Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zelenina během grilování získá na atraktivitě. Jak ji grilovat, abychom si vždy pochutnali
Zdroj: Toprecepty.cz

Stejně jako je oblíbené grilované maso, získala si oblibu i grilovaná zelenina. Její ochucení a úprava na grilu je jednoduchá, takže to zvládne každý. Grilovat můžeme téměř každou čerstvou zeleninu.

Zelenina upravená na grilu může tvořit báječnou přílohu nebo i hlavní chod. Po grilované zelenině sáhnou dospělí i děti, protože má atraktivní vzhled a chuť.

Kterou zeleninu můžeme grilovat

Grilovat můžeme téměř každou čerstvou zeleninu kromě listové a okurek, které by tepelnou úpravou ztratily svou nejlepší vlastnost, což je křupavost. Dokonce i kořenovou zeleninu, pokud je mladá a trochu předvařená, můžeme přidat na gril. Cukr v ní obsažený zkaramelizuje a výsledkem je výborné a zdravé jídlo.

Předpokladem úspěchu je správné zacházení s grilem i surovinou.

  • Nejchutnější je mladá a čerstvá zelenina.
  • Tvrdou zeleninu (mrkev, celer, řepu, kukuřici apod.) předvaříme nebo blanšírujeme.
  • Kukuřičné klasy po předvaření můžeme zabalit do alobalu, aby zůstaly šťavnaté. Výborné jsou hlavně mladé klásky v mléčné zralosti. Potíráme je máslem.
  • Větší kusy krájíme na plátky, například lilek, cukety, dýni, cibuli  celer atd.
  • Zeleninu můžeme před grilováním marinovat.
  • Zeleninu vždy potřeme olejem, aby se nepřilepila. Větší kusy a lilek potíráme i během grilování. Do oleje je dobré přidat bylinky nebo česnek.
  • Některou plodovou zeleninu (rajče, paprika) solíme raději až po grilování, protože by pustila mnoho vody. Papriky jsou vhodnější různobarevné silnostěnné a kapie. Velká dužnatá rajčata jsou méně vhodná, krájíme je na plátky. Vhodnější jsou drobná rajčata na větvičce. Papriky, které ogrilujeme nad plamenem, můžeme zabalit, nechat zapařit, pak je oloupeme a naložíme (viz níže Co s grilovanou zeleninou). Taková paprika je delikatesou jako pikantní salát nebo příloha. Známe ji z jižních zemí.
  • Lilek je naopak lépe osolit a nechat tzv. vypotit. Po osušení netrvá tepelná úprava tak dlouho, jako kdybychom jej grilovali s obsaženou vodou a zelenina méně utrpí na vzhledu. Lilky neloupeme, grilujeme je i se slupkou.
  • Drobnější kusy (ředkvičky, zelené fazolky) grilujeme v alobalové misce nebo na kameni.
  • Zelený chřest napíchneme na namočenou špejli, abychom ho mohli otáčet.

Marinády na zeleninu

Při marinování se vyhýbáme průmyslově vyráběným směsím. Nejlepší je sůl, pepř, česnek, olej a nasekané bylinky.

Jak grilujeme

Gril rozpálíme, vložíme zeleninu dobře potřenou olejem a opékáme ze všech stran. Díky grilu získá zelenina příjemné kouřové aroma, které můžeme ještě zintenzivnit kouřovou solí nebo tekutým kouřem. Většině zelenin prospěje, pokud zůstanou ještě trochu křupavé. Doměkka grilujeme lilek, který je chutnější a lépe stravitelný zcela měkký. 

Co s grilovanou zeleninou

Zeleninu, která se nesní, můžeme použít druhý den, někomu chutná více studená než teplá. Můžeme ji dokonce naložit. Nakládáme plátky lilků, oloupané papriky, cibuli apod. Přidáme k nim česnek, petrželku, vinný nebo balzamikový ocet a trochu olivového oleje. Necháme rozležet v chladničce 1-2 dny.

Grilovaná zelenina může být součástí dalších pokrmů, například rizota, můžeme ji zapéct se sýrem, upotřebit do salátů apod. Výborné jsou ředkvičky, květák, cuketa, dýně, červená řepa.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky