5 večeří z ředkviček: Připravte si svěží pomazánku, grilované či pečené ředkvičky jako přílohu nebo báječnou pikantní polévku
30. 5. 2023 Vaření
Z čerstvých ředkviček se můžeme těšit brzy zjara a při průběžném dosévání si jich užívat až do zimy. Tato kořenová zelenina totiž není náročná na pěstování, takže bez problémů vyroste i zahradnickému amatérovi.
Jídla s ředkvičkami
Ředkvičky jsou nejlepší do jídla syrové, ale dají se využít i v teplé kuchyni –vařené, grilované, pečené i zavařené. Je dobré vědět, že se tato zelenina dá využít celá včetně listů.
Mohlo by vás zajímat
1. Grilované ředkvičky
Grilovat se dá nejen maso, ale i třeba ovoce a zelenina. Ani ředkvičky nejsou výjimkou.
Stačí je jen rozpůlit, pokapat olejem, ochutit solí a pepřem a pak už jen grilovat dozlatova. Doba záleží na tloušťce grilované ředkvičky. Jde o drobné kusy, proto je vhodné použít kontaktní gril (mřížkou by mohly propadnout).
Náš tip: Připravte si grilované ředkvičky s jarní cibulkou.
Mohlo by vás zajímat
2. Pečené ředkvičky
Ani pečené ředkvičky nejsou nijak složité na přípravu. Rozkrojené na polovinu, pokapané olejem, opepřené a osolené, dochucené například tymiánem, jsou hotově za chvíli. Tato příloha se hodí nejen k masu a rybám, ale i třeba sýrům.
Náš tip: Můžete si ale také přichystat třeba kuře pečené na ředkvičkách a mrkvi.
3. Pomazánka z ředkviček
Ze syrových ředkviček můžeme připravit výbornou pomazánku. Je mnoho variant, jak je zpracovat do pomazánky, protože se snadno kombinují s ostatními potravinami. Nejjednodušší je nakrájet ředkvičku na plátky a ozdobit s ní již hotovou pomazánky. Hodí se ale také do tvarohu a spolu s různými bylinkami tvoří výborné chuťové i barevné kombinace pomazánek, jejichž základem je tvaroh.
Náš tip: Vyzkoušejte pomazánku z ředkviček a kedlubny.
4. Salát s ředkvičkami
Ředkvičky se krásně pojí i s různými druhy sýrů: volit můžeme z měkkých, tvrdých, plísňových. Výbornou kombinaci vytváří například s hermelínem.
Ředkvičky můžeme přidat i do jednoduchých směsí. Hodí se k třeba k hlávkovému salátu či polníčku. Když přidáme dýňová nebo slunečnicová semínka a zalijeme citronovou šťávou, osolíme, opepříme a promícháme s medem, rychlá a chutná večeře je hotová.
Náš tip: Připravte si ředkvičkový salát s majonézou podle tohoto videoreceptu:
5. Polévka z ředkviček
Ačkoliv to zní neobvykle, polévka s touto pikantní zeleninou báječně chutná. Většinou tam ale ředkvička nebývá jako hlavní ingredience, ale doplňuje další zeleninu. Základ mohou tvořit brambory a cibule zalité vývarem. Připravte si polévku z ředkviček podle tohoto receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
7 receptů na velikonoční věnce. Jak upéct tradiční pečivo, které ozdobí sváteční stůl a výborně chutná
Jak na velikonoční věnce Velikonoční věnce na stole doplníme nabarvenými vajíčky a drobným cukrovím s jarními motivy. Můžeme kolem nich vkusně… Číst více
Křehké těsto a lahodná náplň - to je quiche, francouzský slaný koláč. V náplni může být maso i zelenina
Jaké těsto na slaný koláč Na quiche se dělá tradiční křehké těsto bez cukru, ale můžete použít i těsto listové. Quiche pečeme nejčastěji v kruhové… Číst více
Které zákusky z cukrárny jste měli nejraději? Máme recepty i vychytávky na většinu z nich
Většina těchto dezertů je poměrně pracných, takže péct je jen tak na nedělní svačinu ke kávě asi nebudeme, ale na nějakou významnou událost nebo… Číst více
Pečeme s Ivou: Tlačené koláčky od medvěda. Recept na slanou dobrotu s první jarní bylinkou
Taky už se těšíte na jaro? Já moc! Každoročně je… Číst více
Peče celá země: Španělský koláč empanada gallega není vůbec sladký. Čím se obvykle plní?
Pro soutěžící pořadu Peče celá země si v dnešním… Číst více
Quiche, slaný francouzský koláč pro chvíle pohody. Tentokrát ho připravíme s brokolicí, špenátem a další zeleninou
Populární a oblíbený koláč Základem koláče je křehké těsto, můžeme použít i listové. Co se týče náplně, máme na výběr mnoho variant a záleží jen na… Číst více
Jak připravit kynuté šlehačkové těsto. Je skvělé na vláčný věnec, mazanec či vánočku
Příprava šlehačkového těsta Šlehačkové kynuté těsto je vláčné a velmi chutné. Krásně se s ním pracuje a troufnout si na něj může i pekařský… Číst více
Velikonoční baba: Dokonalý slaný sváteční koláč pro ty, kteří nemusejí sladké
Máte na Velikonoce dost sladkého? Zkuste upéct… Číst více
Peče celá země: Sedm tipů pro dokonalý slaný koláč quiche. Na co nezapomenout, aby se povedl?
V dalším díle pořadu Peče celá země budou… Číst více
7 nejlepších receptů na výborné slané koláče. Pohostíme s nimi návštěvu nebo je můžeme mít jako chutnou svačinu
Slané koláče pečeme často z kynutého těsta, ale oblíbené jsou i z listového těsta. Koupené listové těsto nám umožňuje koláč připravit velmi rychle,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Ředkvičkové listy končí v koši neprávem. Jsou skvělé pro obohacení polévek a vyrobíme z nich i tohle skvělé pesto
Grilování levou zadní... I pro vegetariány! Tipy na grilovací recepty bez masa
Jak tvořit ozdoby z ředkviček. Stačí k tomu malý nožík
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 21 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 23 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
12 častých chyb při pěstování ředkviček: Jak vypěstovat kvalitní zeleninu
Staročeská tvarohová pomazánka rozhuda voní česnekem a bylinkami a na jaře nám dodá sílu
Restované ředkvičky jsou báječnou přílohou. Při přípravě je třeba dodržovat správný postup, aby si zachovaly svou typickou chuť