Holka u plotny radí: Jak na leknínky z lineckého těsta? S pudinkovým krémem a mandlovými plátky chutnají skvěle
4. 12. 2023 Vaření
Milujete linecké, ale chtěli byste je nějak ozvláštnit? Vyzkoušejte leknínky plněné vláčným pudinkovo-máslovým krémem. Pro přípravu stačí jen vykrajovátko ve tvaru hvězdy a formičky na košíčky, zbytek je hračka.
Nejlepší recept na linecké cukroví
Osvědčený rozpis na linecké cukroví velí použít suroviny v množství 3-2-1. Tedy na 3 díly mouky dáme 2 díly másla a 1 díl cukru. Plus přidáme 1-2 žloutky, špetku soli pro zvýraznění chuti a případně mletou vanilku. Takové linecké v chuti nikdy nezklame. Naplněné pikantní, ideálně rybízovou zavařeninou bez zrníček, je nádhernou ozdobou svátečního stolu.
Ale zdobit můžete ještě víc! Když si dáte trošku práce a místo slepovaných koleček s horním otvorem vykrojíte hvězdičky, upečete je ve formičkách na košíčky, naplníte krémem a dozdobíte, bude o úžasy návštěv postaráno.
Anebo můžete zvolit o krok těžší variaci, ale taky ne moc náročnou. Nabízím oba recepty a je na vás, jaké si to uděláte. V galerii najdete i postupové fotky.
Mohlo by vás zajímat
Linecké leknínky jednoduché
Na těsto budete potřebovat: 210 g hladké mouky, 140 g studeného másla, 70 g moučkového cukru a 2 žloutky. Na krém: 300 ml mléka, 5 vrchovatých lžic moučkového cukru, 1 vanilkový pudinkový prášek a 150-200 g změklého másla. Na dokončení: mandlové plátky a kandované ovoce
Jak na to? Ze všech surovin zpracujte těsto. Pokud se drolí (záleží totiž na velikosti žloutku), můžete přidat lžíci mléka. Těsto nechte zabalené ve folii v chladu odpočinout nejméně hodinu, ale klidně i do druhého dne.
Pak je na lehce pomoučeném vále vyválejte na plát a vykrajujte tvary hvězdiček. Ty opatrně vtlačte do formiček na košíčky. Není potřeba formičky vymazávat, těsto se vyvalovalo na pomoučeném vál a to stačí.
Hvězdičky pečte v předehřáté troubě při 175 stupních asi 8 minut. Poté je vyjměte, vychladlé opatrně vyklopte z formiček.
Připravte si krém. V části mléka rozmíchejte pudink a cukr. Zbylé mléko přiveďte k varu a pak ihned vlijte studené mléko s pudinkovým práškem. Za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Poté vylijte do hlubokého talíře, přikryjte potravinářskou folií a nechte vychladnout. Vychladlý pudink prošlehejte s máslem do krému.
Hvězdičky (leknínky) naplňte krémem a dozdobte mandlemi a kandovaným ovocem.
Linecké leknínky zdobnější
Udělejte si těsto podle předchozího receptu a rozdělte je na dvě části. Z jedné upečte hvězdičky-leknínky podle předchozího popisu, z druhé vyválejte plát, vykrajujte kolečka a také je upečte.
Krém rovněž připravte dle předchozího popisu. Nyní spojte malou částí krému kolečka a hvězdičky upečené do tvaru leknínku. Leknínky pak také naplňte krémem a vše dozdobte mandlovými plátky a kandovaným ovocem.
Moje tipy:
- Na leknínky použijte klidně svoje vyzkoušené linecké těsto a svůj oblíbený krém. Pudink lze zvolit i pistáciový, krém pak víc kontrastuje s korpusy.
- Zdobení je snadné. Buď opatrně zapícháte mandlové plátky do krému, vždy mezi dva rohy hvězdičky, anebo ve složitější verzi přidáte mandlové plátky ještě mezi kolečko a košíček - hvězdičku.
- Plátky mandlí přidáváte vždy až když jsou oba korpusy spojené a leknínky naplněné. Po ztuhnutí krému mandle krásně drží.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejrychlejší recepty: Banánové lívanečky jen ze 4 ingrediencí zachutnají vám i dětem
Chcete ohromit partnera nebo děti snídaní, která… Číst více
Sladké Fidorky se pečou už od první republiky. Kde vzaly svůj zvláštní název?
Kulaté Fidorky přežívají přízeň i nepřízeň osudu… Číst více
Pravé Tatranky jsou jenom jedny. Název získaly podle svého původního tvaru
Tatranky jsou v Česku tak populárním druhem… Číst více
Jak vařit jáhly. Zdravě doplní jídelníček a jejich příprava není složitá
Znáte jáhly? Vypadají jako kuskus, ale na rozdíl od něj jsou přirozeně bezlepkové. Maličká žlutá zrníčka jáhel nejsou nic jiného, než vyloupané proso… Číst více
Jak uvařit ovesnou kaši. Zdravá, chutná a levná snídaně během chvilky
Snadná příprava Ovesná kaše je uvařená během chvilky, na její přípravě není nic složitého. V hrnci ohřejeme vodu nebo mléko, případně půl na půl.… Číst více
Jídelníček podle horoskopu: Na záněty trpící Ryby by měly jíst česnek. Štíři, pozor na sladké!
Pokud tomu věříte, pak horoskop, tedy postavení… Číst více
Jak upéct jednoduché sušenky. Máme pro vás oblíbené recepty
Sušenky jsou celoročně oblíbené pečivo nejen k čaji, ale i jako doplněk pohárů, pudinků, krémů, pěn a ovocných dezertů. Sice je na trhu veliké… Číst více
Do bramborového těsta je důležité vybrat správnou mouku. Jiná se hodí na gnocchi a jiná na knedlíky. Poradíme, jak se v tom vyznat
Na bramborové těsto potřebujeme moučné brambory varného typu C, mouku, vejce a sůl. Brambory předem uvaříme, oloupeme, prolisujeme nebo studené… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Jak na dokonalé škvarky? Záleží na typu sádla i teplotě. A chce to jedno malé kouzlo...
První měsíce roku, kdy je venku většinou pořádná… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Holka u plotny radí: Péct cukroví z másla nebo levnějšího tuku? Rozdíly jsou znát!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 20 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 22 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno 31. 5. 2024 16:22
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Z jednoho těsta uděláte 6 druhů cukroví od čoko koleček po ořechové dortíčky. Necelé kilo vyjde na 150 Kč
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Dokonalý pudinkový krém: Jak na něj, aby se nepřipálil a nebyl plný hrudek?