olejíkem a pak taky tvaroh a mlíko a mňam:-p

Brambory na loupčku,to je mňamka a s podmáslím nebo kefírem,u nás tomu taky říkáme brambory olup si:yes:

:-)), tak to jsem ráda, že to znáte...;-) Vždycky v létě máme období, kdy na otázku: Co chceš k večeři? následuje: Brambory na loupačku...;-) I když jsem vařila i jiná jídla, naše Líza už dva dny zaplňuje bříško bramborami a na zítra k obědu je prý chce zase...:-8;-) Asi jí k tomu udělám velký zeleninový salát, protože i když vím, že brambory zachránily tuto zem v minulosti před hladomorem, myslím, že by se takhle jednostranně stravovat nemusela...:-D:-K:-D

To v naší rodině jede, jakkoliv mám vybíravou vnučku v jídle tak brambory na loupačku by mohůa mít každý den a k tomu tvaroh jak píšeš, máslo a kefír:-p:-pDostaneš super boda:yes:
Jednoduché, zdravé a dobré jídlo;-)

mnam mnam...mame moc radi :)

Jani, přidala jsem ti nějaké fotky, protože moje dcera už druhý den baští k obědu i večeři brambory na loupačku - u nás se podávají s bylinkovým máslem, solí a kefírovým mlékem...:-p:-)
Tomuto receptu se musí přidat bod...;-)

:-p:-)DÍKY ZA FOTO:yes:

Stará dobrá klasika v pěkné obrázkovém provedení;-).Taky je máme moc rádi-u nás s bylinkovým tvarohem:-p.

Moc dobré, chválím! Upravila jsem si to trošku podle sebe, dala jsem nízkotučný tvaroh a bez másla, ale opravdu dobrůtka.:-p

BarborkoS:super večeře,nebo já je dělá i v sobotu k obědu,nemusí být vždy jen maso;-),děti si rády dávají pomazánkové máslo místo tvarohu,jinak tvaroh můžu já s manželem:yes:

:-) Brambory na loupačku, s tvarohem a mlékem znám už tolik let...s křenem jsem je ještě neměl, to mne nenapadlo, určitě je to strašně dobré.:-p Jen s tou sýrovou omáčkou si to prostě neumím představit. Bohužel jsou tu všechny sýry typu Niva tak strašlivě drahé, že to hned tak nezkusím.:-K

Tématické fráze:
brambory na loupačku s tvarohem, jak dlouho se vaří brambory ve slupce, jak se vaří brambory, jak dlouho se vaří brambory, máme rádi brambory, jak se dlouho vaří brambory, brambory naloupacku, brambory na lupacku, jak dlouho se vaří brambory na loupačku, délka vaření brambor, vařené brambory na loupačku, jak dlouho vařit brambory ve slupce, tvaroh na brambory na loupačku, brambory na lopacku, bramory na loupačku, brambory na loupačku doba vaření, brabory na loupačku, jak uvařit brambory, jak dlouho varit brambory, brambory na loupačku tvaroh

Suroviny:
brambory, sůl, tvaroh, mléko, pepř mletý, máslo, pažitka, křen

Přidat fotografie receptu