Jak na nejlepší slovenské halušky? Zapomeňte na vejce a brambory raději nestrouhejte!
12. 1. 2022 Vaření
Malé nočky z brambor se snad vybaví každému, když padne zmínka o slovenské kuchyni. Halušky se připravují asi v každém slovenském kraji, postupně se propašovaly i k nám a zakotvily na Valašsku. Slavnější jsou ty s brynzou a se špekem, ale i strapačky s kysaným zelím stojí za to.
Od rumunských pastevců
O haluškách se s čistým svědomím dá říct, že jde o slovenské národní jídlo, tedy hlavně ty brynzové, které jsou v rámci všech světových kuchyni tak trochu unikátem. Jsou základní dovedností každé slovenské hospodyňky a na jídelním lístku je mají snad všechny restaurace s tradiční místní kuchyni. Na Slovensku je dokonce zmiňují v pořekadle, které se používá, když chcete vyjádřit, že je někdo mladý a nezkušený: „Ešte veľa halušiek musíš pojesť, aby…“ Nejtypičtější jsou pro kraje Liptov a Orava, ale ve velké oblibě je mají i v blízkém okolí. Šlo o poměrně chudé kraje, kde se místní živili především pastevectvím, chovem ovcí a výrobou ovčích sýrů, jako je brynza. Podle známé slovenské etnoložky Kataríny Nádaské se halušky dostaly na Slovensko společně s brynzou někdy v 17. století díky migrujícím pastevcům z Rumunska, kteří hledali nové pastviny pro své ovečky. Usuzuje se ovšem také, že pastevectvím se místní obyvatelstvo živilo dávno předtím, v každém případě ale slovo brynza, slovensky bryndza, podle Českého etymologického slovníku pochází z rumunského slova brînză, jež znamená tvaroh. Původně se halušky dělaly jen z mouky, vody a soli. Brambory se totiž dostaly na Slovensko až v 18. století, kdy se o nich poprvé zmínil mnich Cyprián z Červeného Kláštora v Pojednaní o poľnohospodárstve na Spiši. A víte, kdo udělal z halušek slovenské národní jídlo? Byla to prý česká spisovatelka Božena Němcová, které podle stránek Pelipecky.sk při jejím putování po Slovensku velice zachutnaly.
Mohlo by vás zajímat
S bramborami nebo bez
V současnosti se pravé halušky připravují z bramborového těsta. Narozdíl od bramborových noků však do halušek patří brambory syrové a nastrouhané, jsou tak vlastně jakousi zmenšenou verzí našich chlupatých knedlíků. Brambory by se také neměly strouhat na jemném struhadle, ale spíš utřít na tom s ostrými hroty. Tvarem se halušky podobají německým špeclím (Spätzlím), ty se ale dělají bez brambor jen z mouky, soli a navíc z vajíček. I na Slovensku se tyto halušky bez brambor stále připravují, jsou ovšem brány spíš jako přílohové. Kromě toho ještě mají halušky krupicové, které se házejí místo nudlí do polévky. Do bramborových halušek se naopak vejce přidávat nemusí. Pokud je tam přesto dáte, halušky sice lépe drží pohromadě, ale mohou být tvrdší. Většinou ale není nutné vajíčko přidávat, neboť jako dokonalé pojidlo funguje škrob, který se uvolní z nastrouhaných brambor. Z mouky, brambor a soli se pak vypracuje polotuhé těsto, z něhož se tvoří malé nočky. Můžete to dělat lžičkou nebo odkrajováním kusů těsta do vody, lepší však je pořídit si speciální síto na halušky, kterým těsto jen do hrnce propasírujete.
Střapaté díky zelí
Uvařené halušky se nejčastěji smíchají se soleným měkkým tvarohovitým sýrem z ovčího mléka – brynzou. Nakonec se ještě přelijí vyškvařeným špekem nebo posypou kostičkami osmažené slaniny. Brynzu je navíc možné naředit zakysanou smetanou. Pokud si halušky dáte v nějaké tradiční slovenské kolibě, nabídnou vám k nim ještě kyselé mléko nebo žinčici (převařenou syrovátku z ovčího mléka). Právě brynzové halušky jsou to pravé slovenské národní. V restauracích občas nabízejí ještě variantu se sýrem (většinou s obyčejným taveným) a také s kysaným zelím a s osmaženou slaninou, uzeným masem nebo s krásně křupavými škvarečky a s cibulkou. Ty mají o trochu výraznější a pikantnější chuť. Aby toho zmatku ohledně bramborových a nebramborových halušek nebylo málo, právě tyto bramborové halušky s kysaným zelím, neboli slovensky kyslou kapustou, se nazývají strapačky, neboť je pokrm díky zelí celý tak trochu střapatý. Říká se ale také, že střapaté jsou prý i díky přidaným nastrouhaným bramborám. Strapačky jsou populární nejen na Slovensku ale také v Polsku a v Maďarsku, kde mají kyselé zelí hodně v oblibě. Ovšem i maďarské jídlo sztrapacska se připravuje s jejich variantou brynzy, zvané juhtúró. A možná vás rovněž překvapí, že na Slovensku se občas halušky podávají i nasladko, třeba s mákem nebo s povidly.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Na co se hodí moruše. Plody jsou sladké, chutné a výživné. Vaříme z nich povidla, můžeme je mrazit a sušit
Moruše pěstujeme na zahradách buď jako stromy nebo keře. Dobře prospívají na slunečném a teplotně příznivém místě. Zpočátku potřebují občasné zalití,… Číst více
Správně usušit houby je důležité pro jejich kvalitu a trvanlivost. Za určitých podmínek je sušíme i venku
Sušení hub je nejběžnější způsob jejich zpracování a konzervace. Sušením houby získají intenzivní charakteristickou vůni, pro kterou jsou ceněny. K… Číst více
Jak nejlépe skladovat vlašské ořechy? Trvanlivost prodlouží mrazák i mikrovlnka!
Nasbírali jste si letos na podzim dostatečnou… Číst více
Encyklopedie bylinek na sušení: Jak správně usušit libeček, jak majoránku a co se šalvějí
Sušené bylinky jsou častou ingrediencí jídel.… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak usušit houby i bez sušičky: Pomůže sůl, nit i obyčejné síto
Rádi byste si něco z hub uchovali také na zimu?… Číst více
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Sušené houby se snadno skladují, nezaberou mnoho místa a jsou velmi trvanlivé. Před použitím je obvykle namáčíme, ale pokud je přidáváme např. do… Číst více
Česnek je v kuchyni nepostradatelný. Stroužky snadno uchováme v oleji či soli, mrazíme je a sušíme
Kvalitní pevné palice česneku se dobře skladují na bedničkách nebo svázané a zavěšené. Ve vhodném prostředí vydrží až do jara, ale máme-li obavy o… Číst více
7 nejlepších dobrot z rajčat a jak je nejlépe připravit: Rajská marmeláda nebo omáčka vyžadují tyto postupy
Rajčata jsou snadno dostupnou zeleninou a… Číst více
6 nejlepších způsobů, jak uchovat rajčata na zimu: Dají se usušit, zamrazit, využít na protlak i fantastický domácí kečup
Když je léto plné slunce a rajčata mohou hezky… Číst více
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Věděli jste, že si vůbec nemusíte kupovat sušená… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit brambory na halušky pomocí mixéru? Videonávod poradí, jak na to
Nejčastější chyby při vaření bramborových halušek: Které to jsou a jak se jim vyhnout
Rychlé a levné halušky z mouky a brambor. Jak je snadno připravit a s čím je podávat
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 8 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12