

Brambory "na loupačku"
Suroviny pro 4 osoby
- 1,2 kg stejně velkých brambor (pevných, nerozvařivých)
- sůl
- co k tomu
- 500 g tvarohu
- 5-7 lžic mléka
- pepř
- 150 g másla
- svazek pažitky (nebo i jiných bylinek)
- kousek křenu
Postup přípravy receptu
Brambory pořádně omyjeme aby byla slupka čistá.
Dáme je do hrnce a zalijeme vodou, tak aby byly těsně pod hladinou, přidáme lžičku soli.
Přikryté vaříme na mírném ohni cca 30 minut. Občas vidličkou nebo špejlí zkusíme jestli jsou hotové-měkké.
Zatím co se brambory vaří, smícháme tvaroh s mlékem, pepřem a solí.
Přidáme omyté a nasekané bylinky.
Křen oloupeme a nastrouháme na hrubo.
Brambory podáváme s máslem, tvarohem a křenem zvlášť.
Poznámka od kuchařky
Výborné k rybě nebo vepřovému masu např. pečeni. Podáváme také ze sýrovou omáčkou-výborné!
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Brambory "na loupačku"
-
Vojta N: casino: Bramboru do ruky, posolit, máslo a zkuste přidat pláteček česneku - pokud se po této baště nechystáte navštívit ples nebo divadelní představení!. Opravdu dobrota. Brambory v poslední době raději peču a většinou je jíme s "rozdělaným" tvarohem, ale mně stačí to máslo a česnek.
-
U nás je u tohoto jídla zááávratná spotřeba másla!
janky3:
No, van Gogh asi není šálek vašeho čaje...a pokud vás inspirovala až TVbedna, tak:
a) cosi zanedbali už vaši rodičové
b) ááánééébo jste měli telku jako jedni z prvních v ČSR -
Brambory na loupačku je úžasné jídlo. Jednou jsem v televizi viděla, jak jedli nějací prapředci brambory na loupačku. Vysypali je na stůl, sesedli se kolem a každý si bral, oloupal, posolil a ukousl. Od té doby jsme to dělali také, jen jsme měli navíc máslo a podmáslí. Hned po řízku je to moje nejoblíbenější jídlo, společně s brambory s tvarohem, kdy z tvarohu polotvrdého a Cottage, různých bylinek, zejména pažitky a tymiánu, umíchám baštu na brambory a utloukli bychom se.
-
Vojta N: Okraj Prahy hlásí stejný postup!
-
Tak Beskydy jsou asi chudý kraj. My dělávali brambory na loupačku (aspoň jsme jim tak říkali) dost jednodušeji. Prostě uvařené brambory, pěkně do ruky, posolit a máslo. A zapijene mlékem ... Jednodušeji to snad ani nejde
-
Brambory na loupačku vaří moje babičky a koukám, že jsou všude skoro stejné :)
-
my je rádi pečené do zlatova ve slupce, potřené česnekovo-kořeněným olejíkem a pak taky tvaroh a mlíko a mňam
-
Brambory na loupčku,to je mňamka a s podmáslím nebo kefírem,u nás tomu taky říkáme brambory olup si
-
, tak to jsem ráda, že to znáte...
Vždycky v létě máme období, kdy na otázku: Co chceš k večeři? následuje: Brambory na loupačku...
I když jsem vařila i jiná jídla, naše Líza už dva dny zaplňuje bříško bramborami a na zítra k obědu je prý chce zase...
Asi jí k tomu udělám velký zeleninový salát, protože i když vím, že brambory zachránily tuto zem v minulosti před hladomorem, myslím, že by se takhle jednostranně stravovat nemusela...
-
To v naší rodině jede, jakkoliv mám vybíravou vnučku v jídle tak brambory na loupačku by mohůa mít každý den a k tomu tvaroh jak píšeš, máslo a kefír
Dostaneš super boda
Jednoduché, zdravé a dobré jídlo -
mnam mnam...mame moc radi :)
-
Jani, přidala jsem ti nějaké fotky, protože moje dcera už druhý den baští k obědu i večeři brambory na loupačku - u nás se podávají s bylinkovým máslem, solí a kefírovým mlékem...
Tomuto receptu se musí přidat bod... -
DÍKY ZA FOTO
-
Stará dobrá klasika v pěkné obrázkovém provedení
.Taky je máme moc rádi-u nás s bylinkovým tvarohem
.
-
Moc dobré, chválím! Upravila jsem si to trošku podle sebe, dala jsem nízkotučný tvaroh a bez másla, ale opravdu dobrůtka.