

Špecle, noky, Spaetzle
Suroviny
- 2 hrnky mouky
- 2 vejce
- 0,5 hrnku mléka
- sůl
Postup přípravy receptu
Vše smícháme a zavařujeme do vroucí osolené vody přes síto na noky, halušky, nebo speciální Špeclové jako na obrázku nebo tak.
Jakmile vyplavou, a to trvá skutečně okamžik, jsou uvařené a lovíme je děrovanou naběračkou.
Výsledkem jsou „mikroknedlíky“, které používáme stejně jako knedlíky houskové, těstoviny nebo rýži. Prostě změna je život.
Poznámka od kuchařky
Němci ještě vše promastí máslem, přidají bylinky, nebo se rozškvaří slanina a na ní osmahne cibulka a špecle se vrství do mísy s cibulkou a strouhaným sýrem.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Špecle, noky, Spaetzle
-
já je dělám taky a jsou supr
-
Jirka: Po pravdě nevím, nezkusil jsem a ani mně to nikdy nenapadlo. Zkus to sám a dej vědět.
-
Šlo by to udělat i z kukuřičné, nebo rýžové mouky?
-
petrolin: Děkuju za pochvalu, však my je taky rádi
-
diky za recept dnes k obedu
-
Petrolka1: Děkuju
-
Vcera jsem delala tyto noky. Musim rict, ze jsem musela take pridat vice mleka, ale to opravdu zalezi na mouce..... Ke kureti na paprice (jako zmena prilohy) jsou uplne uzasne
Byla to mnamka.
-
kokronilla: Samozřejmě je to možné, vždyť mouky se liší i tím jaké je zrovna počasí, z jakého zrní i kterého mlýna pocházejí.
-
Špecle jsou skvělé, jen jsem musela přidat víc mléka, těsto bylo příliš husté. Chuťově jsou opravdu vynikající, a hned hotové, od té doby, co je dělám, skoro nekupuju těstoviny.
-
Ahoj, já dělám špecle takto: 500g polohrubé mouky, 5 vajec, trocha kypřícího prášku do pečiva, cca lžička soli, mléko nebo voda domíchávat do polotuhého těsta, propasírovat přes špeclové síto do vroucí osolené vody. Hotové okapané špecle přeliju 2 ohřátými šlehačkami přidám 300 g najemno nakrájené šunky, vše promíchat a dobrou chuť, Je to opravdu velká bašta rychlé a jednoduché
-
Včera uvařené Špecle z polohrubé mouky, jedním slovem úžasné, jiné už dělat nebudeme . Děkujeme za recept :yes
-
Bohuslav: Nic si z toho nedělej, nikdo od narození nevěděl všecko, jen někteří si to myslej
-
A mě je úplně jedno,jak se jmenuje to ,či ono ,mám je rád na všechny možné způsoby s bryndzou,trošku jiné zase ke kuřeti na paprice,a se zelím a bůchví s čím vším.....
-
Bohuslav:Nemáte pravdu, protože halušky jsou slovenské a valašské jídlo a jsou ze syrových strouhaných brambor. Špecle, správně spätzlen=špačíčci jsou z Německa - ze Švábska, jsou z mouky, vajec a mléka a tužší těsto se protlačuje zvláštním sítem. Na Slovensku, v Maďarsku a v Rakousku pak dělají nokrle, správně nockerlen a ty jsou z polohrubé mouky, jednoho vejce, vody - těsto asi jako na kapání do polévky a odhazují se do vody nožek z dřevěného prkénka anebo se protlačí sítem na halušky. Jsou přílohou k perkeltu nebo paprikáši anebo jsou dobré s míchanými vejci s vypraženou slaninou pokrájenou na kostky. Všechny tyto varianty jsou ale moc dobré. A každé jídlo má svou historii.
-
Do prílohových halušiek zemiaky nedávame u nás...